Η Apple απέφευγε εδώ και καιρό να χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο AI όταν μιλούσε για τα προϊόντα της. Αλλά φέτος, αφού η Microsoft, η OpenAI και η Google αποκάλυψαν την πρόοδό τους στην τεχνητή νοημοσύνη, οι επενδυτές και οι πελάτες θέλουν να δουν τον κατασκευαστή του iPhone να αγκαλιάζει τη νέα τεχνολογία.

Η έκρηξη στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, που γεννήθηκε στα τέλη του 2022 από την OpenAI, ήταν η μεγαλύτερη είδηση στον τεχνολογικό κλάδο των τελευταίων ετών, ανεβάζοντας την Nvidia σε αξία αγοράς 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και προκαλώντας σημαντική αλλαγή προτεραιοτήτων στη Microsoft, στην Google και στην Amazon οι οποίες αγωνίζονται να προσθέσουν την τεχνολογία στις βασικές τους υπηρεσίες.

Πώς η διαπαιδαγώγηση μπορεί να οδηγεί σε μια ζωή σχεδόν σαν… μυθιστόρημα

Το Worldwide Developers Conference (WWDC) της Apple πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο campus της Apple στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε και η εταιρεία που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς να ακολουθήσει τις εξελίξεις σε επίπεδο AI.

Το WWDC δεν αποτελεί συνήθως σημαντικό πόλο έλξης επενδυτών. Την πρώτη μέρα, η εταιρεία ανακοινώνει ετήσιες ενημερώσεις για το λογισμικό iOS, iPadOS, WatchOS και MacOS σε μια βασική εκδήλωση διάρκειας δύο ωρών. Φέτος, η παρουσίαση θα προβληθεί στα κεντρικά γραφεία της Apple. Στη συνέχεια, οι προγραμματιστές εφαρμογών έχουν στη διάθεσή τους μια εβδομάδα και εικονικά εργαστήρια όπου μαθαίνουν για το νέο λογισμικό της Apple.

Τι αναμένει η αγορά

Με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο iPhone σε χρήση, η Wall Street θέλει να ακούσει ποια χαρακτηριστικά AI πρόκειται να κάνουν το iPhone πιο ανταγωνιστικό έναντι των ανταγωνιστών (Android) και πώς η εταιρεία μπορεί να δικαιολογήσει την επένδυσή της στην ανάπτυξη των δικών της τσιπ.

Οι επενδυτές έχουν ανταμείψει εταιρείες που δείχνουν μια σαφή στρατηγική και όραμα AI. Η Nvidia, ο κύριος κατασκευαστής επεξεργαστών για εφαρμογές AI, είδε την τιμή της μετοχής της να τριπλασιάζεται το περασμένο έτος. Η Microsoft, η οποία ενσωματώνει επιθετικά το OpenAI στα προϊόντα της, έχει σημειώσει άνοδο 28% τον περασμένο χρόνο. Η Apple σημειώνει άνοδο μόνο κατά 9% την ίδια περίοδο και έχει δει τις άλλες δύο εταιρείες να την ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση αγοράς.

«Αυτό είναι το πιο σημαντικό γεγονός για τον Τιμ Κουκ και την Apple εδώ και πάνω από μια δεκαετία», δήλωσε στο CNBC ο Dan Ives, αναλυτής της Wedbush. «Η στρατηγική της τεχνητής νοημοσύνης είναι το κομμάτι που λείπει στο παζλ ανάπτυξης για την Apple και αυτή η εκδήλωση πρέπει να είναι μια επίδειξη και όχι ένα αδιάφορο γεγονός».

Στη σκηνή θα ανέβουν στελέχη συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής λογισμικού Craig Federighi, ο οποίος πιθανότατα θα ασχοληθεί με τις πραγματικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης της Apple, είτε θα πρέπει να εκτελείται τοπικά είτε σε τεράστια συμπλέγματα cloud και τι θα πρέπει να ενσωματωθεί στο λειτουργικό σύστημα έναντι της διανομής σε μια εφαρμογή.

Το απόρρητο είναι επίσης ένα βασικό ζήτημα και οι συμμετέχοντες πιθανότατα θα θέλουν να μάθουν πώς η Apple μπορεί να αναπτύξει την τεχνολογία που απαιτεί δεδομένα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το απόρρητο των χρηστών, ένα κεντρικό στοιχείο του μάρκετινγκ της εταιρείας για πάνω από μισή δεκαετία.

«Στο WWDC, αναμένουμε από την Apple να αποκαλύψει το μακροπρόθεσμο όραμά της σχετικά με την εφαρμογή της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το ποικίλο οικοσύστημα προσωπικών συσκευών της», έγραψε ο Gil Luria, αναλυτής στο DA Davidson, σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα. «Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην επιχείρηση της Apple είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σε όλο τον κλάδο και σε αντίθεση με πολλές από τις καινοτομίες στην τεχνητή νοημοσύνη που επηρεάζουν τον προγραμματιστή ή την επιχείρηση, η Apple έχει μια σαφή ευκαιρία να προσεγγίσει δισεκατομμύρια καταναλωτικές συσκευές με παραγωγική λειτουργικότητα AI».

Η αναβάθμιση της Siri

Τον περασμένο μήνα, η OpenAI αποκάλυψε μια λειτουργία φωνής για το λογισμικό AI που ονομάζεται ChatGPT-4o.

Σε μια σύντομη επίδειξη, οι ερευνητές της OpenAI κράτησαν ένα iPhone και μίλησαν απευθείας με το bot μέσα στην εφαρμογή ChatGPT, το οποίο ήταν σε θέση να διατυπώσει εντυπώσεις, να μιλήσει ομαλά, ακόμη και να τραγουδήσει. Η συζήτηση ήταν… ζωηρή, το bot έδωσε συμβουλές και η φωνή ακουγόταν σαν άνθρωπος. Περαιτέρω demo στη ζωντανή εκδήλωση έδειξαν το bot να τραγουδάει, να διδάσκει τριγωνομετρία, να μεταφράζει και να λέει ανέκδοτα.

Οι χρήστες και ειδικοί σε θέματα της Apple κατάλαβαν αμέσως ότι η OpenAI είχε παρουσιάσει μια προεπισκόπηση του τι θα μπορούσε να είναι η Siri της Apple στο μέλλον. Ο φωνητικός βοηθός της Apple έκανε το ντεμπούτο του το 2011 και έκτοτε έχει αποκτήσει τη φήμη ότι απλά… δεν είναι χρήσιμος. Είναι άκαμπτο, μπορεί να απαντήσει μόνο σε ένα μικρό ποσοστό καλά καθορισμένων ερωτημάτων, εν μέρει επειδή βασίζεται σε παλαιότερες τεχνικές μηχανικής εκμάθησης.

Η Apple θα μπορούσε να συνεργαστεί με την OpenAI για να αναβαθμίσει τη Siri την επόμενη εβδομάδα. Συζητείται η αδειοδότηση τεχνολογίας chatbot και από άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google και της Cohere, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Μια πιθανότητα είναι ότι η νέα Siri της Apple δεν θα ανταγωνιστεί άμεσα με πλήρως εξοπλισμένα chatbot, αλλά θα βελτιώσει τις τρέχουσες δυνατότητες. Πέρα από την OpenAI υπάρχει και η Google με την οποία η Apple έχει συνάψει μια συμφωνία συνεργασίας αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, που σχετίζεται με την χρήση της ομώνυμης μηχανής αναζήτησης στις συσκευές της Apple.

Η Apple μπορεί επίσης να αποφεύγει τον πλήρη εναγκαλισμό με την OpenAI ή ένα chatbot. Ένας λόγος είναι ότι ένα δυσλειτουργικό chatbot θα μπορούσε να δημιουργήσει ενοχλητικούς τίτλους ειδήσεων και θα μπορούσε να υπονομεύσει την έμφαση που δίνει η εταιρεία στο απόρρητο των χρηστών και στον προσωπικό έλεγχο των δεδομένων χρήστη.

«Η ασφάλεια των δεδομένων θα είναι ένα βασικό πλεονέκτημα για την εταιρεία και αναμένουμε από αυτούς να αφιερώσουν χρόνο μιλώντας για τις προσπάθειές τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής κατά τη διάρκεια του WWDC», δήλωσε ο αναλυτής της Citi, Atif Malik, σε πρόσφατο σημείωμα.

Η τεχνολογία της OpenAI βασίζεται στο web scraping και οι αλληλεπιδράσεις των χρηστών του ChatGPT χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του ίδιου του μοντέλου, μια τεχνική που θα μπορούσε να παραβιάζει ορισμένες από τις αρχές απορρήτου της Apple.

Μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως της OpenAI εξακολουθούν να έχουν προβλήματα με ανακρίβειες ή «παραισθήσεις», όπως όταν η τεχνητή νοημοσύνη αναζήτησης της Google είπε τον περασμένο μήνα ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο πρώτος μουσουλμάνος πρόεδρος. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, βρέθηκε πρόσφατα στη μέση μιας ακανθώδης συζήτησης σχετικά με τα deepfakes και την εξαπάτηση, όταν αρνήθηκε τις κατηγορίες της ηθοποιού Σκάρλετ Γιόχανσον ότι η λειτουργία φωνής της OpenAI είχε υιοθετήσει τη φωνή της.

Αυτό είναι το είδος της σύγκρουσης που προτιμούν να αποφεύγουν τα στελέχη της Apple.

Αποτελεσματικότητα αντί μεγέθους

Πέρα από την Apple, η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται σε μεγάλα συγκροτήματα διακομιστών (φάρμες) χρησιμοποιώντας ισχυρούς επεξεργαστές Nvidia σε συνδυασμό με terabytes μνήμης για τη μείωση των αριθμών. Η Apple, αντίθετα, θέλει οι λειτουργίες AI της να τρέχουν σε iPhone, iPad και Mac, που λειτουργούν με μπαταρία. Ο Κουκ μάλιστα έχει επισημάνει τα τσιπ της Apple ως ανώτερα για την εκτέλεση μοντέλων AI.

«Πιστεύουμε στη μεταμορφωτική δύναμη και την υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης και πιστεύουμε ότι έχουμε πλεονεκτήματα που θα μας διαφοροποιήσουν σε αυτή τη νέα εποχή, συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού συνδυασμού της Apple για απρόσκοπτη ενσωμάτωση υλικού, λογισμικού και υπηρεσιών, τον πρωτοποριακό επεξεργαστή της Apple, τους κορυφαίους νευρωνικούς επεξεργαστές και την ακλόνητη εστίασή μας στο απόρρητο», είπε ο Κουκ στους επενδυτές τον Μάιο.

Ο Samik Chatterjee, αναλυτής της JPMorgan, έγραψε σε ένα σημείωμα αυτό το μήνα ότι, «αναμένουμε ότι η παρουσίαση της Apple στην κεντρική ομιλία του WWDC θα επικεντρωθεί στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες επί της συσκευής, καθώς και στα μοντέλα GenAI που εκτελούνται στη συσκευή για να επιτρέψει νέες λειτουργίες».

Τον Απρίλιο, η Apple δημοσίευσε έρευνα σχετικά με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αποκαλεί «αποδοτικά γλωσσικά μοντέλα» που θα μπορούσαν να εκτελούνται σε ένα τηλέφωνο. Η Microsoft δημοσιεύει επίσης έρευνα για την ίδια έννοια. Ένα από τα μοντέλα «OpenELM» της Apple έχει 1,1 δισεκατομμύρια παραμέτρους ή βάρη — πολύ μικρότερα από το μοντέλο GPT-3 της OpenAI του 2020 που έχει 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους και μικρότερες ακόμη και από τα 70 δισεκατομμύρια παραμέτρους σε μία έκδοση του Llama της Meta, ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα γλωσσικά μοντέλα.

Στην μελέτη, οι ερευνητές της Apple μέτρησαν το μοντέλο σε φορητό υπολογιστή MacBook Pro με το τσιπ M2 Max της Apple, δείχνοντας ότι αυτά τα αποδοτικά μοντέλα δεν χρειάζεται απαραίτητα να συνδέονται στο cloud. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα απόκρισης και να προσφέρει ένα επίπεδο απορρήτου, επειδή οι ευαίσθητες ερωτήσεις θα μπορούσαν να απαντηθούν στην ίδια τη συσκευή, αντί να σταλούν πίσω στους διακομιστές της Apple.

Ορισμένες από τις λειτουργίες που είναι ενσωματωμένες στο λογισμικό της Apple θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παροχή στους χρήστες μιας περίληψης των χαμένων μηνυμάτων κειμένου, τη δημιουργία εικόνων για νέα emoji, τη συμπλήρωση κώδικα στο λογισμικό ανάπτυξης Xcode της εταιρείας ή τη σύνταξη απαντήσεων μέσω email, σύμφωνα με το Bloomberg .

Η Apple θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να φορτώσει τα τσιπ M2 Ultra στα κέντρα δεδομένων της για να επεξεργαστεί ερωτήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρειάζονται περισσότερη ιπποδύναμη, ανέφερε το Bloomberg.

«Πράσινες φυσαλίδες» και Vision Pro

Το WWDC πάντως δεν θα αφορά αυστηρά την τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία έχει περισσότερες από 2,2 δισεκατομμύρια συσκευές σε χρήση και οι πελάτες θέλουν βελτιωμένο λογισμικό και νέες εφαρμογές.

Μια πιθανή αναβάθμιση θα μπορούσε να είναι η υιοθέτηση του πρότυπου ανταλλαγής μηνυμάτων RCS από την Apple, μια βελτίωση στο παλαιότερο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου, γνωστό ως SMS. Η εφαρμογή μηνυμάτων της Apple εκτρέπει τα κείμενα μεταξύ των iPhone στο δικό της σύστημα iMessage, το οποίο εμφανίζει τις συνομιλίες ως «μπλε φυσαλίδες». Όταν ένα iPhone στέλνει μήνυμα σε ένα τηλέφωνο Android, το συννεφάκι είναι… πράσινο. Πολλές λειτουργίες όπως η πληκτρολόγηση ειδοποιήσεων επίσης δεν είναι διαθέσιμες.

Η Google οδήγησε στην ανάπτυξη του RCS, προσθέτοντας κρυπτογράφηση και άλλες δυνατότητες στα μηνύματα κειμένου. Στα τέλη του περασμένου έτους η Apple επιβεβαίωσε ότι θα προσθέσει υποστήριξη για RCS παράλληλα με το iMessage.

Το συνέδριο θα είναι επίσης η πρώτη επέτειος της αποκάλυψης από την Apple του Vision Pro, της μάσκας εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Η Apple θα μπορούσε να ανακοινώσει την επέκτασή της σε περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Apple είπε στην ανακοίνωσή της στο WWDC ότι το Vision Pro θα είναι στο επίκεντρο. Το Vision Pro βρίσκεται επί του παρόντος στην πρώτη έκδοση του λειτουργικού του συστήματος και οι βασικές δυνατότητες, όπως η προσομοίωση βιντεοδιάσκεψης Persona, είναι ακόμα σε δοκιμαστική έκδοση (beta).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Salesforce: Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους

Tο 80% των εργαζομένων θεωρεί πως το μέλλον είναι προσανατολισμένο στην AI, με ένα σημαντικό ποσοστό να εμπιστεύεται την αυτόνομη λειτουργία της, σύμφωνα με έρευνα της Salesforce