Μετά από μία φρενίτιδα επενδύσεων… ήρθε η ώρα της κρίσης για τα στελέχη των private equities, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι ο κλάδος τους αντιμετωπίζει την προοπτική χαμηλότερων αποδόσεων για χρόνια.

Μετά την άνθηση των τελευταίων ετών και την αύξηση ρεκόρ των κεφαλαίων, οι όμιλοι των private equities αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση: να απεμπλακούν από απούλητες εταιρείες αξίας τρισ. δολαρίων. Πολλές από αυτές τις συμφωνίες συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021-2022 με χαμηλά επιτόκια και ανοδικές αγορές, αλλά τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Goldman Sachs: Μια πλημμύρα μετρητών θα κατακλύσει τις αγορές τον Ιούλιο

«Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου τα επιτόκια ήταν χαμηλά και οι αποτιμήσεις υψηλές», σχολίασε ο Pete Stavros, συνεπικεφαλής του παγκόσμιου ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου της KKR, στο συνέδριο του κλάδου SuperReturn στο Βερολίνο, επαναλαμβάνοντας τις τοποθετήσεις πολλών άλλων στελεχών στην εκδήλωση.

«Αυτοί θα είναι οι δύσκολοι τρύγοι… που πιθανότατα θα υπολειτουργήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά για το ποιους καρπούς μπορεί να δρέψει ο κλάδος.

Ο εγκλωβισμός

Τα private equities αντιμετωπίζουν μια πρόκληση να πουλήσουν εταιρείες αξίας άνω των 3 τρισ. δολαρίων που κατέχουν προκειμένου να επιστρέψουν κεφάλαια στους θεσμικούς υποστηρικτές τους, όπως οι συντάξεις, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και τα ταμεία.

Ο συνεπικεφαλής του Apollo, Scott Kleinman, παρομοίασε το ζήτημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία με ένα «γουρούνι που καταπίνεται από έναν πύθωνα» και προειδοποίησε ότι οι διαχειριστές θα πρέπει να υπομείνουν μερικά χρόνια χαμηλότερων αποδόσεων.

Μια περαιτέρω πρόκληση είναι ότι παράλληλα με τα υπάρχοντα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν 3,9 τρισ. δολάρια μη δαπανηθέντος κεφαλαίου για να επενδύσουν σε νέες συμφωνίες, σύμφωνα με μια ενδιάμεση έκθεση του κλάδου από την εταιρεία συμβούλων Bain & Co.

Τα στελέχη είπαν ότι ο κλάδος θα πρέπει να προσαρμοστεί, με μεγαλύτερη έμφαση στην εξεύρεση συμφωνιών όπου τα κεφάλαια μπορούν να κάνουν λειτουργικές ή στρατηγικές βελτιώσεις για να παράγουν κέρδη.

Αυτό περιλαμβάνει την εστίαση σε συμφωνίες όπως η διάσπαση τμημάτων από εταιρείες ή η επένδυση σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να ανήκουν στους ιδρυτές τους.

«Τα τελευταία 10 ήταν πολύ εύκολο, σχεδόν, να δημιουργηθούν αποδόσεις», είπε στο συνέδριο ο Marc Nachmann, παγκόσμιος επικεφαλής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας της Goldman Sachs.

Το μοντέλο του κλάδου να πληρώνει υψηλές τιμές για εταιρείες που χρησιμοποιούν φτηνό χρέος για να τις πουλήσει λίγα χρόνια αργότερα σε υψηλότερη αναλογία τιμής «δεν θα λειτουργήσει τα επόμενα 10 χρόνια», είπε.

Έλλειψη δαπανών

Ο αργός ρυθμός μιας εκκολαπτόμενης ανάκαμψης στις συμφωνίες έχει επίσης καθυστερήσει τις αποδόσεις. Οι διαχειριστές δυσκολεύτηκαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις αποτιμήσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, ένα ζήτημα που αρχίζει να χαλαρώνει καθώς ο πληθωρισμός και οι οικονομικές προοπτικές σταθεροποιούνται.

Ενώ οι πωλήσεις που βασίζονται σε ιδιωτικά κεφάλαια βρίσκονται σε καλό δρόμο να αυξηθούν κατά 17% φέτος στα 361 δισ. δολάρια, αυτό θα εξακολουθούσε να είναι το δεύτερο χειρότερο έτος από το 2016.

«Έχουμε δει τον πάτο. Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη να έρχεται είναι μια μαζική ανάκαμψη», δήλωσε η Rebecca Burack, παγκόσμια επικεφαλής της πρακτικής των private equities στην Bain & Co.

Αν και οι επενδυτές προειδοποίησαν για την απόδοση των πρόσφατων αμοιβαίων κεφαλαίων, είπαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά.

Ο Harvey Schwartz, διευθύνων σύμβουλος της Carlyle, είπε ότι ενώ το αυξανόμενο κόστος δανεισμού «μπορεί να δημιουργήσει κάποιες προκλήσεις για τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της μετάβασης, είναι ένα πολύ πιο υγιές περιβάλλον».

Ο Schwartz είπε ότι είδε δυνατότητες για επενδύσεις εκτός των ΗΠΑ σε αγορές όπως η Ιαπωνία – όπου ο όμιλός του επιδιώκει να αγοράσει τις τοπικές δραστηριότητες της KFC – και στην Ευρώπη.

«Τα επόμενα πέντε ή 10 χρόνια θα μπορούμε να δούμε εξαιρετικές ευκαιρίες στην Ευρώπη», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή