Το CDU/CSU στην Γερμανία έχει σαφές προβάδισμα, κερδίζοντας το 29,5% των ψήφων, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του Ινστιτούτου infratest dimap για τη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έρχεται δεύτερο με 16,5% και άνοδο 5,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019. Το SPD του καγκελάριου Όλαφ Σολτς τερμάτισε τρίτο με 14%. Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για ιστορικό χαμηλό.

Live – Ευρωεκλογές 2024: Έκλεισαν οι κάλπες – Τι δείχνει το exit poll

Εάν το αποτέλεσμα ισχύσει, θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία για το AfD το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει χτυπηθεί από σκάνδαλα που αφορούν καταγγελίες για κατασκοπεία και διαφθορά. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα ακροδεξιά, εθνικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα αναμένεται να σημειώσουν σημαντικά κέρδη. Το AfD αξιοποίησε το αίσθημα απογοήτευσης προς τον συνασπισμό του Σολτς, η υποστήριξη προς τον οποίο έχει πέσει κατακόρυφα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2021.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι κυβερνούν σε ομοσπονδιακό συνασπισμό με το SPD και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), ήταν οι μεγαλύτερη χαμένοι της βραδιάς με ποσοστό 12%, μια πτώση στα ποσοστό κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019. Ο τρίτος κυβερνητικός εταίρεος, το φιλελεύθερο FDP λαμβάνει 5% στα πρώτα αποτελέσματα.

Η χαμηλή επίδοση του συνασπισμού του Σολτς υπογραμμίζει την αυξανόμενη δυσκολία που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση να ηγηθεί της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η υποστήριξη για την κυβερνητική συμμαχία του Σολτς στο Βερολίνο έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, με τη συνδυασμένη υποστήριξη των τριών κομμάτων να κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 35%, από πάνω από 50% στις εκλογές του 2021.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις, όπως το πώς θα διατηρήσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, επενδύοντας παράλληλα σε ένα πιο πράσινο μέλλον, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής μεταποίησης και ενισχύοντας τις αμυντικές ικανότητες εν μέσω της προοπτικής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τα πάντα, από το εμπόριο έως την περιβαλλοντική πολιτική.

Το νέο λαϊκιστικό κόμμα της Γερμανίας, Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), το οποίο συνδυάζει αριστερές οικονομικές πολιτικές με δεξιές πολιτικές απόψεις, λαμβάνει ποσοστό 5,5%.

Οι επόμενες εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του επόμενου έτους. Τα κυβερνώντα κόμματα αναμένεται να έχουν κακή επίδοση στην επόμενη μεγάλη εκλογική δοκιμασία στις τρεις περιφερειακές ψηφοφορίες τον Σεπτέμβριο στα ανατολικά κρατίδια της Θουριγγίας, της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου. Το AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις στα τρία κρατίδια, αλλά είναι απίθανο να μπει στην κυβέρνηση, καθώς όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει τη συμμετοχή σε συνασπισμό μαζί του.

Ζήτημα νομιμοποίησης θέτει το CDU/CSU

Ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, σχολιάζοντας την πρώτη πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος (exit poll), σύμφωνα με την οποία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει μόλις 14%, ενώ συνολικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι και FDP) περιορίζονται στο 31%, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Λίνεμαν τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος