Οι ομοσπονδιακές και κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σχεδιάζουν έρευνα για πιθανή εξάπλωση του ιού της γρίπης των πτηνών μεταξύ των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, σύμφωνα με συνέντευξη αξιωματούχων από τους τομείς της γεωργίας και της δημόσιας υγείας του Μίσιγκαν στο Reuters.

Γρίπη των πτηνών: Εκτοξεύει τις τιμές των αυγών

Επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η έρευνα θα βοηθήσει αποφασιστικά τις προσπάθειες για τον περιορισμό του ιού και τη μείωση της έκθεσης στους ανθρώπους. Η εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να δώσει στον ιό περισσότερες ευκαιρίες να εξελιχθεί, και να καταστεί ακόμα πιο ανθεκτικός, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής υποψιαστεί ότι ο ιός εξαπλώνεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων μέσω της επαφής με μολυσμένο γάλα ή σταγονίδια ή αερολύματα γάλακτος ή από έκθεση σε μολυσμένα πτηνά ή πουλερικά.

Το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Μίσιγκαν συνεργάζεται με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για να σχεδιάσουν έρευνα σε αγροκτήματα για την αξιολόγηση της εξάπλωσης της γρίππης των πτηνών, δήλωσε ο Τιμ Μπόρινγκ, διευθυντής του τμήματος, σε συνέντευξή του.

«Αυτός είναι ένας τομέας ανησυχίας που μελετούμε και εξετάζουμε περισσότερο», είπε ο Μπόρινγκ. Η έρευνα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και θα είναι σημαντική για την καθοδήγηση της δημόσιας πολιτικής του κράτους, είπε.

Η γρίπη των πτηνών έχει αναφερθεί σε περισσότερα από 80 κοπάδια γαλακτοπαραγωγής σε 11 πολιτείες από τα τέλη Μαρτίου.

Ο ακριβής μηχανισμός της εξάπλωσης του ιού είναι ακόμη ασαφής, αν και υπάρχουν ενδείξεις εξάπλωσης στις αγελάδες από άγρια πτηνά και άλλες αγελάδες.

Ο ιός έχει εντοπιστεί κυρίως στο γάλα, αλλά και σε ρινικά επιχρίσματα σε μικρότερα επίπεδα, δήλωσε ο Ζέλμαρ Ροντρίγκεζ, κτηνίατρος γαλακτοκομικών προϊόντων και επίκουρος καθηγητής στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο οποίος έχει ερευνήσει τις πληγείσες φάρμες.

Φόβοι για αλλαγή στον τρόπο μετάδοσης

Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο μετάδοσης του ιού του δίνει την ευκαιρία να εξελιχθεί, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γουέμπι, ιολόγος του Ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων St. Jude που μελετά τη γρίπη σε ζώα και πτηνά για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Σίγουρα δεν το θέλουμε αυτό», είπε ο Γουέμπι.

Αλλά για να είναι ο ιός πιο σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία, θα πρέπει να υποστεί περαιτέρω γενετικές μεταλλάξεις, είπε ο Γουέμπι.

Ενας εργάτης γαλακτοκομικών που προσβλήθηκε από τη γρίπη των πτηνών – ο τρίτος κατά σειρά- , και ο οποίος ζει στο Μίσιγκαν, ανέφερε αναπνευστικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του βήχα. Οι ειδικοί της γρίπης είπαν ότι ο εργαζόμενος πιθανότατα μολύνθηκε μέσω στενής επαφής με το γάλα μέσω σταγονιδίων.

Αναπνευστικά προβλήματα έχουν συχνά παρατηρηθεί σε προηγούμενες μολύνσεις από τη γρίπη των πτηνών στον άνθρωπο. Οι δύο πρώτοι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ που είναι γνωστό ότι μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας ανέφεραν μόνο συμπτώματα επιπεφυκίτιδας.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν ότι το τελευταίο κρούσμα δεν αλλάζει την εκτίμησή του ότι η γρίπη των πτηνών είναι χαμηλού κινδύνου για το ευρύ κοινό και ότι δεν έχει δει στοιχεία μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο εργαζόμενος με αναπνευστικά συμπτώματα εξακολουθούσε να αναρρώνει πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε σε συνέντευξή του η Natasha Bagdasarian, διευθύντρια ιατρικής του Μίσιγκαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος