Ανοδικά κινούνται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας οι μετοχές της Saudi Aramco, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά από την δευτερογενή προσφορά μετοχών που αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές άνοιξαν στα 27,95 ριάλ ανά μετοχή, μετά το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης την Πέμπτη στα 28,3 ριάλ, αλλά ανέβηκαν στα 28,35 ριάλ μέχρι τις 07:30 GMT.

Η τελική τιμή πώλησης της δευτερεύουσας μετοχής ορίστηκε στα 27,25 ριάλ, προς το χαμηλότερο άκρο του δεδομένου εύρους τιμών.

Saudi Aramco: Tα τρία στοιχήματα για να κερδίσει το παιχνίδι του πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία ενέκρινε πάνω από το μισό του πακέτου μετοχών της Aramco σε ξένους επενδυτές, δήλωσαν στο Reuters, δύο ανώνυμες πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ένας από αυτούς είπε ότι πολλές αγορές έγιναν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία.

Εξαγωγές

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο επιδιώκει να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια για να διαθέσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα για τη διαφοροποίηση  από την εξάρτησή του από το πετρέλαιο.

Το Όραμα 2030 του  ηγεμόνα του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χρηματοδοτεί διαφορετικές προσπάθειες με στόχο να μετασχηματιστεί η οικονομία του βασιλείου η οποία εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα.

Το κρατικό ταμείο που διαθέτει 925 δισ. δολάρια, αφού περιόρισε ορισμένα από τα εμβληματικά έργα giga του, στοχεύει  να προωθήσει το όραμα.

Τα έσοδα από την πώληση μετοχών είναι πιθανό να διοχετευθούν στο PIF, είπαν πηγές και αναλυτές, αν και τα κεφάλαια θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στη κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος του βασιλείου που έχει αυξηθεί καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει αποδυναμωθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές