Τα δόντια του δείχνει το ελληνικό οικοσύστημα των startups που υπό αντίξοες συνθήκες παλεύει να ανταπεξέλθει σε ένα αβέβαιο περιβάλλον που θυμίζει κινούμενη άμμο.

Startups: «Πλάθοντας» το μέλλον με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην πρώτη γραμμή

Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό οικοσύστημα των startups συσσωρεύει κεφάλαια, επενδύσεις, ωριμότητα και εμπειρία με τα νεοφυή σχήματα που είτε «γεννήθηκαν» στην χώρα μας είτε ιδρύθηκαν αλλού από ελληνικά μυαλά, να διαγράφουν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα πορεία. Μέσα σε χαλεπούς καιρούς, οι νεοφυείς εταιρείες επενδύουν σταθερά στην καινοτομία προσελκύοντας στην χώρα μας διόλου ευκαταφρόνητα κεφάλαια από το εξωτερικό.

Eίναι ενδεικτικό πως οι νεοφυείς εταιρείες που είτε είναι ελληνικές αλλά με έδρα το εξωτερικό είτε έχουν παρουσία ή δραστηριότητα στην Ελλάδα έβαλαν στα ταμεία τους περί τα 481 εκατ. δολάρια από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, σε 50 γύρους χρηματοδότησης από  διεθνείς αλλά και εγχώριους επενδυτές, βάσει στοιχείων του Marathon Venture Capital, με το εξάμηνο που μένει μέχρι να κλείσει το έτος να προμηνύεται συναρπαστικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 1,1 δισ. δολάρια άντλησαν οι startups με ελληνικές ρίζες το περασμένο έτος, μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούσε η αβεβαιότητα. Το αντίστοιχο ποσό που είχε εισρεύσει στα ταμεία των ελληνικών startups το 2019 έφτανε τα 962 εκατ. δολάρια, ενώ το 2020 τα 1,2 δισ. δολάρια. Φέτος ο πήχης που είχε τεθεί πέρσι θα καταβληθεί προσπάθεια να ξεπεραστεί με τις προβλέψεις να δείχνουν νέα υψηλά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Χάσαμε έδαφος αλλά δεν το βάζουμε κάτω

Την ίδια στιγμή, στην παγκόσμια κατάταξη της StartupBlink (για τα κράτη που είναι πιο φιλικά στην νεοφυή επιχειρηματικότητα), η χώρα μας κατρακυλά στην 49η θέση χάνοντας τρεις θέσεις από την προηγούμενη χρονιά αλλά με δεδομένες τις προοπτικές του ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήματος εκτιμάται πως η πτώση αυτή θα αντιστραφεί στο μέλλον την ώρα που ξεκινά κύκλος μειώσεων επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, γεγονός που θα καταστήσει και πάλι ελκυστικές τις τοποθετήσεις κεφαλαίων στον τεχνολογικό κλάδο.

Την κορυφαία 10αδα παγκοσμίως για τα οικοσυστήματα startup απαρτίζουν οι ΗΠΑ που βρίσκονται στην κορυφή με πολύ μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους και ακολουθούν Βρετανία, Ισραήλ, Καναδάς, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Γερμανία Γαλλία, Ολλανδία και Ελβετία. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 23η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αντίκτυπο των παγκόσμιων εκδηλώσεων νεοφυών επιχειρήσεων στο οικοσύστημα.

Σε επίπεδο πόλεων, η Ελλάδα έχει πλέον τρεις που κατατάσσονται στις πρώτες 1.000, με το Ηράκλειο και την Πάτρα να… κάνουν παρέα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η Αθήνα αποτελεί την κορυφαία πόλη της χώρας παρότι υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις, στην 120η θέση, ενώ η Θεσσαλονίκη υποχώρησε κατά πέντε θέσεις στην 470η, ενώ το Ηράκλειο βρέθηκε στη θέση 759. Η μελέτη επισημαίνει ότι η υπερτριπλάσια βαθμολογία της Αθήνας από τη Θεσσαλονίκη υποδηλώνει ήπιο συγκεντρωτισμό.

Για την περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές της και να εφαρμόσει έξυπνες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αναφέρει η μελέτη της Startup Blink.

Παρεμβάσεις όπως η ψηφιακή βίζα για νομάδες και τα φορολογικά κίνητρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πατέντες, εκπτώσεις στις δαπάνες που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση, αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνει η έρευνα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι χρηματοδοτήσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών υποχώρησαν αισθητά, με τις παγκόσμιες επενδύσεις VCs να πιάνουν χαμηλά πενταετίας με την Ευρώπη να αποτελεί εξαίρεση στην επενδυτική στενότητα που διαφαίνεται παγκοσμίως.

Μέσα σε αυτό το διόλου ευχάριστο σκηνικό, οι ελληνικές startups «τράβηξαν» από τις αρχές του έτους κεφάλαια της τάξης των 480 εκατ. δολαρίων, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα που αντιλαμβάνεται πως η made in Greece καινοτομία αντέχει, ακόμα κι όταν τα προγνωστικά είναι εναντίον της.

Η χρυσή δεκάδα

Με βάση στοιχεία του Marathon Venture Capital, οι 10 εταιρείες με ελληνικό DNA που «σπάνε ταμεία» από τις αρχές του 2024 είναι οι εξής:

Aeovian Pharmaceuticals

Η Aeovian Pharmaceuticals, βιοφαρμακευτική εταιρεία κλινικού σταδίου (έδρα το Berkeley),  με συνιδρυτή τον Ελληνοαμερικανό Στέλιο Τζαννή, συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ocient

Η Ocient, startup που αναλύει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, με τον Ελληνοαμερικανό Greg Παπαδόπουλο να κατέχει την θέση του διευθυντή επιχειρησιακών λειτουργιών, άντλησε 49,4 εκατ. δολάρια.

Blueground

Η Blueground (CEO o Aλέξανδρος Χατζηελευθερίου) παρέχει επιπλωμένα διαμερίσματα προς ενοικίαση για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα του ενός μηνός σε 15 πόλεις ανά τον κόσμο. Η έδρα της στις ΗΠΑ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ωστόσο παρέχει υπηρεσίες και στο Σαν Φρανσίσκο. Με 15.000 διαμερίσματα στο χαρτοφυλάκιό της σε 32 πόλεις σε όλο τον κόσμο, συγκέντρωσε έσοδα 560 εκατ. δολ. το 2023. Από τις αρχές του έτους έχει βάλει στα ταμεία της 45 εκατ.

Athos Therapeutics

Η Athos Therapeutics (εταιρεία βιοτεχνολογίας που βρίσκεται στο Torrance της Καλιφόρνια) με συνιδρυτή τον Δημήτρη Ιλιόπουλο,  άντλησε 35 εκατ.

Ηellas Direct

H Hellas Direct (Αιμίλιος Μάρκου και Αλέξης Πανταζής oι ιδρυτές), μια καινοτόμος καθιερωμένη digital ασφαλιστική εταιρεία με περισσότερους από 900.000 πελάτες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, συγκέντρωσε χρηματοδότηση 32 εκατ.

LanzaJet

H LanzaJet (παράγει πράσινα καύσιμα για αεροπλάνα), εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 από τον Ελληνοαμερικανό Jimmy Samartzis, σήκωσε 30 εκατ. από τις αρχές του 2024.

Cameo

Η Cameo (συνιδρυτής ο ελληνικής καταγωγής Steven Galanis) είναι ένα online marketplace που συνδέει απευθείας τους fans με περισσότερους από 40 χιλιάδες celebrities, μέσω εξατομικευμένων βίντεο, ζωντανών κλήσεων και μηνυμάτων. Έχει αντλήσει 28 εκατ. μέχρι στιγμής.

Nabla Bio

H Νabla Bio (συνιδρύτρια και πρόεδρος η Frances Anastassacos, με ελληνικές ρίζες) παράγει φάρμακα με την βοήθεια της AI, συγκεντρώνοντας δύναμη πυρός 26 εκατ.

Deepcure

H Deepcure (συνιδρυτής ο Θρασύβουλος Καρύδης), φαρμακευτική startup με έδρα την Βοστόνη, άντλησε 24,6 εκατ.

iCOMAT

H ελληνική startup, με έδρα το Μπρίστολ, iCΟΜΑΤ (συνιδρυτής και CEO o Eυάγγελος Ζυμπελούδης), που αναπτύσσει τεχνολογία για τους τομείς της άμυνας, της αεροναυπηγικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του διαστήματος, συγκέντρωσε δύναμη πυρός 22,5 εκατ. δολαρίων με Νατοϊκή… συνδρομή.

Θετικοί οιωνοί

Σε γενικές γραμμές, είναι αδιαμφισβήτητο ότι το ελληνικό οικοσύστημα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε ως μια μικρή κοινότητα από founders και σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια αγορά, η οποία τα τελευταία 5 χρόνια έχει προσελκύσει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια σε κεφάλαια σε περισσότερους από 700 γύρους χρηματοδότησης, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερες από 100 εξαγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups