Στη μάχη του… πεζοδρομίου ρίχνονται οι τράπεζες με στόχο την ενίσχυση των εργασιών τους στην καταναλωτική πίστη, στρατηγική που μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα τόσο από τόκους, όσο και από προμήθειες.
Ο λόγος γίνεται για τη χρηματοδότηση αγορών την στιγμή της συναλλαγής, με τις εγκρίσεις στα σχετικά αιτήματα να γίνονται άμεσα, στην έξοδο από το εμπορικό κατάστημα, ηλεκτρονικό ή φυσικό.
Τράπεζες: Καταναλωτικά δάνεια, αντί για αποταμίευση προτιμούν οι Έλληνες
Σε αντίθεση δηλαδή με τις κλασικές χορηγήσεις της κατηγορίας, όπου ο ενδιαφερόμενος πρώτα υποβάλλει αίτηση για δάνειο ή πιστωτική κάρτα και στη συνέχεια προχωρά στην αγορά, τα πάντα ολοκληρώνονται σε ένα και μόνο βήμα. Κατά το check out και αφού έχει επιλεγεί το προϊόν από τον καταναλωτή.
«Αγόρασε τώρα – Πλήρωσε αργότερα»
Η αλήθεια είναι ότι τα μάτια στις τράπεζες για τις προοπτικές ανάπτυξης των συγκεκριμένων χορηγήσεων, άνοιξαν οι νέοι παίκτες που εισήλθαν στην αγορά των στιγμιαίων δανείων την τελευταία τριετία, με την υπηρεσία Buy Now Pay Later (BNPL).
Στην προκειμένη περίπτωση ο καταναλωτής πληρώνει την πρώτη από τις 4 δόσεις τη στιγμή της αγοράς και τις υπόλοιπες 3 κάθε μήνα, είτε με πάγια εντολή ή με κωδικό εξόφλησης.
Τα δάνεια αυτά προτιμώνται κατά κύριο λόγο από άτομα ηλικίας έως 35 ετών, τα οποία δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα.
Οι συνήθεις αγορές που χρηματοδοτούν αφορούν προϊόντα μόδας, καλλυντικά και είδη τεχνολογίας, όπως κινητά τηλέφωνα.
Εκτιμάται ότι εκταμιεύσεις αυτές έφτασαν το 2023 τα 50 εκατ. ευρώ, ποσό 10 φορές υψηλότερο από το 2022.
Οι προοπτικές του 2024
Το 2024 οι πιστώσεις της κατηγορίας αναμένεται να διπλασιαστούν, κινούμενες γύρω από τη ζώνη του 100 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη εδώ και χρόνια συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις από τον κλάδο του λιανεμπορίου, χρηματοδοτώντας τις αγορές των πελατών τους.
Οι τελευταίοι, αφού επιλέξουν το προϊόν που θέλουν να αποκτήσουν, αιτούνται άμεσα για το δάνειο με το οποίο θα πληρώσουν το κατάστημα, με τη διάρκειά του να φτάνει συνήθως έως και τα 5 έτη.
Υπολογίζεται ότι το σύνολο των χορηγήσεων αυτής της μορφής έφτασε το 2023 τα 250 εκατ. ευρώ. Χρηματοδότησαν κατά κύριο λόγο διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως έπιπλα, αυτοκίνητα και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.
Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, «έχει αναπτυχθεί μία δυναμική στην συγκεκριμένη αγορά, που καλούμαστε να εκμεταλλευτούμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα καταναλωτικά δάνεια είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τον κλάδο, καθώς τα επιτόκιά τους είναι σημαντικά υψηλότερα των στεγαστικών δανείων, κινούμενα σε διψήφια ποσοστά της τάξης του 10% – 12%. Από την άλλη, στις άτοκες δόσεις κερδίζουμε από τις προμήθειες που λαμβάνουμε».
Επιπλέον, σημειώνει, «μπορεί να είναι ανεξασφάλιστα, ωστόσο το ρίσκο θεωρείται σήμερα μικρό, όχι μόνο λόγω των αυστηρότερων πιστοληπτικών κριτηρίων σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και των ισχυρών αντικινήτρων πλέον για αθέτηση πληρωμών. Ποιος θα ρισκάρει να μαυρίσει την εικόνα του στον Τειρεσία για να μην πληρώσει ένα δάνειο που πήρε για το κινητό του ή για ένα ψυγείο;».
Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η μάχη των δόσεων θα ενταθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, επεκτεινόμενη σταδιακά και σε άλλους κλάδους, πέραν του λιανεμπορίου, όπως για παράδειγμα στις υπηρεσίες πάσης φύσεως.
Τα νέα προγράμματα
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως οι τράπεζες δημιουργούν νέα προγράμματα για να καλύψουν τη ζήτηση για τμηματική εξόφληση αγορών.
Για παράδειγμα, πριν λίγες ημέρες, η Alpha Bank έκανε γνωστή την έναρξη της συνεργασίας της με γνωστό marketplace, μέσω της οποίας δίνει τη δυνατότητα σε πελάτες της με χρεωστική κάρτα να πληρώσουν τις αγορές τους σε έως 3 άτοκες δόσεις. Για περισσότερες δόσεις υπάρχει επιτοκιακή επιβάρυνση.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα σε κατόχους χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, μετά από μία εφάπαξ συναλλαγή τους οπουδήποτε, να την μετατρέψουν σε δόσεις, χωρίς επιτόκιο, αλλά με την πληρωμή μίας προμήθειας.
Τέλος, η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε μία νέα πιστωτική κάρτα, μέσω της οποίας όλες οι αγορές άνω των 50 ευρώ εξοφλούνται σε 4 άτοκες δόσεις με κόστος από 1,5 έως 3,5 ευρώ ανά μηνιαία πληρωμή, ανάλογα με το ύψος της αγοράς.
Latest News
Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση
Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Λιγότερο αισιόδοξοι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία [πίνακες]
Τι δείχνει το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) για το β’ τρίμηνο του 2024
Πράσινες δεξιότητες για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα - Ξεκινά η επιλογή προγραμμάτων
Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης αφορά συνολικά 75.000 εργαζόμενους
Citigroup: Η Ελλάδα το ισχυρότερο «γύρισμα» από την πανδημία [πίνακες]
Ανθεκτική «βλέπει» την παγκόσμια οικονομία η Citigroup - Οι εκλογές και τα περιθώρια των αγορών
Θεοδωρικάκος σε σούπερ μάρκετ: Ρίξτε τις τιμές και σε άλλα προϊόντα
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ένωσης σούπερ μάρκετ, μετά από αίτημά τους
Ο νέος ελέφαντας στο δωμάτιο του πληθωρισμού - Τι προκαλεί τώρα την ακρίβεια [γράφημα]
Ποιος είναι ο βασικός λόγος που αντί να μειώνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει στην περιοχή του 3%
Αυτή είναι η ημερομηνία πληρωμής της επιταγής ακρίβειας
Η επιταγή ακρίβειας θα καταβληθεί πριν από τις 20 Δεκεμβρίου και αφορά περίπου 1.900.000 πολίτες
Πυκνώνουν τα σύννεφα στη βιομηχανία λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων - Ερευνα του ΙΟΒΕ
Ο δείκτης για το οικονομικό κλίμα του ΙΟΒΕ διαμορφώθηκε στις 107 μονάδες μετά από τη σημαντική άνοδο που είχε σημειώσει στις 110,2 μονάδες
Στις Βρυξέλλες ο Χατζηδάκης για Eurogroup και Ecofin - Η ατζέντα
Ο κ. Χατζηδάκης θα παραστεί σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα υπάρξει Κοινή Δήλωση για την ανταγωνιστικότητα