Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν από την Ομάδα των Επτά (G7) πιο πλούσιων χωρών του κόσμου να ανακοινώσει μια νέα σκληρή προειδοποίηση την επόμενη εβδομάδα προς τις μικρότερες κινεζικές τράπεζες, προκειμένου να σταματήσουν να βοηθούν τη Ρωσία στην αποφυγή των δυτικών κυρώσεων, όπως αποκαλύπτει το Reuters, με βάση δύο ανώνυμες πηγές.

Οι ηγέτες της G7 που συγκεντρώνονται στη σύνοδο κορυφής στις 13-15 Ιουνίου στην Ιταλία υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, αναμένεται να επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των κατ’ ιδίαν συναντήσεών τους στην απειλή που θέτει το αυξανόμενο κινεζο-ρωσικό εμπόριο για την προοπτική του πολέμου στην Ουκρανία και να διερευνηθεί τι πρέπει να γίνει για αυτό το γεγονός.

Ρωσία – Κίνα: Εμπλοκή στο deal για mega αγωγό αερίου στην Σιβηρία – Τι ζητά το Πεκίνο

Αυτές οι συνομιλίες είναι πιθανό να καταλήξουν σε δημόσιες δηλώσεις για το θέμα που αφορά τις κινεζικές τράπεζες, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που συμμετείχε στον σχεδιασμό της εκδήλωσης και ένα άλλο άτομο που ενημερώθηκε για το θέμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στη G7 – Βρετανία, Καναδάς Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία – δεν αναμένεται να λάβουν άμεσα τιμωρητικά μέτρα κατά οποιωνδήποτε τραπεζών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, όπως να περιορίσουν την πρόσβασή τους στο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT ή να διακόψουν την πρόσβαση στο δολάριο. Εκτιμάται ότι επικεντρώνονται σε μικρότερα ιδρύματα, όχι στις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες, σύμφωνα μία από τις πηγές του Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν ακόμη σε εξέλιξη σχετικά με την ακριβή μορφή και το περιεχόμενο της προειδοποίησης, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο Daleep Singh, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για τα διεθνή οικονομικά, δήλωσε στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια αυτή την εβδομάδα ότι περιμένει οι ηγέτες της G7 θα στοχεύσουν την υποστήριξη της Κίνας σε μια ρωσική οικονομία που τώρα έχει αναπροσανατολιστεί γύρω από τον πόλεμο.

«Η ανησυχία μας είναι ότι η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο το εργοστάσιο της ρωσικής πολεμικής μηχανής. Μπορείτε να το αποκαλέσετε το οπλοστάσιο της απολυταρχίας όταν σκεφτείτε ότι οι στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας απειλούν προφανώς την ύπαρξη της Ουκρανίας, αλλά όλο και περισσότερο την ευρωπαϊκή ασφάλεια, το ΝΑΤΟ και τη διατλαντική ασφάλεια», όπως είπε.

Ο Σινγκ και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δηλώνουν ότι η Ουάσιγκτον και οι εταίροι της είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις και αυστηρότερους ελέγχους εξαγωγών για να μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις, μεταξύ άλλων με δευτερεύουσες κυρώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να ανακοινώσει σημαντικές νέες κυρώσεις την επόμενη εβδομάδα σε οικονομικούς και μη χρηματοοικονομικούς στόχους, ανέφερε πηγή που γνωρίζει τα σχέδια.

Η φετινή σύνοδος κορυφής της G7 αναμένεται επίσης να επικεντρωθεί στη μόχλευση των κερδών που παράγονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στη Δύση προς όφελος της Ουκρανίας.

Οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας μέσω τραπεζών

Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής ήταν απρόθυμη να εφαρμόσει κυρώσεις σε μεγάλες κινεζικές τράπεζες – που εδώ και καιρό θεωρούνταν από τους αναλυτές ως «πυρηνική» επιλογή – λόγω των τεράστιων επιπτώσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία και στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Η ανησυχία για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων έχει ήδη αναγκάσει τις μεγάλες τράπεζες της Κίνας να περιορίσουν τις πληρωμές για διασυνοριακές συναλλαγές με Ρώσους ή να αποσυρθούν από οποιαδήποτε ανάμειξη συνολικά, ανέφερε το Reuters.

Αυτό ώθησε τις κινεζικές εταιρείες σε μικρές τράπεζες στα σύνορα και ενθάρρυνε τη χρήση υπόγειων καναλιών χρηματοδότησης ή την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων. Δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ορισμένα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να διευκολύνουν το εμπόριο αγαθών με διπλή πολιτική και στρατιωτική εφαρμογή.

Το Πεκίνο έχει κατηγορήσει την Ουάσιγκτον ότι προβάλλει αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με αυτό που λέει ότι η Κίνα έχει κανονικές εμπορικές ανταλλαγές με τη Μόσχα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέτος άρχισε να διερευνά ποια εργαλεία κυρώσεων θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή της για να εμποδίσει τις κινεζικές τράπεζες, δήλωσε νωρίτερα Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, αλλά δεν είχε κάποια επικείμενα σχέδια ώστε να λάβει τέτοια μέτρα. Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απειλεί με κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε μικρότερες κινεζικές τράπεζες στο παρελθόν, όπως η Bank of Kunlun, για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με ιρανικά ιδρύματα.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ενισχύσει περισσότερο το εμπόριο σε γουάν αντί για το δολάριο στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, δυνητικά θωρακίζοντας τις οικονομίες τους από πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή