Στη συνεδρίαση της Federal Reserve και κυρίως στο dot plot που θα ανακοινωθεί μαζί με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας θα είναι εστιασμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η αγορά αναμένει τις τριμηνιαίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων, καθώς και τα  στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού για να σχηματίσουν εικόνα για την πορεία της οικονομίας, αν στηρίζεται το σενάριο της ήπιας προσγείωσης το οποίο οδήγησε το ράλι των μετοχών.

Ο δείκτης αναφοράς της Wall Street  S&P 500 ήδη καταγράφει κέρδη που ξεπερνούν το 12% σε ετήσια βάση με βάση τις προσδοκίες ότι η Fed μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψει την ανάπτυξη. Ωστόσο, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έχουν στείλει αντικρουόμενα μηνύματα: οι προσλήψεις στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ήταν πολύ περισσότερες από ό,τι αναμενόταν, ενώ προηγούμενες εκθέσεις έδειξαν επιβράδυνση στη μεταποίηση ενώ τα στοιχεία για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.

Goldman Sachs: Μια πλημμύρα μετρητών θα κατακλύσει τις αγορές τον Ιούλιο

Fed και πληθωρισμός

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου, που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη θα πρέπει να δείξουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υπό έλεγχο, να ανταποκρίνονται σε μια «οικονομία Goldilocks». Η ονομασία προέρχεται από το γνωστό παραμύθι της  Χρυσομαλλούσας και περιγράφει την ιδανική κατάσταση ενός οικονομικού συστήματος, όπως ήταν η σούπα που έφαγε η Χρυσομαλλούσα.  Σε αυτή την τέλεια κατάσταση υπάρχει πλήρης απασχόληση, οικονομική σταθερότητα και σταθερή ανάπτυξη. Η οικονομία δεν επεκτείνεται ούτε συρρικνώνεται.

Τη μέρα που θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα ολοκληρωθεί και η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς. Αναλυτές και οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση αμετάβλητα τα επιτόκια και ως εκ τούτου η προσοχή τους θα στραφεί στο dot plot για να δουν τις προβλέψεις των αξιωματούχων για τις μειώσεις των επιτοκίων. Τρεις μήνες η κεντρική τράπεζα προέβλεπε τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2024.

«Η αγορά θα ήθελε λίγη σαφήνεια και δεν θα δει ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια» εξηγεί στο Reuters ο Paul Christopher, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στο Wells Fargo Investment Institute, προσθέτοντας ότι μια μακρά περίοδο αυξημένου κόστους δανεισμού θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία.

Οι προσλήψεις εκτός γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά 272.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα,  ξεπερνώντας τις 185.000 θέσεις εργασίας που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Μετά τα στοιχεία, οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης έδειξαν ότι οι επενδυτές περιορίζουν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων, με τις πιθανότητες μείωσης του Σεπτεμβρίου να πέφτει σε περίπου 46,5 % από περίπου 70% πριν από την έκθεση.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών

Παρά την πορεία του S&P 500 σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι τα κέρδη έχουν συγκεντρωθεί σε μερικά γιγάντια ονόματα τεχνολογίας και ανάπτυξης όπως η Nvidia  με την υπόλοιπη αγορά να καταγράφει χαμηλότερες επιδόσεις.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών στις ΗΠΑ παραμένουν πολύ πάνω από τα ιστορικά πρότυπα, σημείωσε ο Ed Clissold, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής των ΗΠΑ στην Ned Davis Research. Η διάμεση αναλογία τιμής προς κέρδη του S&P 500 θα πρέπει να μειωθεί κατά 31% για να φτάσει στη μακροπρόθεσμη διάμεση διάμεση τιμή και 19% για να φτάσει το 20ετές πρότυπο, είπε.

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και ένα σχετικά ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις μετοχές. Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν περίπου 8,1% πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG.

«Πιστεύουμε ότι οι αμερικανικές μετοχές είναι πιθανό να εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται από ευνοϊκές μακροοικονομικές συνθήκες, υγιή ανάπτυξη κερδών, ανεμογεννήτριες τεχνητής νοημοσύνης και τη δυνατότητα για αλλαγή της Fed πριν από το τέλος του έτους», έγραψε η Solita Marcelli, επικεφαλής επενδύσεων Americas στην UBS Global Wealth Management. ένα σημείωμα αυτή την εβδομάδα.

Η τράπεζα αναβάθμισε πρόσφατα τον στόχο S&P 500 στο τέλος του έτους σε 5.500 μονάδες, αυξημένο κατά 3% από το σημείο που διαπραγματεύεται σήμερα ο δείκτης.

Ο παράγοντα εκλογές

Άλλοι πιστεύουν ότι η πολιτική αβεβαιότητα, όχι τα οικονομικά δεδομένα, θα προκαλέσουν αναταράξεις αργότερα φέτος. Η πρώτη συζήτηση μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Δημοκρατικού, και του Ρεπουμπλικανού αμφισβητία και πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου, σχεδόν τρεις μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία της 16ης Σεπτεμβρίου που πρότεινε η ακομμάτιστη Επιτροπή Προεδρικών Συζητήσεων, η οποία τις διαχειρίζεται από το 1988 .

Αυτό θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή της αγοράς στις προεδρικές εκλογές του 2024 νωρίτερα από τη συνηθισμένη περίοδο, εκτιμά η Grace Lee, ανώτερη διευθύντρια χαρτοφυλακίου στην Columbia Threadneedle Investments.

Ευρώπη

Μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα τα αποτελέσματα των εκλογών για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσουν το πολιτικό στίγμα για την πορεία της Ευρώπης, Το επίδικο των εκλογών είναι ο πόλεμος που διεξάγεται στα σύνορα της και η αμυντική θωράκιση της ΕΕ, η όξυνση του ανταγωνισμού με την Κίνα και το ενδεχόμενο της εκλογής του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν τον περασμένο μήνα μια «επείγουσα αλλαγή παραδείγματος» για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών εντάσεων και των πιο δυναμικών δράσεων από χώρες εκτός του μπλοκ, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τις εκλογές ως έναν υπαρξιακό αγώνα για την ήπειρο αλλά και κομβικό γεγονός για τη μάχη της Ουκρανίας κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα ακροδεξιά κόμματα, παρά μια σειρά πρόσφατων αποτυχιών, στοχεύουν σε εκλογικά κέρδη που θα μπορούσαν να φέρουν το μεταναστευτικό στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και να περιπλέξουν την πρόοδο όσον αφορά τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της ΕΕ. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι εθνικιστικές ομάδες θα κερδίσουν έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές αλλά ο κατακερματισμός μεταξύ των κομμάτων δεν βοηθάει στη δημιουργία ενός ενιαίου δεξιού μπλοκ.

Το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αποφασιστούν κατά τη διάρκεια της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, όπως το πώς θα γίνουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες πιο ανταγωνιστικές, πώς θα ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ και πώς θα ανταγωνιστεί την Κίνα. Οι μελλοντικές δαπάνες για την Ουκρανία είναι ένα ζήτημα για το οποίο μπορεί να κληθεί να αποφασίσει το κοινοβούλιο.

Βρετανία

Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα παρακολουθούν στενά την τελευταία έκθεση για την απασχόληση στη Βρετανία την Τρίτη, καθώς θα προσπαθούν να εκτιμήσουν αν οι μισθολογικές πιέσεις χαλαρώνουν αρκετά γρήγορα ώστε να καταστήσουν μια μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας μια βραχυπρόθεσμη προοπτική.

Μέχρι πρόσφατα, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις σημαίνουν ότι οι αγορές δεν αποτιμούν τώρα πλήρως μια κίνηση μέχρι τον Νοέμβριο.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Απριλίου την Τετάρτη αναμένεται να δείξουν ότι η ανάπτυξη αμβλύνθηκε μετά την ισχυρή επέκταση κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο.

Αλλού, το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης πρόκειται να παρουσιάσει το μανιφέστο του ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου. Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί θα αναμετρηθούν σκληρά με  τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, ορισμένοι επιχειρηματίες αμφιβάλλουν ότι οι Εργατικοί μπορούν να αντιστρέψουν τις πρόσφατες αδύναμες επιδόσεις ανάπτυξης της Βρετανίας.

Τράπεζα της Ιαπωνίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BοJ) Kazuo Ueda έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κάποια μείωση του μακροχρόνιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας, όταν η BοJ ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της την Παρασκευή.

Την Πέμπτη δήλωσε ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθούν οι  μαζικές αγορές ομολόγων  τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κινηθούν «προσεκτικά» όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά την πρώτη αύξηση από το 2007 τον Μάρτιο.

Η Mizuho Securities βλέπει μια καλή πιθανότητα μείωσης των μηνιαίων αγορών κατά 1 τρισ. γεν (6,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περίπου 5 τρισ. γεν μηνιαίως, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τις αγορές ομολόγων.

Το αν αυτό θα στηρίξει το ταλαιπωρημένο γιεν είναι ένα διαφορετικό θέμα, με την BOJ και την κυβέρνηση να ανησυχούν ότι ένα αδύναμο νόμισμα θα μπορούσε να εκτροχιάσει τον προσδοκώμενο κύκλο ήπιου πληθωρισμού και σταθερής αύξησης των μισθών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street