Ανακατατάξεις στους μετόχους της βρετανικής Asda έφερε η απόφαση του μέχρι πρότινος συνιδιοκτήτη Zuber Issa να πουλήσει τις μετοχές του στο fund TDR Capital LLP.

Ο αδερφός του Mohsin Issa, που ήταν στο πρότερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν ακολούθησε την ίδια οδό, καθώς παραμένει συνιδιοκτήτης της Asda μαζί με την TDR Capital, το ποσοστό της οποία πλέον ανέρχεται σε 67,5%. Το 22,5% ανήκει στον Mohsin Issa και το 10% στην Walmart Inc. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Asda: Αυξάνει τα κέρδη της, μειώνει το χρέος της

Η TDR Capital επένδυσε στην Asda μαζί με τους αδελφούς Issa και μαζί απέκτησαν την πλειοψηφία της επιχείρησης τον Ιούνιο του 2021. Έκτοτε, μαζί με τους άλλους μετόχους, η TDR έχει υποστηρίξει την Asda να επιταχύνει τη στρατηγική της, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή χαμηλών τιμών στους πελάτες και στην επέκταση στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των convenience stores.

Ο Gary Lindsay και ο Tom Mitchell, διευθύνοντες εταίροι της TDR Capital επιβεβαίωσαν στο ESM πως η Asda είναι μια εταιρεία που έχει ήδη αποκτήσει ένα μεγάλο κεφάλαιο. «Επενδύσαμε για πρώτη φορά στην Asda πριν από τρία χρόνια, βλέποντας μια τεράστια ευκαιρία να εδραιώσει τη θέση της ως μια από τις κορυφαίες μάρκες λιανικής πώλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Το fund συνδύασε τις επενδύσεις και την τεχνογνωσία στον τομέα του οργανωμένου λιανεμπορίου με την κληρονομιά της Asda για να αυξήσει το αποτύπωμα των καταστημάτων της αλυσίδας από 623 σε 1.200 καταστήματα και τοποθεσίες food-to-go. Εκτός από το πρόγραμμα πιστότητας που λάνσαρε, εστιάζει και στη διαδικτυακή της παρουσία για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

«Ως ιδιοκτήτες πλειοψηφίας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη διοικητική ομάδα της Asda και τους συναδέλφους σε όλη την επιχείρηση για να υποστηρίξουμε τη φιλόδοξη στρατηγική, η οποία πιστεύουμε ότι είναι η σωστή για να συνεχίσει να κινείται η Asda προς τα εμπρός», συμπλήρωσαν.

Οι δισεκατομμυριούχοι αδερφοί Zuber και Mohsin Issa

Τι συμβαίνει με το χρέος

Εντωμεταξύ η Asda, ως το τρίτο μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον ηγέτη της βιομηχανίας Tesco και τη Sainsbury’s, έχει επιβαρυνθεί από υψηλά επίπεδα χρέους από τότε που οι αδερφοί Issa και η TDR αγόρασαν το 90% της επιχείρησης από τη Walmart σε μια συμφωνία 6,8 δισεκατομμυρίων λιρών (8,7 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2020.

Τον περασμένο μήνα, η Asda ανέφερε επιβράδυνση στην τριμηνιαία αύξηση των πωλήσεων και υποαπόδοση έναντι των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της.

Τα μηνιαία στοιχεία του κλάδου έδειξαν ότι η Asda χάνει μερίδιο αγοράς. Ο πρόεδρος της Asda, Stuart Rose, χαιρέτισε την αυξημένη επένδυση της TDR στην Asda, περιγράφοντάς την ως «ένα ξεκάθαρο σημάδι της δέσμευσής της στην επιχείρηση».

«Η κληρονομιά της Asda είναι να προσφέρει μεγάλη αξία στους πελάτες σε καθημερινή βάση σε ολόκληρη την πρόταση της, από τα είδη παντοπωλείου έως τη μόδα και τα φαγητά – και το διοικητικό συμβούλιο δεν δεσμεύτηκε ποτέ να εκπληρώσει αυτήν την υπόσχεση», πρόσθεσε.

Επενδυτικό πλάνο

Η στρατηγική ανάπτυξης ωστόσο βαίνει καλώς, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,5 δισ. λιρών με στόχο την οργανική ανάπτυξη της επιχείρησης και μέσω στρατηγικών εξαγορών – συμπεριλαμβανομένων των EG UK και των χώρων της Co-op σε πρατήρια καυσίμων – από τότε που οι σημερινοί μέτοχοι ανέλαβαν την πλήρη ιδιοκτησία τον Ιούνιο του 2021.

Από το λανσάρισμα της εφαρμογής επιβράβευσης του σούπερ μάρκετ, Asda Rewards, τον Ιούλιο του 2022, οι πελάτες έχουν εξοικονομήσει 469 εκατ. λίρες Αγγλίας σε πόντους που μπορούν να ξοδέψουν στο κατάστημα ή στο διαδίκτυο, μέσω ενός συστήματος που μετρά περίπου 6 εκατομμύρια τακτικούς χρήστες.

Η αλυσίδα απέκτησε τον πλήρη έλεγχο 116 καταστημάτων ψιλικών και τριών χώρων ανάπτυξης από την Co-op το οικονομικό έτος 2023 και απέκτησε 356 κατά κύριο λόγο ιδιόκτητους χώρους της επιχείρησης του Ομίλου EG στο Ηνωμένο Βασίλειο.Οι εξαγορές αυτές θα επιταχύνουν την ανάπτυξη του σούπερ μάρκετ στους τομείς των convenience και του food-to-go.

Την ίδια στιγμή η Asda συνεχίζει να επενδύει στη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων της, αξιοποιώντας το προηγούμενο επιτυχημένο λανσάρισμα του φιλικού προς το προϋπολογισμό εμπορικού σήματος Just Essentials τον Μάιο του 2022, με ένα σημαντικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της δικής της ετικέτας.

Μισθοί και προσωπικό

Ενώ το α’ τρίμηνο του 2024, η Asda ανακοίνωσε επένδυση ρεκόρ ύψους 150 εκατ. λιρών στη μισθοδοσία λιανικής πώλησης, ώστε να καταστεί το πιο καλοπληρωμένο παραδοσιακό σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, προχώρησε σε αύξηση κατά 8,4% για τους ωρομίσθιους των καταστημάτων στις εταιρείες Asda Retail και Asda Express, με αύξηση στις 12,04 λίρες από την 1η Ιουλίου, με προοπτική στο 2025 να ανέλθουν στις 13,21 λίρες.

Συνολική αύξηση 28% στις αμοιβές στο λιανικό εμπόριο από την εξαγορά της Asda από τους αδελφούς Issa και την TDR Capital που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2021, με συνολική επένδυση σε αμοιβές σχεδόν 415 εκατ. λιρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή