Οι νέοι κανόνες, γνωστοί ως endgame της Βασιλείας ΙΙΙ, αναμένεται να καταστήσουν ένα σωρό δάνεια πιο ακριβά για τις τράπεζες. Για το λόγο αυτό οι τράπεζας  «μαζεύουν» περισσότερα δάνεια αυτοκινήτων, μισθώσεις εξοπλισμού και άλλα είδη χρέους σε τίτλους που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία, γνωστά και ως Asset-Backed Security (ABS), χρησιμοποιώντας τους ως όχημα για να «ξεφορτωθούν» αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Ένας τίτλος εξασφαλισμένος με περιουσιακά στοιχεία (ABS) είναι ένας τύπος χρηματοοικονομικής επένδυσης που εξασφαλίζεται από μια υποκείμενη ομάδα περιουσιακών στοιχείων συνήθως από εκείνα που δημιουργούν ταμειακές ροές από το χρέος, όπως δάνεια, χρηματοδοτικές μισθώσεις, υπόλοιπα πιστωτικών καρτών ή απαιτήσεις. Έχει τη μορφή ομολόγου ή χρεογράφου, που καταβάλλει εισόδημα με σταθερό επιτόκιο για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι τη λήξη του.

«Βασιλεία ΙΙΙ»: Ενισχύονται οι κανόνες για τα τραπεζικά κεφάλαια

Για τους επενδυτές που προσανατολίζονται σε επιλογές που αποφέρουν εισόδημα, οι τίτλοι εξασφαλισμένοι με περιουσιακά στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλα χρεόγραφα, όπως τα εταιρικά ομόλογα ή τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.

Μόνο στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις ABS έχουν ξεπεράσει τα 170 δισ. δολάρια φέτος, αυξημένες κατά περίπου 38% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg News. Η Ευρώπη έχει σημειώσει παρόμοια αύξηση: οι εκδόσεις ανήλθαν σε περίπου 21 δισ. ευρώ  φέτος, αυξημένες κατά περίπου 35% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg και δεν περιλαμβάνουν τους ενυπόθηκους τίτλους.

Πλημμύρα ομολόγων

Και η παλίρροια των εκδόσεων δεν φαίνεται να υποχωρεί. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America στο τέλος Μαΐου  αύξησαν τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ για ολόκληρο το έτος, σε περίπου 310 δισ. δολάρια από τα προηγούμενα 270 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων δανείων αυτοκινήτων. Τα ομόλογα βρίσκουν έτοιμους αγοραστές μεταξύ των πιστωτικών επενδυτών, με τους συμμετέχοντες σε παγκόσμιο συνέδριο ABS στη Βαρκελώνη αυτή την εβδομάδα να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την αγορά.

«Βλέπουμε ελκυστικές ευκαιρίες στους τίτλους που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία», ιδίως αυτούς που συνδέονται με τα αμερικανικά νοικοκυριά, δήλωσε η Kay Herr, επικεφαλής επενδύσεων της JPMorgan Asset Management για το αμερικανικό σταθερό εισόδημα, στο podcast Credit Edge. «Βλέπουμε οπωσδήποτε ευκαιρίες για αύξηση της απόδοσης εκεί».

Η μεταβίβαση κινδύνου

Η χρήση από τις τράπεζες των σημαντικών μεταβιβάσεων κινδύνου, Significant Risk Transfer (SRT), οι οποίες είναι ξαδέλφια των ABS, ωθεί επίσης την έκδοση, η οποία τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 συνέτριψε την αγορά. Η μεταφορά σημαντικού κινδύνου (SRT) είναι μια στρατηγική απομόχλευσης σε επίπεδο χαρτοφυλακίου που προσφέρει στις τράπεζες ανακούφιση από τα ρυθμιστικά κεφάλαια, παρέχοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ασφαλισμένες τράπεζες για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Οι ρυθμιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες διαφέρουν ανά χώρα, επιτρέπουν στις τράπεζες να πωλούν ένα καθορισμένο ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου τους σύμφωνα με εκτεταμένες απαιτήσεις βάσει κανόνων για συναλλαγές που είναι μεταβιβαζόμενες και τιτλοποιημένες.

«Πολλές από τις συμφωνίες SRT έχουν γίνει στις ΗΠΑ μέχρι τώρα», σημειώνει ο Andrew South, επικεφαλής της έρευνας δομημένης χρηματοδότησης της S&P Ratings, σε συνέδριο αυτή την εβδομάδα. «Με πολλές ρυθμιστικές αλλαγές από την πλευρά της Βασιλείας 3.1, θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα κίνητρα για τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν την τιτλοποίηση για κεφαλαιακή ανακούφιση», πρόσθεσε.

Ένα σημάδι της ισχυρής ζήτησης είναι ότι οι επενδυτές που αναζητούν τίτλους με σχετικά ισχυρές αξιολογήσεις και υψηλές αποδόσεις έχουν αγοράσει τίτλους με αντίκρισμα που υποστηρίζονται από ολοένα και πιο εξωτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως έργα τέχνης από τον Ρέμπραντ βαν Ράιν και τον Άντι Γουόρχολ, καθώς και διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου.

«Λαμβάνουμε πολλά ερωτήματα σχετικά με τιτλοποιήσεις εσωτεριστικών τίτλων», τονίζει ο South, αναφέροντας ως δύο παραδείγματα τις τιτλοποιήσεις κέντρων δεδομένων και ηλιακών πάνελ.

Βέβαια, οι εκδότες θα μπορούσαν να επισπεύσουν τις πωλήσεις τους για να αποφύγουν οποιαδήποτε μεταβλητότητα από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ή μια στροφή της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές. Αυτή η δυναμική θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πολύ πιο αργό δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι αντιδράσεις για τις νέους κανόνες

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Wall Street έχουν εκφράσει έντονα τα παράπονά τους για τους τελικούς κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. ΟΤζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase & Co. εξήγησε ότι τα hedge funds και άλλες επιχειρήσεις εκτός τραπεζικού συστήματος είναι ενθουσιασμένοι για τις επιχειρήσεις που θα κερδίσουν από τους κανονισμούς. «Χορεύουν στους δρόμους» είπε χαρακτηριστικά.

Οι ρυθμιστικές αρχές φαίνεται να τους ακούνε. Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει «ευρείες και ουσιαστικές αλλαγές» στην εφαρμογή των κανόνων από την κεντρική τράπεζα και ότι μια πλήρης αναθεώρηση είναι πιθανή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας