Η οικονομία της Κίνας βρίσκεται υπό πίεση τον τελευταίο καιρό και ένας λόγος είναι η στασιμότητα της εγχώριας κατανάλωσης. Αλλά τα καλά νέα για το Πεκίνο είναι ότι οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της βασιζόμενη στις ξένες αγορές ακόμη και ενόψει των νέων απειλών δασμών.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,6% σε όρους δολαρίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,8%, ανακοίνωσε η τελωνειακή διοίκηση την Παρασκευή. Αυτό άφησε εμπορικό πλεόνασμα σχεδόν 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον μήνα. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,7% και οι εισαγωγές κατά 4,3%.

Κίνα: Απειλεί με εμπορικό πόλεμο την Ευρώπη

Το Πεκίνο βασίζεται στις πωλήσεις στο εξωτερικό για να αντισταθμίσει τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες στο εσωτερικό, όπου η πτώση των ακινήτων έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά να σφίξουν το ζωνάρι τους. Οι αριθμοί της Παρασκευής υποδεικνύουν ότι η στρατηγική αποδίδει μέχρι στιγμής φέτος, βοηθούμενη από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση που παρείχε έναν ούριο άνεμο και για άλλα ασιατικά κράτη που βασίζονται στις εξαγωγές. Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο χρόνια τον Μάιο, με τις πωλήσεις ημιαγωγών να ηγούνται.

«Τα ανταγωνιστικά προϊόντα της Κίνας κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε στο Bloomberg ο Μπρους Πανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα στην Jones Lang LaSalle Inc. Η δυναμική είναι πιθανό να συνεχιστεί, είπε, βοηθούμενη από το ισχυρό δολάριο καθώς και από τις μειώσεις των τιμών των εξαγωγέων.

Τα εμπόδια των δασμών

Ωστόσο, οι κινεζικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενα εμπόδια που θα μπορούσαν να κάνουν πιο δύσκολο να βασιστούν στις εξαγωγές για την οικονομική ανάπτυξη. Σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, για παράδειγμα, οι προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υψώνουν εμπορικούς φραγμούς.

Αυτό δεν έχει πλήξει ακόμη τις εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας. Η αξία των πωλήσεων στο εξωτερικό τον Μάιο ήταν η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί, σημειώνοντας ελαφρά πτώση από τα 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια του Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής. Ωστόσο, η μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά πρόκειται να γίνει πιο δύσκολη στην πρόσβαση, με νέους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα να αναμένονται τον επόμενο μήνα.

Προς το παρόν, οι Κινέζοι εξαγωγείς «συνεχίζουν να τροφοδοτούν εμπροσθοβαρώς ή να επαναδρομολογούν τις εξαγωγές μέσω τρίτων χωρών» για να αποφύγουν τους δασμούς, είπε ο Πανγκ.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών μηνών, ενώ οι αποστολές προς χώρες του μπλοκ ασιατικών χωρών ASEAN αυξήθηκαν κατά 25% και οι αποστολές προς την ΕΕ μειώθηκαν κατά 0,7%.

Αδυναμία εγχώριας ζήτησης

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Έρικ Ζου του Bloomberg Economics η σταθερότερη ζήτηση στο εξωτερικό είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει τις εξαγωγές τους επόμενους μήνες, με ευνοϊκά αποτελέσματα βάσης να ενισχύουν τις μετρήσεις. Ακόμα κι έτσι, η άνοδος πιθανότατα δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να αντισταθμίσει την αδυναμία της εγχώριας ζήτησης, η οποία φάνηκε στις απογοητευτικές εισαγωγές.

Οι εξαγωγές χάλυβα κατέγραψαν το δεύτερο υψηλότερο μηνιαίο σύνολο κατ’ όγκο από το 2016, με 9,6 εκατομμύρια τόνους τον περασμένο μήνα. Η αξία των εξαγωγών συνέχισε να μειώνεται. Τα στοιχεία για τον Μάιο δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά οι τιμές εξαγωγής σιδήρου και χάλυβα μειώνονται από τα τέλη του 2022, μαζί με τις τιμές πολλών άλλων αγαθών.

Η ασθενής εγχώρια ζήτηση έχει ενθαρρύνει πολλούς Κινέζους παραγωγούς να αναζητήσουν αγορές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανιών όπως ο χάλυβας και ο οικοδομικός εξοπλισμός που έχασαν εγχώριους πελάτες όταν έσκασε η φούσκα των κατοικιών και σταμάτησαν οι κατασκευές.

Εξαγωγές ειδών χαμηλότερης αξίας

Αυτή η στροφή ενίσχυσε τις εξαγωγές αγαθών χαμηλότερης αξίας, πέρα ​​από τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας που αποτελούν προτεραιότητα για το Πεκίνο. Απειλεί να προκαλέσει νέα αντίδραση από τους εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομιών των αναδυόμενων αγορών καθώς και των ανεπτυγμένων, που επιδιώκουν να προστατεύσουν τις δικές τους βιομηχανίες.

Ωστόσο, οι επικείμενοι δασμοί «είναι απίθανο να απειλήσουν άμεσα τις εξαγωγές», σύμφωνα με έκθεση του Ζιτσούν Χουάνγκ στην Capital Economics. «Αν μη τι άλλο, μπορεί να ενισχύσουν τις εξαγωγές στο περιθώριο, καθώς οι εταιρείες επιταχύνουν τις αποστολές για να αντιμετωπίσουν τους δασμούς».

Μετά την ανακοίνωση των δεδομένων συναλλαγών οι κινεζικές μετοχές διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που είχαν υποστεί. Ο δείκτης αναφοράς της ηπειρωτικής Κίνας CSI 300 έχασε 0,7% από το μεσημέρι, ενώ ένας δείκτης κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε έως και 0,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή