Ο τομέας της ρομποτικής σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, καθώς ερευνητές σε πανεπιστήμια και βιομηχανίες εφάρμοσαν τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης σε μηχανές. Η ίδια τεχνολογία που επιτρέπει σε chatbots όπως το ChatGPT να διεξάγουν συνομιλίες ή σε συστήματα όπως το DALL-E να δημιουργούν ρεαλιστικές εικόνες από περιγραφές κειμένου, μπορεί να δώσει να κάνει τα ρομπότ πολύ πιο έξυπνα, σημειώνει σε δημοσιεύμά του ο Economist.
Ως αποτέλεσμα, τα ρομπότ γίνονται πιο ικανά, πιο εύκολα στο να προγραμματιστούν και πιο ικανά στο να εξηγούν τι κάνουν. Οι επενδυτές επικεντρώνονται σε νεοσύστατες επιχειρήσεις ρομποτικής. Η OpenAI, η δημιουργός του ChatGPT, η οποία εγκατέλειψε τα ρομπότ πριν από μερικά χρόνια, άλλαξε γνώμη και ξεκίνησε να προσλαμβάνει μια νέα ομάδα ρομποτικής. Όταν εφαρμόζεται στον φυσικό κόσμο, η προηγουμένως ασώματη τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται τώρα να έχει τεράστιες δυνατότητες.
Καυτό καλοκαίρι για τους γίγαντες της τεχνητής νοημοσύνης
Τα ρομπότ μπορούν να εμπνεύσουν φόβο. Οι άνθρωποι εκπαιδεύονται από τη γέννησή τους από το Χόλιγουντ να τα φοβούνται, η τελευταία ενσάρκωση της αρχαίας ιστορίας του εφευρέτη που χάνει τον έλεγχο του δημιουργήματός του, αναφέρει ο Economist. Και ακόμη και αν τα ρομπότ δεν είναι κυριολεκτικά οι δολοφονικές μηχανές των ταινιών «Εξολοθρευτής», μπορούν να «εξοντώσουν» αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε εργοστάσια και αποθήκες. Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες εξελίξεις στη ρομποτική θα αποφέρουν πραγματικά και ουσιαστικά οφέλη, σημειώνει.
Οι τρεις λόγοι
Ένας λόγος είναι ότι τα νέα «πολυτροπικά» μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης συνδυάζουν την κατανόηση της γλώσσας και της όρασης με δεδομένα από ρομποτικούς αισθητήρες και ενεργοποιητές. Αυτό καθιστά δυνατή την αντιμετώπιση των ρομπότ με τη χρήση απλών λέξεων. Μπορείτε να ρωτήσετε ένα ρομπότ τι είναι σε θέση να δει ή να του πείτε να «μαζέψει το κίτρινο φρούτο». Τέτοια μοντέλα στην πραγματικότητα παρέχουν στα ρομπότ έναν βαθμό κοινής λογικής -στην προκειμένη περίπτωση, να γνωρίζουν ότι μια κοντινή μπανάνα είναι ένα είδος κίτρινου φρούτου. Και όπως ένα chatbot, ένα ρομπότ μπορεί να κληθεί να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του απλά με μια εντολή κειμένου, κάτι που προηγουμένως θα απαιτούσε περίπλοκο επαναπρογραμματισμό.
Ένας άλλος είναι ότι τα νέα μοντέλα επιτρέπουν στα ρομπότ να εξηγούν το σκεπτικό πίσω από τις ενέργειές τους. Αυτό είναι χρήσιμο όταν συμπεριφέρονται με απροσδόκητους ή ανεπιθύμητους τρόπους. Εφόσον οι εγκέφαλοι των ρομπότ δεν αποτελούν ανεξιχνίαστα μαύρα κουτιά, ο προγραμματισμός και η διόρθωση σφαλμάτων αποτελούν απλές διαδικασίες. Τα νέα μοντέλα είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν «παραισθήσεις» (ο τεχνολογικός όρος για το «βγάζω πράγματα από το μυαλό μου») επειδή η αντίληψή τους βασίζεται σε παρατηρήσεις του ίδιου του κόσμου και στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι η νοητή και η φυσική πραγματικότητα ταιριάζουν. Αυτό τα καθιστά ασφαλέστερα και πιο αξιόπιστα.
Ένας τελευταίος λόγος είναι ότι τα ρομπότ είναι πλέον πολύ καλύτερα στο να μαθαίνουν πιο γρήγορα μέσω της μίμησης και της γενίκευσης από τη μία δεξιότητα στην άλλη. Αυτό ανοίγει τον δρόμο ώστε τα ρομπότ να βγουν από τα εργοστάσια και τις αποθήκες. Αρκετές εταιρείες και ερευνητικές ομάδες χρησιμοποιούν τα τελευταία μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να κατασκευάσουν ανθρωπόμορφα ρομπότ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, σε αντίθεση με μια γραμμή συναρμολόγησης, έχει σχεδιαστεί για να κινούνται άνθρωποι. Οι αγορές εργασίας σε όλο τον πλούσιο κόσμο είναι «στενές» και γίνονται όλο και πιο «στενές» καθώς οι κοινωνίες γερνούν. Εκτός από την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται, τα πιο ικανά ρομπότ θα μπορούν να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν και να φροντίζουν τους ηλικιωμένους και τους άπορους.
Οι προηγμένες οικονομίες θα χρειαστούν περισσότερη αυτοματοποίηση αν πρόκειται να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα βρίσκονται στις πέντε πρώτες χώρες με τα περισσότερα ρομπότ για κάθε εργαζόμενο στη μεταποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι γερνούν επίσης ραγδαία. Χωρίς τα ρομπότ να βοηθούν, περισσότεροι άνθρωποι ίσως χρειαστεί να εργαστούν περισσότερο και να συνταξιοδοτηθούν αργότερα. Τα επόμενα χρόνια ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος βλέπει τα ρομπότ θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει από τον φόβο, στο να εύχονται να έρθουν νωρίτερα, καταλήγει ο Economist.
Latest News
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Τα μοντέλα ΑΙ... ξέμειναν από ανθρώπινα δεδομένα - Τι προβλέπει ο Μασκ
Το σωρευτικό άθροισμα της ανθρώπινης γνώσης έχει εξαντληθεί στην εκπαίδευση μοντέλων για την τεχνητή νοημοσύνη
Απώλειες 200.000 θέσεων εργασίας φέρνει η AI στη Wall Street
Ποια τμήματα των παγκόσμιων τραπεζών θα επηρεαστούν περισσότερο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το θηριώδες ποσό που εξασφάλισε η startup που ανταγωνίζεται την OpenAI
Η startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic πλησιάζει σε συμφωνία για να συγκεντρώσει επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια
Επένδυση 11 δισ. από την AWS για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης
Η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης
Mega deal για τις ανάγκες της ΑΙ - Σε πορεία συγχώνευσης Getty Images και Shutterstock
Ο Craig Peters, CEO της Getty θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος της νέας συνδυασμένης επιχείρησης αξιας 3,7 δισ. δολ. - Υπολογίζουν σε συνέργειες μεταξύ 150 και 200 εκατ. δολ.
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τις startup τεχνητής νοημοσύνης το 2024
Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για startup επιχειρήσεις αυξήθηκε το περασμένο έτος, κατά περίπου ένα τρίτο σε σχέση με το 2023