Αμοιβές

Στις ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων των εισηγμένων που διεξάγονται αυτήν την περίοδο ανάμεσα στα θέματα που καλούνται οι τελευταίοι να εγκρίνουν είναι και οι αμοιβές των διοικητικών στελεχών (προέδρου, CEO και μελών ΔΣ).

Οι τελικές αποδοχές τους είναι το άθροισμα των τακτικών και των μεταβλητών αμοιβών. Στις μεταβλητές αμοιβές περιλαμβάνονται τα μπόνους για την επίτευξη διάφορων στόχων της εταιρείας ως αποτέλεσμα της διοίκησης τους αλλά και της βαρύτητας που έχουν λόγω της θέσης τους.

Οι αμοιβές στελεχών στις ελληνικές εταιρείες και ιδίως του CEO έχουν πολλαπλό ενδιαφέρον. Το πιο προφανές είναι το ύψος τους. Δηλαδή πόσα παίρνουν. Επίσης σημασία έχει το αν πράγματι δικαιολογούνται οι μισθοί από το έργο και την επίτευξη στόχων αλλά ένα ακόμη στοιχείο είναι και η σύγκρισή τους με συναδέλφους τους που απασχολούνται σε αντίστοιχες εταιρείες της Ευρώπης.

Φυσικά άξιο παρατήρησης είναι και το αν στην εταιρεία που διοικεί ένας καλοπληρωμένος CEO είναι μέτοχος το ελληνικό δημόσιο…

Έλληνες vs Ευρωπαίοι CEOs

Αλίευσα λοιπόν από την έκθεση των ετήσιων αποδοχών των μελών του ΔΣ της Helleniq Energy μία έρευνα που έχει γίνει ανάμεσα στις αμοιβές του CEO της εισηγμένης κ. Ανδρέα Σιάμισιη και των διευθυνόντων συμβούλων μεγάλων ελληνικών εταιρειών και εκείνων κορυφαίων ευρωπαϊκών διυλιστηρίων.

Από αυτή βγάζει κανείς χρήσιμα συμπεράσματα κατά πόσο είναι καλοπληρωμένοι ή ακριβοπληρωμένοι οι Έλληνες CEOs έναντι των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

Στην έρευνα χρησιμοποιούνται ως ελληνικές εταιρείες αναφοράς οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil και Mytilineos και ως ευρωπαϊκές εταιρείες αναφοράς οι NESTE OIL, SARAS, ERG, OMV και GALP ENERGIA.

«Ψαλίδα»

Στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται το σύνολο των τακτικών και μεταβλητών αποδοχών CEO ευρωπαϊκής εταιρείας αναφοράς (δεν κατονομάζεται) το 2023 ξεπέρασε τα 10,02 εκατ. ευρώ, σε άλλη έφτασε τα 4,39 εκατ. ευρώ και σε τρίτη εταιρεία ο διευθύνων σύμβουλος εισέπραξε 1,95 εκατ. ευρώ.

Στο δείγμα για τις αντίστοιχες αμοιβές CEOs σε ελληνικές εταιρείες αναφοράς, προκύπτει ότι εισηγμένη πλήρωσε το ανώτατο στέλεχος της με 2,86 εκατ. ευρώ και μία δεύτερη επιχείρηση με 2,82 εκατ. ευρώ. Περισσότερα στοιχεία για το 2023 δεν υπήρχαν καθώς οι εταιρείες τώρα δημοσιεύουν τις ετήσιες αποδοχές των διοικητικών μελών τους.

Η «ψαλίδα» είναι μεγάλη.

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης

Όσον αφορά τον CEO της Helleniq Energy κ. Ανδρέα Σιάμισιη το σύνολο της ετήσιας αμοιβής του ανήλθε σε 1,10 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 ήταν στα 1,01 εκατ. ευρώ.

Μάλλον, ο κ. Σιάμισιης είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους μάνατζερ όχι μόνο σε σχέση με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους αλλά κι έναντι των Ελλήνων.

Εγώ απλά θα σας πω ότι η Helleniq Energy υιοθετεί ένα νέο μοντέλο αποδοχών για τα στελέχη της προκειμένου να συγκλίνουν περαιτέρω οι μισθοί της διοίκησης με εκείνους των ευρωπαίων ανώτατων αξιωματούχων.

Πατρινοί

Και από τη διύλιση να σας πάω στους υδρογονάνθρακες και την πράσινη μετάβαση και μία στενή σχέση δύο στελεχών που εμπλέκονται στο project των ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αναφέρομαι στον CEO της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κ. Άρη Στεφάτο και στον CEO του Οργανισμού Λιμένος Πατρών κ. Παναγιώτη Αναστασόπουλο.

Ο πρώτος είναι ο πλέον αρμόδιος και υπεύθυνος για την εκτέλεση του προγράμματος ανάπτυξης της χώρας στο upstream αλλά και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Και ο δεύτερος ετοιμάζει το λιμάνι της Πάτρας προκειμένου να αποτελέσει επιχειρησιακή βάση για τις πετρελαϊκές που έχουν αναλάβει τις έρευνες καθώς και για τις επιχειρήσεις που θα χρειαστούν λιμάνι για την ανάπτυξη των off shore ανεμογεννητριών.

Βρέθηκαν και οι δύο στα «Ποσειδώνια 2024» συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και παρουσιάζοντας τις ευκαιρίες για τη ναυτιλία από την μελλοντική ανάπτυξη των δύο κλάδων.

Ποια η στενή τους σχέση; Είναι και οι δύο από την Πάτρα και ίσως η εντοπιότητα είναι και αυτή που τους ενώνει στην υλοποίηση των φιλόδοξων εγχειρημάτων.

Ο κ. Ευάγγελος Μειμαράκης

Και επειδή κινούμαστε σε ρυθμούς ευρωεκλογών να σας δώσω και λίγο κλίμα.

Συνέβη χθες και προκάλεσε αρκούντως μεγάλη αναταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου κι όχι μόνο. Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Σκάι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατία – και πολύπειρος πολιτικός – κ. Ευάγγελος Μειμαράκης ερωτηθείς σχετικά με την ακρίβεια και πως αξιολογεί την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να αποστείλει την γνωστή επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, απάντησε λέγοντας «το θέμα της ακρίβειας δεν αφορά τις Βρυξέλλες» διότι «εκεί υπάρχει άλλη ατζέντα»!

Κι έχει δίκιο

Με μία φράση ο κ. Μεϊμαράκης αποδόμησε πλήρως το βασικό επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη για τα πράγματα που πρόκειται να συμβούν μετά τις ευρωεκλογές, αφού τις πολυεθνικές θα τις … «πάρουν στο κυνήγι» οι Βρυξέλλες! Ποιος είδε το Θεό και δεν το φοβήθηκε. Στο Μέγαρο Μαξίμου πανικός, το ίδιο και στο επιτελείο του υποψήφιου ευρωβουλευτή, που προσπαθούσε να τα μαζέψει. Εβγαλε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έκανε δήλωση ο πρόεδρος του κ. Στέφανος Κασσελάκης. Οχι θα το άφηνε…. Κι η πλάκα ξέρετε πια είναι; Πως ο κ. Μεϊμαράκης είχε δίκιο στην παρατήρηση του. Αλλά είναι αλήθεια πως στο «παρά ένα» των ευρωεκλογών τέτοια πράγματα δεν λέγονται – για να πούμε και το δίκιο των «εγκλείστων» του Μεγάρου Μαξίμου!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories