Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης μετά τη νίκη της άκρας δεξιάς στις ευρωεκλογές και τη διενέργεια εκλογών στις 30 Ιουνίου και επαναληπτικές στις 7 Ιουλίου.

«Δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με την Le Monde. «Τα ακροδεξιά κόμματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια αντιτάχθηκαν σε τόσες πολλές προόδους της Ευρώπης μας, σημειώνουν πρόοδο σε όλη την ήπειρο», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Γερμανία: Ζήτημα νομιμοποίησης για την κυβέρνηση θέτει το CDU

«Στο τέλος της ημέρας, λοιπόν, δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι δεν συνέβη τίποτα. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τον πυρετό που έχει καταλάβει τον δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό, μετά τη διεξαγωγή των διαβουλεύσεων που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος μέσω της ψηφοφορίας», πρόσθεσε.

«Σε λίγα λεπτά θα υπογράψω διάταγμα που προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου, για τον πρώτο γύρο, και στις 7 Ιουλίου, για τον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Η άνοδος των εθνικιστών και των δημαγωγών αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για την Ευρώπη μας και για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και στον κόσμο», συνέχισε και πρόσθεσε πως έχει «εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας» και «ας αφήσουμε τον κυρίαρχο λαό να πει τη γνώμη του». «Άκουσα το μήνυμά σας, τις ανησυχίες σας και δεν θα τις αφήσω αναπάντητες».

«Μπορώ μόνο να χαιρετίσω αυτή την απόφαση, η οποία είναι σύμφωνη με τη λογική των θεσμών της 5ης Δημοκρατίας», δήλωσε με τη σειρά της η Λε Πεν. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία, αν ο γαλλικός λαός μας εμπιστευθεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Είμαστε έτοιμοι να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του γαλλικού λαού. Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τέλος στη μαζική μετανάστευση. Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε ως προτεραιότητα την αγοραστική δύναμη του γαλλικού λαού, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επανεκβιομηχάνιση της χώρας», είπε.

Η διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να ξεπεράσει καταστάσεις θεσμικής κρίσης ή αδιεξόδου, όπως συνέβη το 1962, το 1968, το 1981 και το 1988, όταν υπήρξε διαφωνία μεταξύ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της εκτελεστικής εξουσίας. Εκείνη την εποχή, ο πρόεδρος εκλεγόταν για επτά χρόνια και οι βουλευτές για πέντε, οπότε τέτοιες διαφωνίες συνέβαιναν συχνότερα, σχολιάζει η Le Monde. Η διάλυση της Βουλής του 1981, για παράδειγμα, ήταν ένα απαραίτητο βήμα για τον Φρανσουά Μιτεράν προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία μετά την εκλογή του.

Αλλά αυτό το «συνταγματικό όπλο» μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Αυτό συνέβη το 1997, όταν πρόεδρος ήταν ο Ζακ Σιράκ. Ο Σιράκ ήθελε να εδραιώσει την πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση, αλλά αντί αυτού ηττήθηκε από τους Σοσιαλιστές. Ο συγχρονισμός των χρονοδιαγραμμάτων των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών το 2000 κατέστησε τη διάλυση της Βουλής λιγότερο πιθανή, προσφέροντας συστηματικά κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον νέο πρόεδρο μετά την εκλογή του.

Το συντριπτικό αποτέλεσμα των εκλογών

Το κόμμα της Λεπέν κέρδισε το 31,5% των ψήφων, μια άνοδος 10 μονάδων σε σχέση με τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019 και περίπου 17 μονάδες μπροστά από το κόμμα του Μακρόν το οποίο έμεινε μόλις 15,2%, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από το ψηφοδέλτιο του Μακρόν, με 14%. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν έφτασε το με 8,3%, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι το 7%. Οι Οικολόγοι είχαν ποσοστό 5,6%, ενώ 5,1% έλαβε ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Η Λεπέν και ο 28χρονος επικεφαλής υποψήφιός της, ο ολοένα και πιο δημοφιλής Τζόρνταν Μπαρντέλα, είχαν επιδίωξαν να πλαισιώσουν τις ευρωεκλογές ως ένα ενδιάμεσο δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Μακρόν, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια για τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και τη διετή κρίση του πληθωρισμού.

Στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν. Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό νόμο για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Mevaco: Σύμβαση 22 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων Φωτοβολταϊκού Πάρκου
Επικαιρότητα |

Mevaco: Σύμβαση 22 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων Φωτοβολταϊκού Πάρκου

Η παραγωγή και η παράδοση του συνόλου των ως άνω σταθερών μεταλλικών βάσεων στήριξης για το ανωτέρω Φ/Β Πάρκο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους