Η CoreWeave είναι μία εξειδικευμένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών cloud computing που διατηρεί στενή συνεργασία με την Nvidia. Αυτή ακριβώς τη στενή συνεργασία εκμεταλλεύεται η εταιρεία για να αμφισβητήσει την κυριαρχία των Microsoft και Amazon και να μετατρέψει τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης σε «νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων» και να κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Η CoreWeave με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, η οποία ιδρύθηκε το 2017 από πρώην εμπόρους ενέργειας ως εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, συγκέντρωσε 8,6 δισ. δολάρια σε δανειακά και μετοχικά κεφάλαια τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας την αποτίμησή της στα 19 δισ. δολάρια. Πριν από ένα χρόνο, η Nvidia πήρε μερίδιο 100 εκατ. δολαρίων που την αποτίμησε στα 2 δισ. δολάρια.

Η Microsoft μέσω AI κερδίζει μερίδια αγοράς και στο cloud

Το άλμα στην τιμή υπογραμμίζει πώς η CoreWeave έχει γίνει άλλος ένας δικαιούχος της ανθηρής ζήτησης για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που ώθησε την Nvidia σε αποτίμηση 2,8 δισ. δολαρίων και ενίσχυσε τις μετοχές άλλων συνεργατών της εταιρείας κατασκευής τσιπ, όπως η Dell και η Supermicro. Τώρα η εταιρεία επιδιώκει να αξιοποιήσει αυτό το κεφάλαιο με την κατασκευή εγκαταστάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι Financial Times, η CoreWeave νοικιάζει πρόσβαση στο πολυπόθητο απόθεμα των τσιπ της Nvidia, συμπεριλαμβανομένων των περιζήτητων H100 και του επερχόμενου B200, που λειτουργούν μέσα στα κέντρα δεδομένων της. Οι εγκαταστάσεις της σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των υπολογιστών υψηλών επιδόσεων, από τη δικτύωση υψηλής ταχύτητας μεταξύ συστάδων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έως τους υγροψυχόμενους διακομιστές, δήλωσε ο Μάικλ Ιντρέιτορ, ο διευθύνων σύμβουλός της.

Οι επενδυτές της CoreWeave, μεταξύ των οποίων το hedge fund Magnetar Capital, η Blackstone και η Coatue, στοιχηματίζουν ότι η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για εξειδικευμένες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης θα αναδιαμορφώσει την αγορά υπολογιστικού νέφους ύψους 500 δισ. δολαρίων, παρά τα δεκάδες δισεκατομμύρια που δαπανούν οι εταιρείες Big Tech για τα δικά τους κέντρα δεδομένων.

Ο Μπράνιν ΜακΜπι (αριστερά) και ο Μάικλ Ιντρέιτορ (δεξιά) της CoreWeave

Η νέα… Tesla

«Ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί το cloud για την επόμενη γενιά είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε το cloud κατά την ίδρυσή του πριν από 20 χρόνια», δήλωσε ο Ιντρέιτορ, παρομοιάζοντας τον αντίκτυπο που θα έχει η εταιρεία του απέναντι στις Big Tech με τον αντίκτυπο που είχε η εμφάνιση της Tesla απέναντι στην «παραδοσιακή» Ford.

Ο Ιντρέιτορ δήλωσε στους Financial Times ότι ήταν «απίστευτα δύσκολο» να κάνει pitching στους πρώτους δανειστές της, οι οποίοι έπρεπε να γίνουν «ειδικοί σε έναν τομέα για τον οποίο δεν γνώριζαν τίποτα, σε σημείο που να μπορούν να δανείσουν δισεκατομμύρια δολάρια και να το πάνε στην επενδυτική τους επιτροπή για να προτείνουν μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», όπως η χρήση των μονάδων επεξεργασίας γραφικών της Nvidia ως εγγύηση.

Η CoreWeave είχε απομακρυνθεί προ πολλού από τα κρυπτονομίσματα, όταν η κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft τον Νοέμβριο του 2022 απελευθέρωσε ένα τεράστιο κύμα ζήτησης για υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης.

Αξιοποιώντας την ευκαιρία, η εταιρεία αύξησε γρήγορα τις χρηματοδοτικές της προσπάθειες.

Η άντληση κεφαλαίων

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 άντλησε περισσότερα από 420 εκατ. δολάρια σε μετοχικό κεφάλαιο, και στη συνέχεια άλλα 2,3 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση χρέους λίγους μήνες αργότερα. Ορισμένοι υφιστάμενοι μέτοχοι πούλησαν μετοχές αξίας 642 εκατ. δολαρίων στη Fidelity και σε άλλους το Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, τον περασμένο μήνα έκλεισε δύο ακόμη συμφωνίες για την άντληση 7,5 δισ. δολάρια σε χρέος και 1,1 δισ. δολάρια σε μετοχές.

Η CoreWeave χρειαζόταν τη χρηματοδότηση για να «είναι σε θέση να κλιμακωθεί σε μέγεθος ικανό ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Ιντρέιτορ, ανεξάρτητα από το πόσες χιλιάδες τσιπ χρειάζονται.

Τώρα η CoreWeave έχει ως στόχο την ταχεία επέκτασή της στην Ευρώπη. Αποκάλυψε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να επενδύσει 2,2 δισ. δολάρια για την κατασκευή τριών κέντρων δεδομένων στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ισπανία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Πρόσφατα δέσμευσε 1,3 δισ. δολάρια για δύο εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εδρεύει η ευρωπαϊκή έδρα της.

Για να αναπτυχθεί ταχύτερα στις ΗΠΑ, η CoreWeave ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μια συνεργασία με την Core Scientific, μια εταιρεία εξόρυξης bitcoin, για να επαναχρησιμοποιήσει αρκετά από τα κέντρα δεδομένων της για να φιλοξενήσει τις GPU της. Το Bloomberg ανέφερε την Τρίτη ότι η CoreWeave έχει επίσης προσφερθεί να αγοράσει την Core Scientific εξ ολοκλήρου για περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Η εναλλακτική λύση

Όπως οι υπηρεσίες Amazon Web Services ή το Azure της Microsoft, η CoreWeave προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τις εταιρείες που αγοράζουν και συντηρούν τους δικούς τους διακομιστές, προσφέροντας ευέλικτη πρόσβαση σε υπολογιστική ισχύ.

Αλλά σε αντίθεση με την AWS, η οποία ιδρύθηκε το 2006 και μπορεί να φιλοξενήσει ένα σχεδόν ατελείωτο φάσμα εφαρμογών και δεδομένων, το κέντρο δεδομένων της CoreWeave εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη θέση πελατών με εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις υπολογιστικών επιδόσεων, από ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης και φαρμάκων έως ομίλους μέσων ενημέρωσης.

Παρά την εξάρτησή της από τις GPU (τις μονάδες επεξεργασίας) της Nvidia για τον πυρήνα της υπηρεσίας της, ο Ιντρέιτορ υποστηρίζει ότι υπάρχει μια «παρεξήγηση» σχετικά με τη σχέση της CoreWeave με την πιο κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο. «Η Nvidia δεν μας δίνει πρόσβαση σε GPUs επειδή έχει κάποιο έννομο συμφέρον για εμάς ή επειδή έχουμε κάποια πλεονεκτική πρόσβαση».

Το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα ήταν κάτι περισσότερο από το να έχει απλώς τα σωστά τσιπ, δήλωσε. Για παράδειγμα, η CoreWeave είχε αναπτύξει λογισμικό που διαχειρίζεται και συντηρεί αυτόματα συστάδες GPU.

Αποκρούει τις ερωτήσεις σχετικά με το αν οι υποψήφιοι επενδυτές ανησυχούσαν για την υποστήριξη μιας επιχείρησης που είχε αντλήσει κεφάλαια από την Nvidia, μόνο και μόνο για να δαπανήσει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων αυτών στα προϊόντα της εν λόγω εταιρείας.

«Υπάρχουν πάρα πολλές ερωτήσεις στις οποίες μπορώ να απαντήσω με βάση το γεγονός ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουν περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον γι’ αυτό το θέμα είναι πρόθυμοι να βάλουν τεράστια κεφάλαια πίσω από αυτό που κάνουμε», είπε.

Κατάφερε να πείσει τους δανειστές να διαθέσουν δισεκατομμύρια δολάρια αξιοποιώντας έναν συνδυασμό των περιουσιακών στοιχείων σε GPU, της αξίας των μακροπρόθεσμων συμβάσεων που έχει υπογράψει με τους πελάτες και της «αποδεδειγμένης ικανότητας εκτέλεσης», πρόσθεσε ο Ιντρέιτορ.

Μέχρι το τέλος του 2024, η CoreWeave θα διαθέτει 28 κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα «πραγματικά παγκόσμιο αποτύπωμα» τα επόμενα δύο χρόνια. «Η εταιρεία συνεχίζει να κλιμακώνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα», κατέληξε ο Ιντρέιτορ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία