Περαιτέρω μειώσεις του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέχουν τον κίνδυνο να επηρεάσουν περισσότερο τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

«Εάν η αρχική υπόθεση των τριών μειώσεων των επιτοκίων υλοποιηθεί και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν ανταποκριθεί, αυτό θα είχε σίγουρα αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία και μαζί με αυτήν στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Χόλτσμαν. Είπε ότι η πρώτη κίνηση της ΕΚΤ για το επιτόκιο την Πέμπτη δεν τον κάνει ακόμη να ανησυχεί για το θέμα, σημειώνει το Bloomberg.

Γιατί η ΕΚΤ δε δεσμεύεται για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων στα επιτόκια

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας ήταν ο μόνος που διαφώνησε με την απόφαση αυτής της εβδομάδας για μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης, δικαιολογώντας την αντίρρησή του με το επιχείρημα οι αποφάσεις με βάση τα δεδομένα θα πρέπει να καθοδηγούνται από τους αριθμούς. Το γεγονός ότι η μείωση συνοδεύτηκε από υψηλότερες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό το 2024 και το 2025 άφησε επίσης τις αγορές να μαντεύουν τι θα κάνουν στη συνέχεια οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Ο Χόλτσμαν, που συνήθως θεωρείται το μεγαλύτερο «γεράκι» του Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η de facto προδέσμευση των αξιωματούχων της ΕΚΤ για μια μείωση επιτοκίων ήταν ένας από τους λόγους για τη μείωση. «Υπήρξε μια εξέταση των δεδομένων και μια συζήτηση σχετικά με αυτά με διαφορετικές απόψεις», είπε. «Η γνώμη του συμβουλίου ήταν ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, επίσης επειδή είχε ανακοινωθεί ότι μια τέτοια απόφαση θα λαμβανόταν τον Ιούνιο».

Πιο αισιόδοξος ο Νάγκελ

Η μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντανακλά τη βελτίωση της δυναμικής του πληθωρισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ.

«Ήταν ένα λογικό βήμα, το οποίο αντανακλά την εικόνα που είχαμε εδώ και μήνες, ότι δηλαδή ο πληθωρισμός υποχωρεί», δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Αυτά είναι καλά νέα, τα ουρανοκατέβατα ποσοστά πληθωρισμού που είχαμε πριν από δύο χρόνια ανήκουν στο παρελθόν».

Η ΕΚΤ προχώρησε σε μια ευρέως αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη, ακόμη και μετά την επιτάχυνση των πρόσφατων δεικτών πληθωρισμού και της αύξησης των μισθών. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινούνται προς τον στόχο τους, ένα συναίσθημα που συμμερίστηκαν πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μετά την ανακοίνωση.

Ερωτηθείς αν τα χειρότερα της κρίσης πληθωρισμού στην περιοχή έχουν περάσει, ο Νάγκελ δήλωσε: «Πιστεύω πως ναι». «Πλησιάζουμε, το αργότερο το επόμενο έτος, τον στόχο μας για σταθερότητα των τιμών στο 2%», πρόσθεσε. «Δεν είναι ασυνήθιστο ότι στο τελευταίο μίλι όπως το λέμε στη νομισματική πολιτική συχνά ο δρόμος μπορεί να είναι λίγο ανώμαλος. Από αυτή την άποψη ο ελαφρώς υψηλότερος αριθμός δεν μας εξέπληξε ιδιαίτερα».

Η ΕΚΤ, όπως και οι ομολόγοι της, εστιάζει στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, δήλωσε ο Nagel. «Και το μεσοπρόθεσμο δείχνει σαφώς ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν περαιτέρω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή