Η Τουρκία θα αυξήσει τους δασμούς σε όλες τις αγορές οχημάτων από την Κίνα κατά 40%, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εισαγωγές και να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ο δασμός που θα επιβληθεί θα είναι τουλάχιστον 7.000 δολάρια, σύμφωνα με προεδρική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ μετά από 30 ημέρες.

Η Τουρκία είχε αυξήσει τον τελωνειακό δασμό στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα το 2023 για να στηρίξει το πρώτο εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικό όχημα της χώρας. Η τουρκική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που έφτασε περίπου το 75,5% στα τέλη Μαΐου, διατηρώντας μια σφιχτή νομισματική πολιτική, ενισχύοντας τη δημοσιονομική της θέση και μειώνοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Alpha Bank: Ποια η επίπτωση στην ΕΕ από τους νέους αμερικανικούς δασμούς στην Κίνα

Η παραγωγή του TOGG T10X εγκαινιάστηκε στις 29 Οκτωβρίου του 2022, ανήμερα της 99ης επετείου από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας. Εκ των πρωταγωνιστών της εκδήλωσης ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει στηρίξει ποικιλοτρόπως το εγχείρημα της TOGG.

Το μοντέλο κατασκευάζεται στην περιφέρεια Gemlik της επαρχίας Προύσας, σε εγκαταστάσεις που, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, είναι υπερσύγχρονες, μιας και εφαρμόζονται οι πιο εξελιγμένες κατασκευαστικές μέθοδοι. Η τιμή του ξεκινά από τις 953.000 τουρκικές λίρες, δηλαδή από 46.892 ευρώ. Η Τουρκία φιλοδοξεί να εξάγει το ηλεκτροκίνητο όχημα σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Στα χνάρια των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επέβαλλαν πρόσφατα δασμούς έως και 100% κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Τα νέα μέτρα επηρεάζουν κινεζικά εισαγόμενα αγαθά αξίας 18 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται χάλυβας και αλουμίνιο, ημιαγωγοί, μπαταρίες, κρίσιμα ορυκτά, ηλιακές κυψέλες και γερανοί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν θα αυξήσει φέτος τους δασμούς βάσει του άρθρου 301 του νόμου περί εμπορίου του 1974 από 25% έως 100% στα ηλεκτρικά ρεύματα, από 7,5% έως 25% στις μπαταρίες ιόντων λιθίου και άλλα εξαρτήματα μπαταριών και από 25% έως 50% στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών. Οι δασμοί για “ορισμένα” κρίσιμα ορυκτά θα αυξηθούν από 0% σε 25%.

Οι δασμοί για τους γερανούς πλοίων προς ξηρά θα αυξηθούν στο 25% (από 0%), οι δασμοί για τις σύριγγες και τις βελόνες θα αυξηθούν στο 50% (από 0%) τώρα και ορισμένοι εξοπλισμοί ατομικής προστασίας που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές εγκαταστάσεις θα αυξηθούν στο 25% από 0% τώρα. Οι ελλείψεις σε τέτοιο εξοπλισμό που κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα εμπόδισαν την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή