Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων, δήλωσε σήμερα ότι θα ψηφίσει κατά της επικύρωσης του πακέτου αμοιβών ύψους 56 δισ. δολαρίων του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Ίλον Μασκ, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία των μετόχων την επόμενη εβδομάδα, αφού ένας δικαστής του Ντέλαγουερ το ακύρωσε νωρίτερα φέτος.

Το ταμείο είναι ο όγδοος μεγαλύτερος μέτοχος της Tesla, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Η αμοιβή του Μασκ, η μεγαλύτερη για έναν διευθύνοντα σύμβουλο στην εταιρική Αμερική, εγκρίθηκε το 2018, αλλά ακυρώθηκε από δικαστή νωρίτερα φέτος, ο οποίος δήλωσε ότι το ποσό ήταν άδικο για τους μετόχους, κάνοντας λόγο για «ασύλληπτο ποσό».

Θα λήξει η κόντρα Μασκ – Ντίμον;

Το ταμείο δήλωσε ότι εκτίμησε «τη σημαντική αξία που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία του Μασκ από την ημερομηνία χορήγησης το 2018». Παρόλα αυτά, «παραμένουμε ανήσυχοι για το συνολικό μέγεθος της αμοιβής», δήλωσε η Norges Bank Investment Management (NBIM), η διαχειρίστρια εταιρεία του ταμείου. Το ταμείο είχε ψηφίσει κατά του πακέτου το 2018. «Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε εποικοδομητικό διάλογο με την Tesla σχετικά με αυτό και άλλα θέματα», πρόσθεσε η NBIM.

Το ταμείο, το οποίο κατέχει μερίδιο 0,98% αξίας 7,7 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τα στοιχεία του ταμείου, έχει επικρίνει τις υπερβολικές αμοιβές των CEO. Πέρυσι καταψήφισε περισσότερα από τα μισά πακέτα αμοιβών CEO στις ΗΠΑ άνω των 20 εκατ. δολαρίων, προειδοποιώντας ότι δεν ευθυγραμμίζονται με τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για τους μετόχους.

Υπέρ της ενίσχυσης των συνδικάτων

Το ταμείο δήλωσε επίσης ότι θα ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης των μετόχων που καλεί την Tesla να υιοθετήσει μια πολιτική για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μια νίκη για τα εργατικά συνδικάτα που επιδιώκουν να επιβάλουν την επιρροή τους στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ψηφοφορία έρχεται καθώς η Tesla συνεχίζει να αντιμετωπίζει απεργιακές κινητοποιήσεις στη Σουηδία, με τους μηχανικούς της να απεργούν από τις 27 Οκτωβρίου, σε μία από τις μακροβιότερες εργατικές διαμάχες της χώρας. Το ταμείο πλούτου της Νορβηγίας, το οποίο κατέχει το 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών παγκοσμίως, υποστήριξε επίσης το 2022 μια πρόταση μετόχων που καλούσε την Tesla να υιοθετήσει μια πολιτική σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο παραγωγός ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει αντιδράσεις στην σκανδιναβική περιοχή από συνδικάτα και ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία για την άρνησή του να αποδεχθεί το αίτημα των Σουηδών μηχανικών του για συλλογικά δικαιώματα διαπραγμάτευσης που καλύπτουν μισθούς και άλλα ζητήματα.

Το ταμείο δήλωσε επίσης ότι θα ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης για την εκλογή του μικρότερου αδελφού του Μασκ, του 51χρονου Κίμπαλ, στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla. Το ταμείο είχε ψηφίσει υπέρ της εκλογής του και το 2018.

Οι μέτοχοι της Tesla θα ψηφίσουν για την αμοιβή του Μασκ, καθώς και για την επανεκλογή διευθυντών, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του Μασκ, στην ετήσια συνέλευσή τους που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή