Έκλεισαν στις 19.00 οι κάλπες στην Ελλάδα για τις ευρωεκλογές 2024 ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η εκλογική διαδικασία εκτυλίχθηκε ομαλά.

Η εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε αρκετές χώρες της ΕΕ τις προηγούμενες ημέρες και ολοκληρώνεται σήμερα. Συνολικά αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 370 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες για να εκλέξουν συνολικά 720 ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στις 21:15 – 21:45 ώρα Ελλάδος, βάσει του προγραμματισμού που έχει ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους παρακολούθησης των αποτελεσμάτων στην έδρα της Ευρωβουλής.

00.23 Ισπανία – exit poll: Έχασε την πρωτιά από τον Φεϊχό το κόμμα του Σάντσεζ

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας αναδείχθηκε πρώτο στις ευρωεκλογές της Κυριακής, συγκεντρώνοντας 22 έδρες από τις 61 που αναλογούσαν στη χώρα και καταφέροντας πλήγμα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, όπως αναφέρει το Reuters. Το κόμμα του του Φεϊχό συγκέντρωσε το 32,4% σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, έναντι 30,2% του Σάντσεζ.

Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, κέρδισαν 20 έδρες μετά από μια εκστρατεία κατά την οποία η αντιπολίτευση επικεντρώθηκε στις κατηγορίες για διαφθορά κατά της συζύγου του πρωθυπουργού και σε έναν νόμο περί αμνηστίας για τους Καταλανούς ηγέτες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, ο οποίος ψηφίστηκε μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Το ακροδεξιό Vox τερμάτισε τρίτο με έξι βουλευτές, από τους τέσσερις που είχε στην προηγούμενη θητεία και ποσοστό 10,4%.

00.16 Ιταλία – exit poll: Άνετα πρώτο το κόμμα της Μελόνι – Δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα

Έκλεισαν πριν από λίγο οι κάλπες στην ιταλία με πρώτα αποτελέσματα από τα exit poll να δίνουν την πρωτιά στο κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από exit poll του καναλιού RAI το κόμμα της συγκεντρώνει από 26-30%, βρισκόμενο άνετα μπροστά από το δεύτερο Δημοκρατικό Κόμμα που συγκεντρώνει από 21%-25%.

Την τρίτη θέση κατέλαβε το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με 10%-14%, την τέταρτη το Φόρτσα Ιτάλια του Αντόνιο Ταγιάνι και την πέμπτη θέση καταλαμβάνει η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι με 8%-10%.

00:15 Οι νομοί – πρωταθλητές της αποχής

Η αποχή άγγιξε το 60% συνολικά στην επικράτεια, ενώ σε όλους σχεδόν τους νομούς, μεμονωμένα, ξεπέρασε το 50%, καθώς οι περισσότεροι επέλεξαν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πρωταθλήτρια της αποχής αναδείχθηκε η Φλώρινα με ποσοστό 74,61% και ακολουθεί ο νομός Κεφαλληνίας με ποσοστό 72,06% και ο νομός Λακωνίας με ποσοστό 70,55%.

Αναλυτικά οι νομοί με την μεγαλύτερη αποχή (πάνω από 60%):

Φλώρινας: 74,61%
Κεφαλληνίας: 72,06%
Λακωνίας: 70,55%
Δωδεκανήσου: 68,08%
Ευρυτανίας: 67,34%
Αρκαδίας: 66,81%
Λέσβου: 66,55%
Κέρκυρας: 66%
Θεσπρωτίας: 65,59%
Σερρών: 65,05%
Ροδόπης: 64,91%
Δράμας: 64,85%
Ξάνθης: 64,73%
Μεσσηνίας: 64,63%
Χίου 64,58%
Ζακύνθου: 64,37%
Λευκάδας: 64,35%
Σάμου: 63,79%
Ηλείας: 63,28%
Καστοριάς: 63,18%
Β’ Δυτικής Αττικής: 62,94%
Καβάλας: 62,53%
Κιλκίς: 61,87%
Έβρου: 61,58%
Κυκλάδων: 60,90%

00:07 Δήλωση Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Το ΠΑΣΟΚ έσπασε τη γαλάζια κυριαρχία στον χάρτη

«Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε η πολιτική να δίνει λύσεις, να συγκινεί και όχι να δημιουργεί απέχθεια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης σε δήλωση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Υπάρχει μια ισχυρή στροφή στην ακροδεξιά και στον ανορθολογισμό», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας πως «Η ΝΔ έχει υποστεί μια βαριά ήττα, χάνοντας 14 μονάδες από τις εθνικές εκλογές». Σύμφωνα με τον ίδιο τιμωρήθηκε η αλαζονεία που επέδειξε, η ασυδοσία της και η διαφθορά.

«Θα πάρω όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με τις δυνάμεις της κοινωνίας, ώστε πριν τις επόμενες εκλογές να έχουμε διαμορφώσει την εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας», είπε, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να έχει την πολιτική στο επίκεντρο.

Μέσα σε ένα χρόνο, είπε, αυξήσαμε σταθερά τα ποσοστά μας. «Σπάσαμε τη γαλάζια κυριαρχία στον χάρτη, πρασινίζοντας δύο νομούς της Κρήτης. Είμαστε δεύτερη δύναμη σε πολλούς νομούς της χώρας. Βεβαίως υπάρχει μεγάλη ασυμμετρία μεταξύ περιφέρειας και Αθήνας, την οποία έχουμε χρέος να ανατρέψουμε άμεσα, γιατί θέλουμε ξανά να πρωταγωνιστήσουμε».

00:05 Η Μέτσολα εκτιμάται ότι λαμβάνει πάνω από 81.000 ψήφους, το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της Μάλτας

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα επανεξελέγη με περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο ευρωβουλευτή στην εκλογική ιστορία της Μάλτας, αναφέρουν οι Times της Μάλτας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, η Μέτσολα αναμένεται να έχει λάβει περισσότερες από 81.000 ψήφους.

Το προηγούμενο υψηλότερο ποσοστό είχε καταγραφεί από τον Σάιμον Μπουσουτίλ, ο οποίος συγκέντρωσε 68.782 ψήφους το 2009.

00:00 Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου μετά την ήττα στις διπλές εκλογές

«Θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός αύριο», δήλωσε ο επικεφαλής της επτακομματικής κυβέρνησης του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων, το Open VLD συγκεντρώνει ποσοστό 5,9% – μειωμένο κατά 2,7% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. «Αλλά οι Φιλελεύθεροι είναι ισχυροί, θα επιστρέψουμε», πρόσθεσε, αφού συνεχάρη τα άλλα κόμματα για τα (θετικότερα) αποτελέσματά τους.

Το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο του Βελγίου, καθώς οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρόο βυθίστηκαν στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μαζί με τις ευρωεκλογές.

23:55 Πολωνία: Πρωτιά για το κόμμα του Τουσκ

Το κεντρώο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο Συνασπισμός των Πολιτών, είναι ο νικητής των ευρωεκλογών έχοντας συγκεντρώσει το 38,2% των ψήφων και 21 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit poll.

Στη δεύτερη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη, το οποίο βρισκόταν επί οκτώ χρόνια στην εξουσία, μέχρι τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, με το 33,9% των ψήφων και 19 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστική Konfederacja (Συνομοσπονδία) συγκεντρώνει το 11,9% των ψήφων και εξασφαλίζει 6 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου IPSOS.

Οι δύο σύμμαχοι του Ντόναλντ Τουσκ στην πολωνική κυβέρνηση, ο Τρίτος Δρόμος και η Αριστερά εξασφαλίζουν 8,2% και 6,6% των ψήφων αντίστοιχα και καταλαμβάνουν 4 και 3 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο με τη νέα σύνθεση που θα προκύψει.

23:50 Σε ποιες περιφέρειες τα κόμματα πέτυχαν τις υψηλότερες επιδόσεις

Μπλε βάφτηκε ο χάρτης της Ελλάδας, καθώς οι μοναδικές εκλογικές περιφέρειες όπου δεν προηγείται η ΝΔ είναι δύο στην Κρήτη, όπου προηγείται το ΠΑΣΟΚ, και δύο στη Θράκη, όπου την πρωτιά κέρδισε το μουσουλμανικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.

Η ΝΔ πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά στο παραδοσιακό εκλογικό «κάστρο» της, τη Λακωνία, με 35,19%, ωστόσο έχασε 7,64% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Ποσοστά πάνω από 30% έλαβε σε άλλες 13 εκλογικές περιφέρειες, με τις υψηλότερες επιδόσεις να καταγράφονται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Χίο, στην Ανατολική Αττική, την Καρδίτσα και την Α’ Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προηγείται σε καμία περιφέρεια, καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στην Άρτα με 22,71%, (αλλά με -12,07% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και ακολουθούν η Κεφαλλονιά (20,46%), η Κέρκυρα (19,22%), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (18,86%) η Αχαΐα (18,45%) και η Β’ Πειραιώς (18,30%).

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την πρώτη θέση στο Λασίθι με 29,41% και στο Ηράκλειο με 26,63%, ενώ υψηλά ποσοστά έλαβε και στο Ρέθυμνο με 25,28% και στην Ηλεία με 22,91%.

23:35 Σλοβακία: Το φιλελεύθερο κόμμα νικητής των εκλογών απέναντι στο κόμμα του Φίτσο

Το αντιπολιτευόμενο φιλελεύθερο κόμμα της Σλοβακίας έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις ευρωπαϊκές εκλογές απέναντι στο φιλορωσικών αποχρώσεων κόμμα Smer-SD του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Με μήνυμα στην σελίδα του στο Facebook, το Smer-SD συγχαίρει «τον νικητή των εκλογών Progresivne Slovensko (Προοδευτική Σλοβακία)» και τα νεοεκλεγέντα μέλη του κοινοβουλίου.

23:30 Χαρίτσης: Το αποτέλεσμα για τη Νέα Αριστερά είναι αρνητικό

Παραδοχή της ήττας για τη Νέα Αριστερά πραγματοποίησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας πως το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση:

Τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι στα πενηντάχρονά της, η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία διέρχεται βαθιά κρίση.

Σήμερα, κανείς δεν δικαιούται να πανηγυρίζει.

Το ρεκόρ της αποχής σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο της Άκρας Δεξιάς χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για τη δημοκρατία.

Γι’ αυτήν την κατάσταση φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση, η οποία αποδοκιμάστηκε στις κάλπες. Η πολιτική της Δεξιάς αποτελεί τον καλύτερο χορηγό της ακροδεξιας σε όλη την Ευρώπη.

Για τη Νέα Αριστερά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, παρά την πολύ συγκινητική προσπάθεια των μελών μας σε όλη τη χώρα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς.

Η Αριστερά όμως πάντοτε στα δύσκολα κρίνεται. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και συνεχίζει.

23:45 Πορτογαλία: Στήθος με στήθος οι δύο πρώτες λίστες

Η λίστα του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού της Πορτογαλίας και η λίστα της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν από 30% στην ψηφοφορία των ευρωεκλογών, ενώ η επίδοση της πορτογαλικής άκρας δεξιάς είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, σύμφωνα με τα exit polls.

Το κόμμα της άκρας δεξιάς συγκεντρώνει το 10% των ψήφων, έναντι 18% στις βουλευτικές εκλογές.

23:40 Σε ποιες περιοχές η Νέα Δημοκρατία έπεσε κάτω από το 28%

Μακριά από το στόχο του 33% έμεινε το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με τη δυσαρέσκεια των πολιτών να καταγράφεται με πάταγο στην κάλπη. Στο κόμμα της Πειραιώς επικρατεί προβληματισμός παρά τη νίκη καθώς το 28% που καταγράφει αμφισβητεί ανοιχτά τις κυβερνητικές πολιτικές.

Ο εκλογικός χάρτης βάφτηκε μπλε αλλά το μπλε έχει αρχίζει να ξεθωριάζει σε πολλές περιοχές της χώρας με ποσοστά κάτω από το εθνικό ποσοστό.

23:20 Γαλλία: Σε νέα προεκλογική περίοδο εισέρχεται από αύριο η χώρα μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που έφεραν στην πρώτη θέση το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν με περίπου 32%. Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν έλαβε σχεδόν το 15%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα έλαβε ποσοστό περί το 14%.

Σχεδόν αμέσως μετά την οριστικοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων ο πρόεδρος της Γαλλίας σε διάγγελμά του υπογράμμισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν καλό για τα κόμματα που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη. Ανέφερε επίσης ότι ο ακροδεξιός λαϊκισμός συνιστά κίνδυνο και ότι μπροστά σε αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να συνεχίσει σαν να μη συνέβη τίποτα. Έτσι ανακοίνωσε την διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου (ο πρώτος γύρος) και στις 7 Ιουλίου (ο δεύτερος γύρος).

«Είμαστε έτοιμοι» δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν. Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της, ο Ζορντάν Μπαρντελά ζήτησε αμέσως μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα τη διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

23:05 Κασσελάκης: Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει

Αντέξαμε παρά τις αντιξοότητες, δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Είναι το πρώτο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, προσέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει, τόνισε ο ίδιος, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης. «Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει. Είναι μία επιλογή του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά.

«Συνεχίζουμε, εκσυγχρονιζόμαστε, θα χτίσουμε κοιτίδες γνώσης και προσφοράς και θα εμπνεύσουμε τον κόσμο», επεσήμανε ο κ. Κασσελάκης, και συνέχισε λέγοντας ότι το κόμμα του μείωσε κατά 10 μονάδες τη διαφορά που είχε από τη Νέα Δημοκρατία.

«Είναι το πρώτο βήμα για ένα κόμμα που εξελίσσεται που αλλάζει εν κινήσει, για έναν νέο, άγνωστο άνθρωπο σε αυτή τη χώρα που ήρθε μπροστά σας και στέκεται μπροστά σας με την καθαρότητά του για να μπορέσει να φέρει πρόοδο, αλλαγή και αξιοκρατία στην πατρίδα μας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

23:00 Κωνσταντοπούλου: Yπάρχουν κόμματα τα οποία κρύβονται πίσω από την αποχή και καταρρέουν σήμερα

«Είμαστε εκείνοι που είμαστε παρόντες και παρούσες, που με το παράδειγμα και το υπόδειγμά μας θα συνεχίσουμε να προσκαλούμε τον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που πραγματοποίησε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όσον αφορά την αποχή υπογράμμισε πως «υπάρχουν τα κόμματα τα οποία κρύβονται πίσω από την αποχή και είναι αυτά που την παρήγαγαν και καταρρέουν σήμερα».

22:50 Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αφήνει περιθώρια πανηγυρισμών, λέει ο Πλακιωτάκης

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αφήνει περιθώρια πανηγυρισμών σε κανέναν», τόνισε, σε μήνυμά του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως σημείωσε, «παρά την κρισιμότητα της αναμέτρησης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, η αποχή ανήλθε σε πρωτοφανή επίπεδα, όχι μόνο στη χώρα μας». «Οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να εργαστούμε για να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και ανθεκτική όταν συμμετέχουμε ενεργά όλοι μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, «το αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει παράλληλα πως οι πολίτες διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στην ΝΔ αλλά μας στέλνουν και πολύ σαφή μηνύματα. Οφείλουμε να ακούμε πιο προσεκτικά τις ανησυχίες και τις αγωνίες των συμπολιτών μας. Οφείλουμε να εργαστούμε πιο σκληρά στον δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες παθογένειες του κράτους αλλά και τα προβλήματα της καθημερινότητας που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους συνανθρώπους μας», κατέληξε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

22:47 Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καταγράφει ακόμα μία σημαντική άνοδο

«Ευχαριστούμε και χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και ψήφισαν σήμερα το κόμμα μας σε όλη τη χώρα. Χαιρετίζουμε τον λαό και τη νεολαία των μεγάλων αστικών κέντρων, ιδιαίτερα της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, που ανέδειξαν το ΚΚΕ ξανά ως 3η δύναμη με μεγάλη διαφορά. Συνολικά, το ΚΚΕ καταγράφει μια ακόμα σημαντική άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 και σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, όπου είχε επίσης ανεβάσει τα ποσοστά του», ανέφερε, στην αρχή των δηλώσεών του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αυτό επιβεβαιώνει τους δεσμούς του ΚΚΕ με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και αποδεικνύει ότι η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει πιο σταθερούς δεσμούς, που έχουν διαμορφωθεί και έχουν δοκιμαστεί σε σημαντικούς αγώνες που έχουν προηγηθεί, στη συνεχή, ασταμάτητη προσπάθειά μας για άμεση επικοινωνία, διάλογο και συζήτηση με τον λαό, με διάφορες μορφές, όλες τις μέρες του χρόνου, κι όχι μόνο προεκλογικά, στους τόπους δουλειάς και κατοικίας», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Επιβεβαιώνονται κάποιες θετικές διεργασίες που συντελούνται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και που εκφράστηκαν και στις βουλευτικές εκλογές και στο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, που σήμερα υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρά ο απεγκλωβισμός εργατικών-λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ».

«Φυσικά ο πολιτικός συσχετισμός παραμένει αρνητικός για τον λαό, όμως υπάρχει μια υπολογίσιμη δύναμη, το ΚΚΕ, που μπορεί την επόμενη ημέρα και απέναντι στα δύσκολα που έρχονται να συμβάλει στην οργάνωση της εργατικής-λαϊκής πάλης, της πορείας αντεπίθεσης, ανατροπής. Ο ρόλος του ΚΚΕ πάντα είναι πολύ μεγαλύτερος από τα εκάστοτε ποσοστά του, συνεπώς η ισχυροποίησή του οδηγεί σε πολλαπλάσια ισχυρούς αγώνες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις συγκεκριμένες συνθήκες», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Πιστεύουμε», συνέχισε, «ότι η μεγάλη αποχή περικλείει σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και απαξίωσης απέναντι τόσο στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματά του όσο και απέναντι στην ΕΕ και τους θεσμούς της, όπως το Ευρωκοινοβούλιο. Η προεκλογική αντιπαράθεση με όρους εκφυλισμού και μακριά από τα κρίσιμα προβλήματα, και κυρίως τις αιτίες τους, ενίσχυσε την αποστροφή του λαού. Από αυτήν την άποψη η στάση αυτή, την οποία εμείς προφανώς δεν επικροτούμε, έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα αν εκφράζεται με έναν τρόπο που μπορεί να παρερμηνευτεί, να εγκλωβιστεί ή και τελικά να αφομοιωθεί».

«Ζητούμενο, συνεπώς, από δω και πέρα, είναι αυτή η διαμαρτυρία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, να εκφραστεί με την ενεργό συμμετοχή τους μέσα στο κίνημα, στην οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση, να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, να συναντηθεί συνολικά με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ», επεσήμανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε:

«Το κρίσιμο πλέον είναι η επόμενη ημέρα. Το ΚΚΕ θα καταθέσει τη δύναμη που του έδωσε ο λαός για να δυναμώσει η φωνή του και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, όπως στο Ευρωκοινοβούλιο και πάνω από όλα για να οργανωθεί η εργατική-λαϊκή πάλη στη χώρα μας. Από αύριο θα είναι εδώ οι δεσμεύσεις της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, στους οποίους η χώρα μας βρίσκεται πολύ βαθιά μπλεγμένη.

Θα έρθουν να προστεθούν, επίσης, νέα βάρη από την αύξηση των πολεμικών δαπανών, που θα φορτωθούν στους λαούς της Ευρώπης, γιατί ο σχεδιασμός τους είναι, λόγω της διαφαινόμενης ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, να μετατραπεί αυτή σε «πολεμική οικονομία».

Το ΚΚΕ θα είναι εδώ:

– Για την συνέχιση της ανασύνταξης του εργατικού-λαϊκού κινήματος που έχει ξεκινήσει, για την αλλαγή συνολικά των συσχετισμών.

– Για να δίνει μάχες αποκάλυψης και παρεμπόδισης αντιλαϊκών κατευθύνσεων και οδηγιών και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ελληνική Βουλή.

– Για να δυναμώσει κυρίως ο συντονισμός των αγώνων με την εργατική τάξη, τους αγρότες, τη διανόηση, τη νεολαία, τις γυναίκες σε όλες τις χώρες της ΕΕ, που οι λαοί συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα ενάντια στην ΕΕ των πολέμων, των μονοπωλίων, των λόμπι της διαφθοράς, της εκμετάλλευσης.

Η ΕΕ δεν είναι τόσο παντοδύναμη όσο φαίνεται. Οι λαοί οφείλουν και πρέπει να επαγρυπνούν, να πιστέψουν οι ίδιοι στη δύναμή τους. Γιατί πάντα ρεαλιστικό είναι αυτό που συμφέρει τον λαό. Ο ελληνικός λαός, οι λαοί όλης της Ευρώπης, δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη ακόμα.

Καλή δύναμη και υγεία. Καλή συνέχεια. Καλούς αγώνες».

22:45 Δεν πανηγυρίζουμε, αυξάνουμε τη δύναμή μας, πηγαίνουμε προοδευτικά μπροστά, λένε πηγές του ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πανηγυρίζει. Αυξάνει τη δύναμή του κι αυτό δεν μπορεί να εκφεύγει. Δείχνει ότι πηγαίνει προοδευτικά μπροστά, δεν καλπάζει, αλλά δεν είναι πισωγύρισμα», ανέφεραν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη όταν οριστικοποιήθηκε η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως σημείωσαν, στην εικόνα του εκλογικού χάρτη το ΠΑΣΟΚ έφερε πλήγμα στην κυβέρνηση και ήδη δύο περιφέρειες είναι πράσινες. Πρόκειται για το Λασίθι και το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι καταγράφεται δεύτερο κόμμα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία σε 21 εκλογικές περιφέρειες (Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αργολίδα, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ευρυτανία, Ηλεία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Πιερία, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίο). Προσθέτουν πως στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 το ΠΑΣΟΚ ήταν πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 10 περιφέρειες. Τον Ιούνιο του 2024 το ΠΑΣΟΚ έχει υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε 23 -όπου το ΠΑΣΟΚ είναι 1ο ή 2ο κόμμα- και σε 6 εκλογικές περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ είναι 3ο κόμμα (Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Ροδόπη, Πέλλα, Ημαθία).

Όπως επισημαίνουν, η Νέα Δημοκρατία έχει καταγράψει σαφή υστέρηση τόσο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 όσο και σε σχέση με τον χαμηλότερο πήχη, που η ίδια επικαλείτο, δηλαδή τις ευρωεκλογές του 2019.

Οι ίδιοι παράγοντες σχολιάζουν διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου. Υπενθυμίζουν ότι προεκλογικά ο Νίκος Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε, από την πλευρά του, ότι θα κάνει τη δική του πρόταση με όρους πολιτικούς και προοδευτικούς. «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έβαλε όρους αυτοκρατορικούς αλλά εξήγησε ότι χρειάζεται αξιοπιστία στην κοινωνία κι όχι ενα νταραβέρι, να σου δώσω να μου δώσεις, που είναι απεχθές στους πολίτες. Κι εκεί θα κριθεί ο καθένας», υπογραμμίζουν.

Όπως αναφέρουν, καθοριστικός παράγοντας θα είναι το τελικό αποτελέσμα της κάλπης, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα exit poll. «Αλλιώς γίνεται η συζήτηση με 17% κι αλλιώς όταν τα δύο κόμματα είναι σχεδόν στα ίσα», σημειώνουν, θυμίζοντας πως ο κ. Κασσελλάκης είχε πει ότι συνομιλεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι με τον κ. Ανδρουλάκη.

22:40 Ελαφρύ προβάδισμα για το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία

Οι Συντηρητικοί διατηρούν ελαφρύ προβάδισμα στην Ισπανία έναντι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ψηφοφορία των ευρωεκλογών που σημαδεύτηκε από την άνοδο της άκρας δεξιάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για τη δημόσια τηλεόραση από τις 24 Μαΐου μέχρι χθες, δίνει στο Λαϊκό Κόμμα 21 έως 23 έδρες (32,4% των ψήφων). Ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 20 έως 22 έδρες (30,4% των ψήφων).

Στην ισπανική άκρα δεξιά, το κόμμα Vox καταλαμβάνει 6 έως 7 έδρες (10,4%), ενώ μία νέα ακροδεξιά παράταξη με την ονομασία «Η Γιορτή Τελείωσε» (Se acabo la fiesta) κάνει την είσοδό της στο Ευρωκοινοβούλιο με 2 έως 3 έδρες (3,9%).

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε επικρατήσει στις προηγούμενες ευρωεκλογές με 21 έδρες, έναντι 13 εδρών για το Λαϊκό Κόμμα και 4 εδρών για το Vox.

22:30 Πρώτη με απώλειες η ΝΔ – Επτά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο, θρίλερ με τη Φωνή Λογικής

Καθαρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και οκτώ κόμματα να διεκδικούν έδρα(ες) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείχνουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών με ενσωματωμένο το 70%.

Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 27,71% και καταλαμβάνει 7 έδρες, μία λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,88% και κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 13,03%, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά περίπου 5,5%, με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 9,72%, επίσης 5,5% πάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες, που, σύμφωνα με την Singular Logic, μπορεί τελικά να γίνουν 3.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,30% (+4% σε σχέση με το 2019) και διατηρεί τις δύο έδρες.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για τη Νίκη λαμβάνει ποσοστό 4,43%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,42% και τη Φωνή Λογικής με 3,06%, για την οποία, ωστόσο, η Singular Logic εκτιμά ότι τελικά δεν θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Ευρωβουλής διαμορφώνεται αθροιστικά στο 14,55%, εκ των οποίων το ΜέΡΑ25 λαμβάνει 2,39%, η Νέα Αριστερά 2,37%, οι Πατριώτες 1,46%, οι Δημοκράτες 1,40% και ο Κόσμος 1,02%.

22:20 Συνεχίζεται η μάχη του σταυρού

Ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά την κατανομή των εδρών και την μάχη του σταυρού για τα πρόσωπα που εκλέγονται ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από τις 21 έδρες, η ΝΔ εκλέγει 7 ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 4 και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 3 ευρωβουλευτές. Από εκεί και πέρα από δύο έδρες κερδίζουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση και από μία έδρα η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Για την ώρα την τελευταία έδρα φαίνεται να κερδίζει η Φωνή Λογική της Αφροδίτης Λατινοπούλου, ωστόσο η επίσημη εκτίμηση του ΥΠΕΣ είναι ότι τελικά δεν θα τα καταφέρει.

22:15 Συντηρητικοί, σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι διατηρούν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και η Renew Europe (κεντρώοι και φιλελεύθεροι) διατηρούν από κοινού την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά την άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 181 έδρες, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 135 και η Renew Europe 82 έδρες. Με τις 398 έδρες, επί συνόλου 720, που οι τρεις ομάδες συγκεντρώνουν από κοινού σχηματίζεται ο «μεγάλος συνασπισμός» στο πλαίσιο του οποίου οικοδομούνται οι συναινέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

22:10 Γαλλία: Πρόωρες εκλογές προανήγγειλε ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης μετά την νίκη της άκρας δεξιάς στις ευρωεκλογές και τη διενέργεια εκλογών στις 30 Ιουνίου.

Το κόμμα της Λεπέν κέρδισε το 31,5% των ψήφων, μια άνοδος 10 μονάδων σε σχέση με τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019 και περίπου 17 μονάδες μπροστά από το κόμμα του Μακρόν το οποίο έμεινε μόλις 15,2%, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από το ψηφοδέλτιο του Μακρόν, με 14%. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν έφτασε το με 8,3%, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι το 7%. Οι Οικολόγοι είχαν ποσοστό 5,6%, ενώ 5,1% έλαβε ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

22:00 Νατσιός: Η Νίκη ανεβαίνει σιγά-σιγά και με δυναμισμό

Την πρώτη δήλωσή του για τις ευρωεκλογές έκανε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

«Αυξήσαμε τα ποσοστά μας σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Θα συνεχίσουμε με σθένος, με συνέπεια και με σοβαρότητα, να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του ελληνικού λαού, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά, από αύριο, και μέσα στην Ευρώπη και θέλω να στηλιτεύσω κάτι το οποίο μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Έχουμε μια τεράστια αποχή, πάνω από 60%. Είναι μια τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, υποδαύλιζε αυτή την αποχή», ανέφερε ο κ. Νατσιός.

«Η Νίκη ανεβαίνει σιγά-σιγά και με δυναμισμό. Πιστεύουμε πως στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τα ποσοστά μας θα είναι πολύ υψηλότερα. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που μας έδειξαν εμπιστοσύνη και να ευχαριστήσω τα χιλιάδες μέλη της Νίκης που αόκνως και με φιλότιμο στήριξαν την προσπάθειά μας», πρόεσθεσε ο πρόεδρος της Νίκης.

21:50 Μήνυμα Μητσοτάκη: Η ΝΔ δεν έφτασε στον στόχο που είχαμε θέσει

Δείτε τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

21:46 Βελόπουλος: Γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου

Δήλωση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κόμμα έκανε τη ρήξη και τεράστια ανατροπή παρά τον πόλεμο που δεχθήκαμε. Καλούμε όλους τους Έλληνες να συστρατευθούν με την Ελληνική Λύση για να υπάρξει πατριωτική διακυβέρνηση στον τόπο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Δείτε όσα ανέφερε:

21:45 Η πρώτη επίσημη εκτίμηση για το πώς θα διαμορφωθούν οι έδρες στο ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι από τις 720 έδρες, τις 181 θα καταλάβει το ΕΛΚ, 135 το S&D 135, το ακροδεξιό ECR 71 έδρες, το ακροδεξιό «Ταυτότητα και Δημοκρατία» 62 έδρες, οι Πράσινοι 53 έδρες, η Αριστερά 34 έδρες. Αδιευκρίνιστες παραμένουν 51 έδρες και 51 έδρες οι άλλοι.

21:40 Βουλγαρία: Επικεφαλής με το 26% έως 28% των ψήφων το Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ

Οι Βούλγαροι ψήφισαν σήμερα για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο παράλληλα με τις ευρωεκλογές και έδωσαν το προβάδισμα στο συντηρητικό κόμμα Gerb, χωρίς να υπάρχει πάντως εγγύηση για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση.

Ο αέρας της αλλαγής που έπνεε στην χώρα το καλοκαίρι το καλοκαίρι του 2020 έχει πέσει και ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε από την εξουσία μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, επιστρέφει.

Με το 26% έως 28% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls, το κόμμα του, το Gerb, αποκτά μεγάλο προβάδισμα απέναντι στους μεταρρυθμιστές του συνασπισμού Συνεχίζουμε την Αλλαγή/Δημοκρατική Βουλγαρία, που συγκεντρώνει το 15% των ψήφων.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ο Μπόικο Μπορίσοφ θα μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και ήδη εγείρουν το φάσμα νέων, των έβδομων κατά σειρά, βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο.

21:28 Ποιοι προηγούνται στη σταυροδοσία

Από τη Νέα Δημοκρατία στη σταυροδοσία προηγείται  ο Γιώργος Αυτιάς και ακολουθούν οι Ευάγγελος Μειμαράκης, Φρέντη Μπελέρης, Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Δημήτρης Τσιόδρας και  Ελεονώρα Μελέτη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προηγείται ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης και ακολουθούν οι Νίκος Φαραντούρης, Νίκος Παππάς, και Έλενα Κουντουρά.

Από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ οι Νίκος Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης και Σάκης Αρναούτογλου.

Ο Λευτέρης Νικολάου- Αλαβάνος και Κωνσταντίνος Παπαδάκης από το ΚΚΕ.

Από την Ελληνική Λύση φαίνεται πως εκλέγονται ο Φράγκος Εμμανουήλ και η Γαλάτω Αλεξανδράκη.

21:26 Στο 64% της ενσωμάτωσης τα αποτελέσματα – Η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών

Ηχηρά μηνύματα έβγαλαν οι κάλπες των ευρωεκλογών για τη ΝΔ που πέφτει κάτω του 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό του να είναι μικρότερο του 15%. Ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση για ενίσχυση των δεξιών κομμάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γενικού διευθυντή της Singular Logic, Δημήτρη Μπακάκου, ευρωβουλευτές εκλέγουν επτά κόμματα.

«Πιστεύουμε πως η Φωνή Λογικής παρά το 3% που συγκεντρώνει, δεν θα μπορέσει να μπει στην Ευρωβουλή. Με την ενσωμάτωση που βρίσκεται στο 64%, φαίνεται πως μέχρι το τέλος της βραδιάς και την πλήρη ενσωμάτωση της επιστολικής ψήφου, ενδέχεται να δούμε ακόμη και αλλαγή της θέσης του ΚΚΕ με την Ελληνική Λύση».

21:20 Καταρρέουν τα κυβερνώντα κόμματα σε Γαλλία, Γερμανία – Άνοδος της ακροδεξιάς και στην Αυστρία

Ισχυρό μήνυμα δυσαρέσκειας προς τις κυβερνήσεις στέλνουν οι πολίτες από τις ευρωκάλπες σε Γαλλία και Γερμανία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στη Γαλλία προηγείται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν υπερβαίνοντας το 30% έναντι του κυβερνώντος κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν που έρχεται δεύτερο με ποσοστό 18%, διαφορά δύσκολο να μειωθεί και ακατόρθωτο να ανατραπεί.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει σαφές προβάδισμα με 29,5%, ακολουθούν η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 16,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 14%, οι Πράσινοι με 12%, η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 5,5%, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 5% και η Αριστερά με 2,8%.

21:10 Γερμανία: Οι πολίτες τιμώρησαν εξτρεμιστές από αριστερά, λέει η Φον ντερ Λάιεν μετά την πρωτιά του CDU

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, απευθύνθηκε από τις Βρυξέλλες και την εκδήλωση του ΕΛΚ, στο CDU στη Γερμανία μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων που φέρνουν τους χριστιανοδημοκράτες πρώτο κόμμα.

Τόνισε ότι οι πολίτες τιμώρησαν εξτρεμιστές από αριστερά και δεξιά και έκανε λόγο για ξεκάθαρη ψήφο για μία ισχυρή Ευρώπη για την ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και την δημοκρατία. Σημείωσε ότι σήμερα είναι γιορτή, αλλά από αύριο η δουλειά συνεχίζεται υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες για μια ισχυρή και αποτελεσματική Ευρώπη.

21:02 Πήραμε πύρρειο νίκη, λέει ο Π. Μαρινάκης

Ως μια πύρρειο νίκη χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη Νέα Δημοκρατία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε πως το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στη ΝΔ ήταν πως «πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα».

20.55 Τα αποτελέσματα στην επικράτεια στο 52,25% της ενσωμάτωσης

20:53 Ιταλία: Στο 39,2% η προσέλευση στις κάλπες των Ιταλών έως τις 19:00

Η προσέλευση στις κάλπες των Ιταλών ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα διαμορφώθηκε στο 39,2%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 23:00 τοπική ώρα, και ότι οι Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν για την ανανέωση του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και για την εκλογή 3.700 δημοτικών συμβουλίων και του περιφερειακού συμβουλίου της περιοχής Πεδεμόντιο.

20:44 Οι ευρωπαίοι Πράσινοι φοβούνται για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης

Τα κόμματα των Πρασίνων περιμένουν με αγωνία τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, καθώς φοβούνται ότι θα μπορούσαν να μειώσουν δραματικά τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Ευρώπης. Αφορμή, τα exit polls δείχνουν πτώση στο προπύργιό τους, τη Γερμανία, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.

Το κόμμα έχει υποχωρήσει κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες από τις τελευταίες εκλογές, από 20,5% το 2019 σε 12% σήμερα, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Οι απώλειές τους φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονες στους νέους κάτω των 30 ετών, οι οποίοι έχουν μετατοπιστεί προς το ακροδεξιό AfD και τα νεότερα κόμματα, μετέδωσε ο γερμανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Δεδομένου ότι οι πόλεμοι και ο πληθωρισμός έχουν σπρώξει την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον πολύ κάτω στην σπουδαιότητα της πολιτικής ατζέντας, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι πολιτικοί έχουν θέσει τη δημοκρατία στο επίκεντρο της προεκλογικής τους στρατηγικής. Έχουν τοποθετηθεί ως δύναμη αντιπολίτευσης στα ακροδεξιά κόμματα που επιδιώκουν να ξηλώσουν τους κανόνες που μειώνουν τη ρύπανση και προστατεύουν την άγρια φύση. Κάτι που πολύ πιθανό να το δούμε στην προσεχή περίοδο.

20:30 Το ΚΙΕΦ με διαφορά πρώτο σε Ροδόπη και Ξάνθη

Το μειονοτικό ΚΙΕΦ (DEB) ανέρχεται πρώτο στις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης, με τη ΝΔ να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

20:29 Τα αποτελέσματα στην επικράτεια στο 33,87 % της ενσωμάτωσης

20:21 Η πρόβλεψη των εδρών, σύμφωνα με το 100% του exit poll

20:15 Το 100% του exit poll

Δόθηκαν στη δημοσιότητα το 100% του exit poll.

ΝΔ 27% – 31% (7 έδρες)
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 13,8% – 17,2% (4 έδρες)
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 11,9% – 14,5% (3 έδρες)
ΚΚΕ 8,4% – 10,8% (2-3 έδρες)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 8,4% – 10,8% (2-3 έδρες)
ΝΙΚΗ 3,3% – 5,3% (1 έδρα)
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,6% – 4,6% (πιθανότητα για 1 έδρα)
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 2,2% – 3,6% (πιθανότητα για 1 έδρα)
ΜΕΡΑ25 1,5% – 2,9%
ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ 0,9% – 2,3%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,5% – 2,9%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 0,9% – 1,9%
ΚΟΣΜΟΣ 0,5% – 1,5%
ΛΟΙΠΑ 3,1% – 5,1%

20:10 Το ΕΛΚ παραμένει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls από την ψηφοφορία των ευρωεκλογών στην Αυστρία, την Κύπρο, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Μάλτα και την Ολλανδία.

20:05 Η πρόβλεψη των εδρών, σύμφωνα με το πρώτο exit poll

20:02 Η εκτίμηση των εδρών για την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο ανά πολιτική ομάδα

19:55 Πηγές ΝΔ: Σημαντική νίκη, η μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών

Πηγές της ΝΔ σχολιάσαν το exit poll των Ευρωεκλογών, συστήνοντας υπομονή και ότι «πρέπει να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα για να σχολιάσουμε πάνω σε μία σαφή εικόνα».

«Το πρώτο δεδομένο είναι ότι πρέπει να μας προβληματίσει η αυξημένη αποχή», αναφέρει το κυβερνών κόμμα.

19:51 Ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο γγ του CDU

Ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, σχολιάζοντας την πρώτη πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος (exit poll), σύμφωνα με την οποία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει μόλις 14%, ενώ συνολικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι και FDP) περιορίζονται στο 31%.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Λίνεμαν τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».

19:49 Νωρίτερα το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα

Σαράντα λεπτά νωρίτερα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από τις εκλογές, αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη της Singular Logic, λόγω της μεγάλης αποχής, αντί για τις 21:00, η εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται για τις 20:20 ή και νωρίτερα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει από το υπουργείο Εσωτερικών ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Μπακάκος.

19:47 Exit poll στη Γερμανία: Πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες και δεύτερο το AfD – Καταποντισμός για το SPD του Σολτς

Το CDU/CSU στην Γερμανία έχει σαφές προβάδισμα, κερδίζοντας το 29,5% των ψήφων, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του Ινστιτούτου infratest dimap για τη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έρχεται δεύτερο με 16,5% και άνοδο 5,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019. Το SPD του καγκελάριου Όλαφ Σολτς τερμάτισε τρίτο με 14%. Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για ιστορικό χαμηλό.

19:38 Νέα Αριστερά: Η μάχη απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς και της ακροδεξιάς θα συνεχιστεί

Σχόλιο για το αποτέλεσμα του exit poll πραγματοποίησαν πηγές της Νέας Αριστεράς, σημειώνοντας πως αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

«Η τεράστια αποχή επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς. Η κρίση αυτή πλήττει και την Αριστερά από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται. Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει τον αγώνα της. ιδρύθηκε στην βάση αξιών και αρχών. Δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή. Η μάχη απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς και της ακροδεξιάς θα συνεχιστεί όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

19:32 ΚΚΕ: Εφόσον επιβεβαιωθούν τα Exit Polls καταγράφεται ακόμα μία σημαντική άνοδος

Με βάση τα Exit Polls και εφόσον -βεβαίως- επιβεβαιωθούν, καταγράφεται ακόμα μία σημαντική άνοδος του ΚΚΕ, σε σχέση με τις περυσινές εθνικές εκλογές (7,7) αλλά και πολύ περισσότερο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

19:27 Το μήνυμα Κασσελάκη για την πρώτη εκτίμηση του exit poll

Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την πρώτη εκτίμηση του exit poll. Ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στην Κουμουνδούρου όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.

19:23 Στις 21:00 τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα, στις 23:00 η σταυροδοσία

Οι κάλπες άνοιξαν για την καταμέτρηση των ψήφων τόσο στα 18.380 εκλογικά τμήματα, όπου οι ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό δικαίωμά τους με φυσική παρουσία, όσο και στα 237 εκλογικά τμήματα επιστολικής ψήφου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι του κάθε εκλογικού τμήματος θα μεταδώσουν το τελικό αποτέλεσμα απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω του συστήματος ασφαλούς μετάδοσης (SRT), καθώς και με την «παραδοσιακή» -και πιο χρονοβόρα- μέθοδο του τηλεγραφήματος.

Σύμφωνα με τη Singular Logic, τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα για τα ποσοστά των κομμάτων αναμένονται γύρω στις 21:00, ενώ ασφαλής εκτίμηση για τη σταυροδοσία των υποψηφίων θα υπάρξει περί της 23:00.

19:21 Exit poll στην Κύπρο: Στην τρίτη θέση ο influencer Φειδίας Παναγιώτου

Τα πρώτα exit polls στην Κύπρο δείχνουν ότι ο 24χρονος influencer Φειδίας Παναγιώτου, ο οποίος κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, καταλαμβάνει την τρίτη θέση και κερδίζει μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει το Politico.

Μιλώντας στο Alpha TV της Κύπρου μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, ο Παναγιώτου δήλωσε πως «πετύχαμε ένα θαύμα».

Ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ βρίσκονται σε μια μάχη στήθος με στήθος, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 23% έως 25% αντίστοιχα. Ακολουθεί ο Φειδίας Παναγιώτου με 16%-18%, σύμφωνα με το exit poll που δημοσίευσαν τα κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία έλαβαν υπόψη τους το 80% του δείγματος. Το ακροδεξιό κόμμα ΕΛΑΜ έρχεται τέταρτο, με 11-13%, αφήνοντας το ΔΗΚΟ στην πέμπτη θέση, το οποίο συγκεντρώνει 8-10% των ψηφοφόρων.

19:20 Χαριλάου Τρικούπη: Αυξάνονται τα ποσοστά για τρίτη συνεχόμενη εκλογή – Μείζον πρόβλημα η μεγάλη αποχή

Εν αναμονή του επίσημου τελικού αποτελέσματος, παράγοντες στη Χαριλάου Τρικούπη προχώρησαν σε ένα πρώτο σχόλιο για τα ευρήματα του Exιt Poll.

Για την εκλογική απήχηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισαν ότι για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση ανεβάζει τα ποσοστά του, αν και όχι τόσο όσο θα ήθελαν, και είναι ένα από τα δύο κόμματα που αυξάνει την εκλογική επιρροή του.

Οι ίδιοι παράγοντες υποστήριξαν ότι η μεγάλη εικόνα είναι πως οι πολίτες έδειξαν δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού μειώθηκαν αισθητά τα ποσοστά της από εκείνα των περυσινών εθνικών εκλογών αλλά και από των ευρωεκλογών του 2019.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν ότι η καθοδική πορεία των ποσοστών του συνεχίζεται, καθώς έπεσε κάτω από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών και των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Θεωρούν, δε, τη μεγάλη αποχή μείζον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα.

Ακόμη, στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ως έντονα ανησυχητικό στοιχείο την άνοδο που καταγράφουν τα μικρότερα κόμματα στον χώρο της ακροδεξιάς, κατι το οποίο θα πρέπει, επίσης, να απασχολήσει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Τέλος, επιφυλάσσονται για πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση όταν θα διαμορφωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

19:17 Στο Μοσχάτο ο Μητσοτάκης, πάει Κουμουνδούρου ο Κασσελάκης

Στο Μοσχάτο και τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στον δρόμο για την Κουμουνδούρου είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης.

19:15 Η αντίδραση του Μάκη Βόριδη στο MEGA για το αποτέλεσμα του exit poll

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης βρίσκεται στον αέρα του MEGA για να σχολιάσει το αποτέλεσμα του exit poll.

Δείτε βίντεο:

19:10 Κουμουνδούρου: Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το πρώτο σχόλιο για τα αποτέλεσμα του exit poll πραγματοποίησαν πηγές της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα είναι ένα «ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» και «μια σαφής αποδοκιμασία των πολιτικών του».

Παράλληλα από την Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευση του. Είναι σαφές πως είναι πλέον στο χέρι του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Είναι επίσης σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μονομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη».

19:10 Προβληματισμός για την αποχή στις ευρωεκλογές – Στο 7% η συμμετοχή στην Κροατία

Προβληματισμός επικρατεί για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Με βάση τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν, μεγάλη αποχή σημειώνεται στην Κροατία, όπου με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι το μεσημέρι είχε ψηφίσει το 7%.

Όμως, και στην Ιταλία μεγάλο ερωτηματικό αποτελείται από την αποχή, η οποία αναμένεται πολύ υψηλή και που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της εκλογικής αναμέτρησης. Τα χθεσινά στοιχεία ανέδειξαν προσέλευση στις κάλπες κατώτερη του 15%, ενώ σήμερα το μεσημέρι αυξήθηκε στο 25%.

19:00 Γνωστοποιήθηκε το exit poll – Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Σαφή νίκη της ΝΔ αλλά με ποσοστό σημαντικά κάτω του 33% δείχνει το πρώτο κύμα του exit poll με τον ΣΥΡΙΖΑ σαφώς δεύτερο κόμμα στα ποσοστά των εθνικών εκλογών και το ΠΑΟΣΚ να υπερβαίνει το 12%. Το ΚΚΕ φαίνεται ενισχυμένο όπως και η Ελληνική Λύση ενώ ποσοστό άνω του  3% καταγράφουν ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας , ΜεΡΑ25 και Φωνή Λογικής.

Συγκεκριμένα η ΝΔ κινείται μεταξύ 28 και 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 15,2 και 18,2% , το ΠΑΣΟΚ από 10,9 έως 13,9%, to KKE από 7,9 έως 10,3%, η Ελληνική Λύση από 7,9- 10%, η ΝΙΚΗ από 2,9 – 4,9%, η Πλεύση Ελευθερίας από 2,6%- 4,6%, το ΜεΡΑ25 από 2-3,4%,η Νέα Αριστερά από από 1,3- 2,7% και η Φωνή Λογικής από 2,2- 3,6% , οι Δημοκράτες 0,7-1,7% , οι  Πατριώτες κινούνται μεταξύ 1,4- 2,8%, ο Κόσμος 0,5 – 1,5% και τα άλλα κόμματα από 2,6% έως 4,6%.

Έτσι, η μέση τιμή έχει ως εξής:

ΝΔ 30%, ΣΥΡΙΖΑ 16,7%, ΠΑΣΟΚ 12,4%, ΚΚΕ 9,1, Ελληνική Λύση 8,2%, ΝΙΚΗ 3,9%, Πλεύση Ελευθερίας 3,6%, Φωνή Λογικής 2,9%, ΜεΡΑ25 2,7%. Όμως, Φωνή Λογικής και ΜεΡΑ25 μπορούν αν κινηθούν στα ανώτατα όρια να περάσουν το κατώφλι του 3%.

18:45 Μεγάλο προβάδισμα για το ακροδεξιό κόμμα FPÖ στην Αυστρία

Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ βγαίνει πρώτο στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστρία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου που έδωσαν στη δημοσιότητα τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) φέρεται να λαμβάνει το 27% των ψήφων, ποσοστό που το αναδεικνύει στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας των Άλπεων για πρώτη φορά.

18:30 Τα βλέμματα στρέφονται σε Μοσχάτο και Κουμουνδούρου

Δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, με τα πρώτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να καταφθάνουν. Αναμένεται σε λίγη ώρα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντίστοιχα και στην Κουμουνδούρου πλήθος δημοσιογράφων βρίσκεται έξω από το κτίριο «Μίμης Δαρειώτης». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ φτάνουν για να παρακολουθήσουν τα exit poll και τα αποτελέσματα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.

18:23 ΚΚΕ: Σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Σοβαρές ανησυχίες για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου εκφράζει το ΚΚΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε. «Επιβεβαιώνονται αυτά που έχει ήδη εκφράσει όλο αυτό το διάστημα από την ψήφιση του νόμου, στη συνέχεια τη διαδικασία παράδοσης των φακέλων, μέχρι και σήμερα», σημειώνεται σχετικά από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το ΚΚΕ:

«Τις τελευταίες δυο μέρες από καταγγελίες που έχουν έρθει στο ΚΚΕ, αλλά και από όσα διαπιστώνουν οι εκλογικοί του αντιπρόσωποι, που από την πρώτη μέρα βρίσκονται στο χώρο έχει προκύψει ότι:

– Παραλήφθηκε πλήθος εκλογικών φακέλων, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (ν. 5083/2024) για την έγκυρη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο (ανοιγμένοι ή με φθορές φάκελοι επιστροφής επιστολικήςψήφου), με αποτέλεσμα αφενός αυτοί να μην καταμετρηθούν και αφετέρου να μην ενημερωθούν έγκαιρα οι εκλογείς, ότι ο φάκελός τους δεν παραδόθηκε για να μπορέσουν να ψηφίσουν έστω με φυσική παρουσία. Για το θέμα αυτό έκανε σχετική ένσταση – παρέμβαση χθες χωρίς να δοθεί πειστική απάντηση.

– Με βάση τη σημερινή μέχρι τώρα διαδικασία, είναι χιλιάδες οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου που δεν περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, (υπεύθυνη δήλωση/ στοιχεία ταυτότητας), επομένως ούτε αυτοί θα καταμετρηθούν κατά τη διαλογή.

Συνολικά προκύπτει ότι, ήδη για χιλιάδες ψηφοφόρους που ψήφισαν με επιστολική ψήφο, τελικά δε θα καταμετρηθεί η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Στερούνται έτσι ουσιαστικά το εκλογικό τους δικαίωμα.

Άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει τις ευθύνες του για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να πάρει όσα μέτρα χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία της καταμέτρησης που θα ξεκινήσει στις 7:00μμ».

18.03 Μεγαλύτερη η αποχή στη Γερμανία συγκριτικά με τις ευρωεκλογικές του 2019

Από τις 08:00 (τοπική ώρα) βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Γερμανία, με τη διαδικασία να εξελίσσεται έως τώρα ομαλά και τη συμμετοχή να διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο.

Οι κάλπες κλείνουν στις 18:00 (τοπική ώρα) και η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή καλεί ακόμη τους πολίτες να ψηφίσουν. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 65 εκατομμύρια πολίτες άνω των 16 ετών.

Συνολικά, στις 14:00 η συμμετοχή είχε φθάσει στο 25,7%, όταν την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε φθάσει στο 29,6%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται και στις δύο περιπτώσεις η επιστολική ψήφος.

Στο Μόναχο οι αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι έως τις 11:30 είχε ψηφίσει το 47,2% των εγγεγραμμένων, ενώ την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε ψηφίσει το 39,5%, με ενσωματωμένη και στις δύο μετρήσεις την επιστολική ψήφο. Αντιθέτως, στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν έως τις 11:00 είχε προσέλθει το 14,9%, ενώ το 2019 την ίδια ώρα είχε ψηφίσει το 17%.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατέστη σαφές ότι το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων έχει πλέον μετατοπιστεί, από την πολιτική για το κλίμα, στην ασφάλεια, την οικονομία και τη μετανάστευση.

17:55 Στο 32,9% η συμμετοχή

Στο 32,9% έφτασε η συμμετοχή στις ευρωεκλογές έως τις 17:30. Όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει 3.161.816 άτομα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Θανάσης Μπαλέρμπας, ενημέρωσε ότι η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί λίγο μετά τις 21:00.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 30.5%,
Κεντρική Μακεδονία 33.8 %,
Δυτική Μακεδονία 29.4%,
Ήπειρο 33.1%
Θεσσαλία 34%,
Ιόνια Νησιά 26%,
Δυτική Ελλάδα 31%
Στερεά Ελλάδα 34,6%,
Αττική 35.1%,
Πελοπόννησο 28.1 %,
Βόρειο Αιγαίο 29%,
Νότιο Αιγαίο 28.5%,
Κρήτη 35%

17:43 Στη Χαριλάου Τρικούπη ο Ανδρουλάκης

Λίγο πριν τις 17:00 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης έφτασε στα γραφεία του κόμματος, στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρακολουθήσει από εκεί το αποτέλεσμα του exit poll και τα επίσημα αποτελέσματα.

17.39 «Απούσες» οι ευρωεκλογές από τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ

Ενώ οι αμερικανικές εκλογές ανέκαθεν μονοπωλούσαν τα ευρωπαϊκά και ελληνικά πρωτοσέλιδα, οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να δίνουν ανάλογο βάρος στις ευρωεκλογές.

Μέχρι τις 14.30 την Κυριακή, είχε προσέλθει στις ευρωκάλπες το 26,1% των εγγεγραμμένων Ευρωπαίων ψηφοφόρων.

Το αντίστοιχο διάστημα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 η συμμετοχή ανερχόταν στο 31,5%.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, τόνισε ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις συνεχείς εκλογικές διαδικασίες, καθώς μέσα σε έναν χρόνο ψήφισε σε βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Βλέπουμε τη δυσανεξία του κόσμου. Το ζητούμενο είναι σε αυτές τις εκλογές η αποχή. Η αποχή θα κρίνει πολλά πράγματα. Είναι η πρώτη φορά που δεν αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ειδικές συνθήκες και αυτό να ενισχύσει την αποχή. Εάν η αποχή είναι οριζόντια, τους επηρεάζει όλους εξίσου», είπε.
Ενώ, λοιπόν, φαίνεται πως πολλοί Ευρωπαίοι και Έλληνες γυρίζουν ξανά την πλάτη στις ευρωεκλογές, φαίνεται ότι το ίδιο κάνουν και τα μεγάλα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν υποβαθμίζει σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.
Τα μεγάλα δημοσιογραφικά δίκτυα έχουν δώσει προτεραιότητα σε άλλα διεθνή θέματα, αλλά και εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

H Wall Street Journal ασχολείται με τη διάσωση των ισραηλινών ομήρων.

Το ίδιο ισχύει και για την Washington Post, η οποία όμως έχει στην αρχική της σελίδα ένα άρθρο για τις ευρωεκλογές  το οποίο όμως ασχολείται μόνο με την άνοδο της ακροδεξιάς.

17:33 Μειωμένη η αποχή στη Γαλλία σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογικές

Ελαφρά μειωμένη εμφανίζεται η αποχή στη Γαλλία, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για το Ευρωκοινοβούλιο.

Έως το μεσημέρι είχε ψηφίσει το 19,81% του εκλογικού σώματος έναντι 19,26% που ήταν η αντίστοιχη συμμετοχή το 2019. Οι ψηφοφόροι ανέρχονται στη Γαλλία σε 49,5 εκατομμύρια και εκλεγούν 81 ευρωβουλευτές.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21:00 ώρα Ελλάδας οπότε θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το κατώτατο όριο για να εκλέξει ένα κόμμα ευρωβουλευτή βρίσκεται στη Γαλλία στο 5%.

17:18 Πόσοι ψήφισαν με επιστολική ψήφο

Γνωστά έγιναν τα στοιχεία ενσωμάτωσης της επιστολικής ψήφου από το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, συνολικά είναι 178.601 οι ψήφοι της επιστολικής ψήφου (ποσοστό ενσωμάτωσης 88,19%) που έχουν καταγραφεί. Οι 136.454 από την Ελλάδα (ποσοστό ενσωμάτωσης 89,59%) και οι 42.147 από το εξωτερικό (ποσοστό ενσωμάτωσης 83,95%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ
Επικαιρότητα |

Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Φωτιές: Σε πολύ υψηλό κίνδυνο μεγάλο μέρος της χώρας – Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας
Επικαιρότητα |

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πολλές περιοχές της χώρας – Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας

Λόγω του συναγερμού τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυροσβεστικού σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης