Θετικές τάσεις  εμφανίζονται για τις νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις της Ευρώπης μετά από μια επενδυτική «ξηρασία» δύο ετών, με κάποια deals ήδη να δείχνουν ότι κάποιες εταιρείες σε πρώιμα στάδια έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν νέα κεφάλαια.

Η Creandum, ένας από τους πρώτους υποστηρικτές των Spotify, Klarna και Depop, παρουσίασε ένα κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον τελευταίο ιδιώτη επενδυτή τεχνολογίας με επίκεντρο την Ευρώπη που εξασφάλισε κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Startups: Μαγνήτης η καινοτομία «made in Greece» για τους Αμερικανούς

Αυτή η συγκέντρωση κεφαλαίων ακολουθεί συμφωνίες παρόμοιου μεγέθους, συμπεριλαμβανομένης της Accel Europe, η οποία ανακοίνωσε ένα fund 650 εκατ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, και της Plural, μιας εταιρείας με έδρα το Λονδίνο και το Ταλίν που στοχεύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις «βαθιάς τεχνολογίας» που συγκέντρωσε 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Το ταμείο της Creandum συγκεντρώθηκε «σε χρόνο ρεκόρ», σύμφωνα με τον γενικό εταίρο Carl Fritjofsson. «Υπάρχει μια δραματική αλλαγή στο συναίσθημα, τη διάθεση και τη δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κλάδο», είπε.

Δύο χρόνια στην αφάνεια

Μετά την ξαφνική διακοπή των επενδύσεων στην τεχνολογία λόγω της πανδημίας του Covid-19 λόγω του πληθωρισμού, των αυξανόμενων επιτοκίων και των γεωπολιτικών εντάσεων, οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να μειώσουν το κόστος καθώς οι επενδύσεις σε Venture Capitals (VC) εξαντλήθηκαν. Ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές τεχνολογίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Tiger Global και Coatue, αποσύρθηκαν από την Ευρώπη.

Ωστόσο, οι VCs λένε ότι η αγορά έχει αρχίσει να αλλάζει τους πρώτους μήνες του 2024, αναζητώντας τους ηγέτες της τεχνητής νοημοσύνης μετά από ένα ισχυρό ράλι στις αποτιμήσεις Big Tech στη Wall Street.

«Δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως την πτώση από τα χρόνια αιχμής, αλλά τα θετικά σημάδια είναι παντού γύρω μας», δήλωσε ο Tom Wehmeier, ο οποίος διευθύνει την ομάδα πληροφοριών στην Atomico, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες VC της Ευρώπης. «Προχωράμε πέρα από τη φάση ανάκαμψης και επιστρέφουμε σε μια περίοδο ανάπτυξης».

Ο Wehmeier προβλέπει ότι, μετά την πτώση το 2023, οι ιδιωτικές επενδύσεις τεχνολογίας σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις θα επιστρέψουν σε ανάπτυξη φέτος. «Η αγορά είναι πιο ενεργή ανά πάσα στιγμή από ό,τι είχαμε δει πριν από το 2021», είπε, επισημαίνοντας τα τρία διαδοχικά τρίμηνα αυξημένων επενδύσεων σε συμφωνίες «Σειρά Β».

«Από τα δεδομένα που βλέπουμε και από τη δουλειά μας κάθε μέρα, είμαστε πραγματικά πολύ ενθουσιασμένοι για το 2024», δήλωσε η Sabina Wizander, συνεργάτης της Creandum με έδρα τη Στοκχόλμη. «Περισσότερες ποιοτικές εταιρείες τολμούν να βγουν για να συγκεντρώσουν χρήματα, επειδή το περιβάλλον συγκέντρωσης κεφαλαίων είναι πιο προβλέψιμο».

Ξεκάθαρο το τοπίο

Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να μειώσουν το κόστος και να επικεντρωθούν στην κερδοφορία καθώς η αγορά γύρισε το 2022. Όσες επέζησαν από το πάγωμα της χρηματοδότησης είναι πλέον πιο βιώσιμες, λένε οι επενδυτές, ενώ η αύξηση των εσόδων έχει γενικά αρχίσει να επιταχύνεται.

Ακόμη και ορισμένοι επενδυτές της Silicon Valley επέστρεψαν στην Ευρώπη, με τους Andreessen Horowitz και IVP να ανοίγουν γραφεία στο Λονδίνο τους τελευταίους μήνες.

Μεταξύ 2007 και 2021, η Creandum είχε σχεδόν επταπλάσιες αποδόσεις από όσα επένδυσε σε εταιρείες, αφού πούλησε αυτά τα μερίδια. Μία στις έξι εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει έχει αποτιμηθεί πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Ο Jon Biggs, συνεργάτης σε έναν από τους επενδυτές της Creandum, είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκοί όμιλοι επιχειρηματικών κεφαλαίων θα μπορούσαν να εμφανίσουν αποδόσεις που να ταιριάζουν με αυτές των ομοτίμων τους στη Silicon Valley – ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει εδώ και πολύ καιρό τους επενδυτές στην περιοχή.

«Η εταιρεία βρίσκεται άνετα στην κορυφή των παγκόσμιων VCs», είπε. Δεν μπόρεσαν όλα τα ευρωπαϊκά ταμεία να συγκεντρώσουν κεφάλαια τόσο εύκολα.

Η Atomico με έδρα το Λονδίνο βρίσκεται στα τελευταία στάδια της μεγαλύτερης αύξησης κεφαλαίου που έγινε ποτέ, στοχεύοντας έως και 1,35 δισ. δολάρια σε όλα τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία