Το νομοθετικό σώμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης ψήφισε την Παρασκευή νομοθεσία που απαγορεύει στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να εκθέτουν «εθιστικό» αλγοριθμικό περιεχόμενο σε χρήστες κάτω των 18 ετών χωρίς γονική συναίνεση. Με τον τρόπο αυτό η Νέα Υόρκη έγινε η πιο πρόσφατη αμερικανική πολιτεία που επιχειρεί να περιορίσει τους διαδικτυακούς κινδύνουςγια τα παιδιά.

Ένα συνοδευτικό νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδικτυακών τοποθεσιών από τη συλλογή και πώληση προσωπικών δεδομένων ανηλίκων χρηστών κέρδισε επίσης την τελική νομοθετική έγκριση στη Συνέλευση της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, μια ημέρα μετά την έγκριση και των δύο μέτρων από τη Γερουσία. Η κυβερνήτης Κάθι Χότσουλ αναμένεται να υπογράψει και τα δύο, καθιστώντας τα επισήμως νόμους της Πολιτείας.

Ήρθε το τέλος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως η Meta Platforms, μητρική εταιρεία εφαρμογών όπως το Facebook και το Instagram, ενδέχεται να δεχτούν πλήγμα στα έσοδά τους. Οι υποστηρικτές της νομοθεσίας επισήμαναν πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που διαπίστωσε ότι οι έξι μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρήγαγαν 11 δισεκατομμύρια δολάρια από διαφημίσεις σε ανηλίκους το 2022.

Οι ίδιοι υποστηρικτές επικαλούνται επίσης μελέτες που συνδέουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους, διαταραχών ύπνου και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας με αυτό που ορίζουν ως υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εφήβους.

Η κλαδική ένωση NetChoice από την πλευρά της «καταδίκασε» τη νομοθεσία, αποκαλώντας την σε σχετική δήλωση «επίθεση στην ελευθερία του λόγου και στο ανοιχτό διαδίκτυο», που «αναγκάζει τους ιστότοπους να λογοκρίνουν όλο το περιεχόμενο εκτός εάν οι επισκέπτες προσκομίσουν ταυτότητα για να επαληθεύσουν την ηλικία τους».

Η NetChoice είπε ότι είχε αμφισβητήσει επιτυχώς παρόμοια μέτρα από τρεις άλλες πολιτείες στο δικαστήριο ως αντισυνταγματικά. Εκπρόσωπος της Πολιτείας είπε ότι ο νόμος δεν θα λογοκρίνει το περιεχόμενο ενός ιστότοπου και είπε ότι προβλέπει τη χρήση μίας ή περισσότερων μεθόδων επαλήθευσης ηλικίας που διατηρεί την ανωνυμία του χρήστη.

Η Meta Platforms, της οποίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνίδρυσε το Facebook, προσέφερε μερική υποστήριξη στο νομοσχέδιο. «Αν και δεν συμφωνούμε με όλες τις πτυχές αυτών των νομοσχεδίων, καλωσορίζουμε τη Νέα Υόρκη να γίνει η πρώτη πολιτεία που ψηφίζει νομοθεσία που αναγνωρίζει την ευθύνη των καταστημάτων εφαρμογών», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ονομάζεται SAFE (Stop Addictive Feeds Exploitation) for Kids Act, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάτω των 18 ετών πρέπει να λάβουν τη γονική συναίνεση για να βλέπουν «εθιστικές» ροές. Αυτό γενικά ορίζεται ως περιεχόμενο που προέρχεται από λογαριασμούς στους οποίους δεν ακολουθούν ή δεν έχουν εγγραφεί, αλλά παρέχεται από αλγόριθμους που έχουν σχεδιαστεί για να τους διατηρούν σε μια πλατφόρμα για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αντίθετα, οι ανήλικοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να λαμβάνουν μια χρονολογική ροή περιεχομένου από λογαριασμούς που ήδη ακολουθούν ή από γενικά δημοφιλές περιεχόμενο, όπως λένε οι χορηγοί ότι οι ροές κοινωνικών μέσων λειτουργούσαν πριν από την εμφάνιση των «εθιστικών» αλγορίθμων.

Οι νεαροί χρήστες εξακολουθούν να μπορούν να αναζητούν συγκεκριμένα θέματα ενδιαφέροντος, να συνδέονται με φίλους και να συμμετέχουν σε διαδικτυακές ομάδες, ενώ οι μη εθιστικοί αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για λειτουργίες αναζήτησης ή φιλτράρισμα ανεπιθύμητου ή άσεμνου περιεχομένου θα εξακολουθούν να επιτρέπονται χωρίς τη συγκατάθεση του γονέα.

Σύμφωνα με μια περίληψη του νομοσχεδίου από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, η νομοθεσία θα ισχύει για πλατφόρμες των οποίων οι ροές αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες και υλικό που προτείνεται στους χρήστες με βάση τα δεδομένα που συλλέγει από αυτούς.
Η περίληψη αναφέρει ότι μεταξύ των πλατοφρμών που πιθανότατα θα υπόκεινται στο μέτρο είναι οι Facebook, Instagram, TikTok, Twitter και YouTube (Alphabet).

Το συνοδευτικό νομοσχέδιο, που ονομάζεται New York Child Data Protection Act, θα απαγορεύει σε όλους τους διαδικτυακούς ιστότοπους να συλλέγουν, να χρησιμοποιούν, να μοιράζονται ή να πωλούν προσωπικά δεδομένα οποιουδήποτε κάτω των 18 ετών, εκτός εάν λάβουν «ενημερωμένη συγκατάθεση» ή εάν η συλλογή και η κοινοποίηση τέτοιων δεδομένων είναι απολύτως απαραίτητη. για τον σκοπό του ιστότοπου.

Για χρήστες κάτω των 13 ετών, η ενημερωμένη συγκατάθεση θα πρέπει να προέρχεται από έναν γονέα. Οι παραβάτες ενδέχεται να υπόκεινται σε αστικές ζημιές ή κυρώσεις έως και 5.000 δολάρια ανά παράβαση.

Τον Μάρτιο του 2023, η Γιούτα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που υιοθέτησε νόμους που ρυθμίζουν την πρόσβαση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακολουθούμενη από άλλες, όπως το Αρκάνσας, η Λουιζιάνα, το Οχάιο, το Τέξας και η Φλόριντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία