Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) πρόκειται να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτιμά το Reuters και προσθετει ότι αυτο φέρνει σε πλεονεκτική θέσει την υποψηφιότητα της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη ορισμένων δεξιών εθνικιστών, όπως οι «Αδελφοί της Ιταλίας» της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο , δίνοντας στον Μελόνι και τους συμμάχους της μεγαλύτερη επιρροή.

ΕΕ: Πόσο θα επηρεάσει το οικονομικό κλίμα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Οι εκλογές θα διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μπλοκ 450 εκατομμυρίων πολιτών, θα αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως μια εχθρική Ρωσία, η αυξημένη βιομηχανική αντιπαλότητα από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.

Το ευρωπαικό κοινοβούλιο αναμέμενεται ότι θα ψηφίσει και θα τροποποιήσει ένα πλήθος νομοθετημάτων που αναμένονται τα επόμενα πέντε χρόνια. Η μετατόπιση προς τα δεξιά σημαίνει ότι μπορεί να είναι λιγότερο ενθουσιώδες όσον αφορά τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διεύρυνση της ΕΕ, ενώ θα είναι πρόθυμο να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Μια πρόβλεψη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Europe Elects την Κυριακή έδειξε ότι το ΕΛΚ θα μπορούσε να κερδίσει πέντε έδρες σε σχέση με το προηγούμενο κοινοβούλιο και να κερδίσει συνολικά 183 έδρες. Οι Σοσιαλιστές, στους οποίους περιλαμβάνεται το κόμμα του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, φαίνεται να χάνουν τέσσερις έδρες και να λαμβάνουν 136.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την αντίδραση των σκληρά δοκιμαζόμενων νοικοκυριών, των αγροτών και της βιομηχανίας για τις δαπανηρές πολιτικές της ΕΕ που περιορίζουν τις εκπομπές CO2, φαίνεται ότι θα είναι μεταξύ των μεγάλων χαμένων, καθώς η δημοσκόπηση της Κυριακής τους δίνει μόνο 56 βουλευτές, με απώλειες 16 εδρών.

Οι προβλέψεις για τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe είναι επίσης δυσοίωνες, δεδομένης της προσδοκίας ότι η ακροδεξιά Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν θα νικήσει την κεντρώα  Αναγέννηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Η δημοσκόπηση της Κυριακής τοποθετεί τις απώλειες της ομάδας Renew σε 13 έδρες, προβλέποντας ότι θα καταλήξει με 89 έδρες.

Αντίθετα, η δημοσκόπηση ανέφερε ότι το εθνικοσυντηρητικό ECR είναι πιθανό να πάρει πέντε βουλευτές περισσότερους για να φτάσει συνολικά τους 73 και η ακροδεξιά ομάδα ID θα μπορούσε να πάρει οκτώ έδρες περισσότερες για να φτάσει συνολικά τις 67.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι ανένταχτοι βουλευτές θα είναι 79, και αυτο μπορει να σημάνει ότι περισσότεροι βουλευτές θα μπορούσαν να ενταχθούν στις δεξιές και ακροδεξιές ομάδες.

Κέρδη για τα ακροδεξιά κόμματα

Οι αναμενόμενες απώλειες των φιλοευρωπαϊκών φιλελευθέρων και των Πρασίνων, θα μειώσουν την πλειοψηφία της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς και θα περιπλέξουν τις προσπάθειες να προωθηθούν νέοι νόμοι της ΕΕ ή να αυξηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Πολλοί ψηφοφόροι έχουν πληγεί από το κόστος ζωής, έχουν ανησυχίες για τη μετανάστευση και το κόστος της πράσινης μετάβασης και ενοχλούνται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα σκληρά και ακροδεξιά κόμματα έχουν εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός και προσφέρουν στο εκλογικό σώμα μια εναλλακτική λύση.
«Όποιος πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή πορείας και ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ καλύτερα στις Βρυξέλλες έχει μόνο μια εναλλακτική λύση, που είναι το Vox», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του ακροδεξιού ισπανικού κόμματος, Χόρχε Μπουξάντε, μετά την ψηφοφορία στη Μαδρίτη.

Στην Ολλανδία, τα exit polls την Πέμπτη έδειξαν ότι το αντιμεταναστευτικό κόμμα του εθνικιστή Γκέερτ Βίλντερς θα κερδίσει επτά από τις 29 ολλανδικές έδρες στο Ευρωπαικο Κοινοβούλιο, από μηδέν το 2019, μετά τη μεγάλη νίκη του στις περσινές εθνικές εκλογές.
Το Κόμμα Ελευθερίας του θα υπολείπεται μόλις κατά μία έδρα από τις συνδυασμένες έδρες μιας συμμαχίας Σοσιαλιστών Δημοκρατών-Πράσινων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή