
Στη μάχη του… πεζοδρομίου ρίχνονται οι τράπεζες με στόχο την ενίσχυση των εργασιών τους στην καταναλωτική πίστη, στρατηγική που μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα τόσο από τόκους, όσο και από προμήθειες.
Ο λόγος γίνεται για τη χρηματοδότηση αγορών την στιγμή της συναλλαγής, με τις εγκρίσεις στα σχετικά αιτήματα να γίνονται άμεσα, στην έξοδο από το εμπορικό κατάστημα, ηλεκτρονικό ή φυσικό.
Τράπεζες: Καταναλωτικά δάνεια, αντί για αποταμίευση προτιμούν οι Έλληνες
Σε αντίθεση δηλαδή με τις κλασικές χορηγήσεις της κατηγορίας, όπου ο ενδιαφερόμενος πρώτα υποβάλλει αίτηση για δάνειο ή πιστωτική κάρτα και στη συνέχεια προχωρά στην αγορά, τα πάντα ολοκληρώνονται σε ένα και μόνο βήμα. Κατά το check out και αφού έχει επιλεγεί το προϊόν από τον καταναλωτή.
«Αγόρασε τώρα – Πλήρωσε αργότερα»
Η αλήθεια είναι ότι τα μάτια στις τράπεζες για τις προοπτικές ανάπτυξης των συγκεκριμένων χορηγήσεων, άνοιξαν οι νέοι παίκτες που εισήλθαν στην αγορά των στιγμιαίων δανείων την τελευταία τριετία, με την υπηρεσία Buy Now Pay Later (BNPL).
Στην προκειμένη περίπτωση ο καταναλωτής πληρώνει την πρώτη από τις 4 δόσεις τη στιγμή της αγοράς και τις υπόλοιπες 3 κάθε μήνα, είτε με πάγια εντολή ή με κωδικό εξόφλησης.
Τα δάνεια αυτά προτιμώνται κατά κύριο λόγο από άτομα ηλικίας έως 35 ετών, τα οποία δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα.
Οι συνήθεις αγορές που χρηματοδοτούν αφορούν προϊόντα μόδας, καλλυντικά και είδη τεχνολογίας, όπως κινητά τηλέφωνα.
Εκτιμάται ότι εκταμιεύσεις αυτές έφτασαν το 2023 τα 50 εκατ. ευρώ, ποσό 10 φορές υψηλότερο από το 2022.
Οι προοπτικές του 2024
Το 2024 οι πιστώσεις της κατηγορίας αναμένεται να διπλασιαστούν, κινούμενες γύρω από τη ζώνη του 100 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη εδώ και χρόνια συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις από τον κλάδο του λιανεμπορίου, χρηματοδοτώντας τις αγορές των πελατών τους.
Οι τελευταίοι, αφού επιλέξουν το προϊόν που θέλουν να αποκτήσουν, αιτούνται άμεσα για το δάνειο με το οποίο θα πληρώσουν το κατάστημα, με τη διάρκειά του να φτάνει συνήθως έως και τα 5 έτη.
Υπολογίζεται ότι το σύνολο των χορηγήσεων αυτής της μορφής έφτασε το 2023 τα 250 εκατ. ευρώ. Χρηματοδότησαν κατά κύριο λόγο διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως έπιπλα, αυτοκίνητα και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.
Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, «έχει αναπτυχθεί μία δυναμική στην συγκεκριμένη αγορά, που καλούμαστε να εκμεταλλευτούμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα καταναλωτικά δάνεια είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τον κλάδο, καθώς τα επιτόκιά τους είναι σημαντικά υψηλότερα των στεγαστικών δανείων, κινούμενα σε διψήφια ποσοστά της τάξης του 10% – 12%. Από την άλλη, στις άτοκες δόσεις κερδίζουμε από τις προμήθειες που λαμβάνουμε».
Επιπλέον, σημειώνει, «μπορεί να είναι ανεξασφάλιστα, ωστόσο το ρίσκο θεωρείται σήμερα μικρό, όχι μόνο λόγω των αυστηρότερων πιστοληπτικών κριτηρίων σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και των ισχυρών αντικινήτρων πλέον για αθέτηση πληρωμών. Ποιος θα ρισκάρει να μαυρίσει την εικόνα του στον Τειρεσία για να μην πληρώσει ένα δάνειο που πήρε για το κινητό του ή για ένα ψυγείο;».
Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η μάχη των δόσεων θα ενταθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, επεκτεινόμενη σταδιακά και σε άλλους κλάδους, πέραν του λιανεμπορίου, όπως για παράδειγμα στις υπηρεσίες πάσης φύσεως.
Τα νέα προγράμματα
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως οι τράπεζες δημιουργούν νέα προγράμματα για να καλύψουν τη ζήτηση για τμηματική εξόφληση αγορών.
Για παράδειγμα, πριν λίγες ημέρες, η Alpha Bank έκανε γνωστή την έναρξη της συνεργασίας της με γνωστό marketplace, μέσω της οποίας δίνει τη δυνατότητα σε πελάτες της με χρεωστική κάρτα να πληρώσουν τις αγορές τους σε έως 3 άτοκες δόσεις. Για περισσότερες δόσεις υπάρχει επιτοκιακή επιβάρυνση.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα σε κατόχους χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, μετά από μία εφάπαξ συναλλαγή τους οπουδήποτε, να την μετατρέψουν σε δόσεις, χωρίς επιτόκιο, αλλά με την πληρωμή μίας προμήθειας.
Τέλος, η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε μία νέα πιστωτική κάρτα, μέσω της οποίας όλες οι αγορές άνω των 50 ευρώ εξοφλούνται σε 4 άτοκες δόσεις με κόστος από 1,5 έως 3,5 ευρώ ανά μηνιαία πληρωμή, ανάλογα με το ύψος της αγοράς.


Latest News

Γιατί προκαλεί ανησυχία το «3άρι» του πληθωρισμού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση αναφορικά με την ακρίβεια, την ώρα που βρισκόμαστε στη σφαίρα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ
![Golden Visa: Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς… ενοικίαση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_golden_visa_akinhta-600x352.jpg)
Καταφύγιο για επενδυτές η Golden Visa - Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς ενοικίαση [πίνακας]
Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η Golden Visa - Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων