
Προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το έργο για τα smart cities στο δήμο Τρικκαίων, καθώς το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την υπ’ αριθμ. 170/2024 Πράξη του, έβγαλε κόκκινη κάρτα στο σχέδιο σύμβασης μεταξύ του δήμου και του αναδόχου, σύμφωνα με το NetFAX.
Πρόκειται για το έργο «Ελληνικές Έξυπνες Πόλεις- Επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο και πράσινο αστικό μέλλον», προϋπολογισμού 6,9 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό κατατέθηκε μια προσφορά από την ένωση εταιρειών «Dotsoft-Nova», η οποία και αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου.
Οι λόγοι
Σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξε, επικαλούμενο μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με τους χειρισμούς που έκανε ο δήμος κατά τη διαδικασία προκήρυξης και ανάθεσης της συμφωνίας-πλαίσιο, ότι «κωλύεται η υπογραφή του υποβληθέντος προς έλεγχο σχεδίου σύμβασης, εξαιτίας της συνδρομής ουσιωδών νομικών πλημμελειών».
Μετά την εξέλιξη αυτή και με τον κίνδυνο το έργο να χάσει τη χρηματοδότηση από το RRF και να μείνει στα «χαρτιά», το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τρικκαίων αποφάσισε να προχωρήσει σε προσφυγή κατά της Πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του δήμου «τυχόν ασκηθείσα προσφυγή αίτηση ανακλήσεως κατά της προαναφερόμενης πράξης (σ.σ. του Ελεγκτικού Συνεδρίου) πιθανολογείται ότι δεν θα ευδοκιμήσει, ενώ οι αναφερόμενες στην Πράξη σκέψεις και κρίσεις δεν μπορούν να αντικρουστούν βάσει της ισχύουσας νομολογίας», όπως αναφέρει το δημοσίευμα του NetFAX.
Επιχείρηση ανατροπής
Παρά ταύτα, o δήμος θα επιχειρήσει να ανατρέψει την απόφαση καθώς θα υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, πως «υφίστανται κατεπείγοντες λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν τη συνέχιση της διαδικασίας και την υπογραφή της σύμβασης διότι υπάρχει μεγάλη και άμεση ανάγκη για την υλοποίηση των επενδύσεων που θα γίνουν από το δήμο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του». Η τύχη του έργου καθίσταται αμφίβολη και θα κριθεί, πλέον, στα δικαστήρια.


Latest News

Υπουργείο Υποδομών: Ανοίγει ξανά η γέφυρα Χειμωνικού στην Κεφαλονιά
Τίθεται σε κυκλοφορία η γέφυρας Χειμωνικού στην Κεφαλονιά μετά την καταστροφή από την κακοκαιρία «Ιανός»

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο «Παράκαμψη Χαλκίδας και Παράκαμψη Ψαχνών»
Το έργο, την ένταξη του οποίου υπέγραψε ο Νίκος Παπαθανάσης, είναι συνολικού μήκους περίπου 28 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 238.430.480 ευρώ

ΟΛΠ: Νέα αύξηση εσόδων και κερδών – Πρόταση για αυξημένο μέρισμα κατά 43,7%
Η κρουαζιέρα στον ΟΛΠ κατέγραψε νέο ρεκόρ, σε αριθμό προσεγγίσεων πλοίων, επιβατική κίνηση και έσοδα που αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Έτοιμο το 73% του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος - Το πλάνο παράδοσης του έργου
Τον Ιούλιο παραδίδεται το πρώτο και μεγαλύτερο τμήμα της Πατρών - Πύργου και τον Νοέμβριο το δεύτερο

Η AKTOR υπέγραψε τη σύμβαση για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών Κρήτης
Θα κατασκευαστούν δωμάτια και διαμερίσματα συνολικών 4.846 κλινών εκ των οποίων 2.710 στο Ρέθυμνο και 2.136 στο Ηράκλειο
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα κατά 15,6% το Δεκέμβριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/DSC9655-2-1024x569-1-600x333.jpg)
Πόσο αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες - Οι top περιοχές [πίνακες]
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, στη Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία

Όμιλος AKTOR: Παραδόθηκε το έργο αποκατάστασης της γέφυρας του Αξιού
Παραδόθηκε στην Εγνατία Οδό ΑΕ το έργο δομικής επάρκειας και συντήρησης της γέφυρας του Αξιού

Αναβαθμίστηκε η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές
Η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές τροφοδοτεί το 60% του Λεκανοπεδίου της Αττικής με νερό

Σιδηροδρομικοί: Τι πάει λάθος με τα τρένα στην Ελλάδα – Χτυπούν «καμπανάκι» σε κυβέρνηση και Hellenic Train
Ποιες είναι οι δράσεις που ζητούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο ελληνικός σιδηρόδρομος και να λειτουργήσει με ασφάλεια

Υπουργείο Υποδομών για Γραμμή 4: «Κανένα ζήτημα ασφάλειας, καμία λάθος χάραξη»
H ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών μετά την αυτοψία του εργοταξίου της Γραμμής 4 του Μετρό στο ύψος του ΓΝΑ