H Kριστίν Λαγκάρντ έδωσε το σήμα για την αντίστροφη πορεία των επιτοκίων σχεδόν μετά από ενάμιση χρόνο καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αποφάσισε τη μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 0,25%.Όλο αυτό το διάστημα ,οι δανειολήπτες από τη μία πλήρωναν το μάρμαρο των υψηλών επιτοκίων(πλην των στεγαστικών) και από την άλλη τουλάχιστον στην Ελλάδα, οι καταθέτες δεν γεύθηκαν ποτέ την γλυκιά γεύση των υψηλών επιτοκίων καθώς οι Ελληνικές τράπεζες κράτησαν καθηλωμένα τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κοντά στο 1,5%-2%.

Λαγκάρντ: Σε «ναρκοπέδιο» η μείωση των επιτοκίων – Δύσβατο το τελευταίο μίλι

Αδιάφορη η μείωση για τους ενήμερους δανειολήπτες των στεγαστικών

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων καθώς υπενθυμίζεται ότι οι ενήμεροι δανειολήπτες βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας (από τον Μάιο του 2023) μέχρι και τον Μάϊο του 2025 μετά την απόφαση των τραπεζών να «παγώσουν» σε συνεννόηση με την κυβέρνηση τα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Πρόκειται για το μέτρο που έλαβαν οι τράπεζες (εθελοντικά) στην Ελλάδα την άνοιξη του 2023 και προβλέπει «πάγωμα» του επιτοκίου του δανείου στα επίπεδα του 2,7% (για δάνεια με επιτόκιο αναφοράς το Euribor 1)

και στο 2,85% (για δάνεια με επιτόκιο αναφοράς το Euribor 3 μηνών).Στο έκτακτο μέτρο εντάχθηκαν αυτόματα δάνεια συνολικής αξίας 18-20 δισ. ευρώ που έχουν συνάψει μισό εκατομμύριο δανειολήπτες.Έτσι για μισό εκατομμύριο δανειολήπτες ,το «τεράστιο» βήμα της ΕΚΤ δεν λέει πραγματικά τίποτα.

Αναλυτές και traders «βλέπουν» συνολικές μειώσεις 150 μονάδων βάσης, μέσα στο 2024 από την ΕΚΤ ,οι οποίες θα οδηγήσουν το καταθετικό επιτόκιο από το 4% που ήταν μέχρι χθες στο 2,5% και αυτό της κύριας αναχρηματοδότησης από το 4,5% που ήταν και 4,25% τώρα , στο 3%. Κάτω από αυτό σενάριο,το επιτόκιο της ΕΚΤ θα βρίσκεται ακόμα υψηλότερα από το «παγωμένο» επιτόκιο που απολαμβάνουν οι Έλληνες δανειολήπτες έτσι σίγουρα οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα είναι θωρακισμένοι και παντελώς αδιάφορες οι επόμενες μειώσεις των επιτοκίων

Μικρή ανάσα για τους επαγγελματίες

Αδιάφορες οι μειώσεις των επιτοκίων για όσους έχουν στεγαστικά δάνεια αλλά όχι και για όσους έχουν επιχειρηματικά δάνεια .Το 2024 βρήκε τις περισσότερες επιχειρήσεις επιβαρυμένες από την αύξηση του κόστους χρήματος με την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων για αρκετές επιχειρήσεις και ιδίως μικρές να είχε εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα έστω μια επιχείρηση έχει πάρει ένα δάνειο 150.0000 ευρώ για 10 χρόνια. Το συγκεκριμένο δάνειο μάλιστα έχει spread (περιθώριο κέρδους της τράπεζας) 3,5%. Στα τέλη του Ιουλίου του 2022, η επιχείρηση πλήρωνε μηνιαία δόση 1.483,29 ευρώ, μιας και το επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν μηδενικό. Έτσι, η επιβάρυνση πρόκυπτε μόνο από το spread.Μετά τις συνεχόμενες αυξήσεις ,η συγκεριμένη επιχείρηση καλούνταν να πληρώνει δόση της τάξεως των 1820 ευρώ.Με την πρώτη

μείωση από την ΕΚΤ ,η μηνιαία δόση μειώνεται στα 1.803 ευρώ με τους επιχειρηματίες πλέον να ευελπιστούν σε νέες μειώσεις και μάλιστα γρήγορα ώστε να δουν την μηνιαία δόση της δανειακής υποχρέωσης τους να «ξεφουσκώνει».

Κάρτες και καταναλωτικά δάνεια

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) ήταν στο 15,18%, οπότε λογικά, η μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης θα πρέπει από τον μήνα αυτό να φανεί και σε αυτή την κατηγορία των δανείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία