Η Google στο παρελθόν έχει βρεθεί σε αρκετές περιπέτειες εξαιτίας της διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών, που περιλάμβαναν ακροάσεις στο Κογκρέσο και εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Τώρα, ο Chief Privacy Officer της Google, ο άνθρωπος που επιβλέπει την συμμόρφωση της εταιρείας με την προστασία των δεδομένων των χρηστών, αποχωρεί από την εταιρεία μετά από 13 χρόνια και η Google δεν σκοπεύει να τον αντικαταστήσει.

AI: Ο πρώην CEO της Google προειδοποιεί για κυβερνοεπιθέσεις και βιολογικές επιθέσεις σε 3-5 χρόνια

Ο Κιθ Ένραϊτ θα παραμείνει στην εταιρεία μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο Business Insider. Μια πηγή είπε στο Forbes ότι η ανακοίνωση της αποχώρησής του προκάλεσε «σοκ» στους εργαζόμενους.

«Μετά από περισσότερα από 13 χρόνια στη Google, είμαι έτοιμος για μια αλλαγή και θα προχωρήσω αυτό το φθινόπωρο, παίρνοντας όλα όσα έμαθα και δοκιμάζοντας κάτι νέο», δήλωσε ο Ένραϊτ σε μια ανάρτηση στο LinkedIn την Τρίτη. «Είμαι απίστευτα περήφανος για την ομάδα που δημιουργήσαμε και τη δουλειά που κάναμε για να κρατήσουμε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ασφαλείς και να τους παρέχουμε τον έλεγχο».

Πώς θα επηρεαστεί η πολιτική απορρήτου;

Ο Ένραϊτ ηγείται της παγκόσμιας ομάδας απορρήτου στη δημιουργία και εφαρμογή σχετικών πολιτικών και δεδομένων στα προϊόντα και στις υπηρεσίες της Google. Το 2018, κατέθεσε σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων των καταναλωτών στην Επιτροπή Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της Γερουσίας των ΗΠΑ, υπερασπιζόμενος τις πολιτικές απορρήτου της Google, ενώ αναγνώρισε τα λάθη του παρελθόντος της εταιρείας.

Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος περί ανταγωνισμού της Google, Μάθιου Μπάι, αποχωρεί επίσης μετά από 15 χρόνια στην εταιρεία.

Η Google επιβεβαίωσε τις αποχωρήσεις σε μια δήλωση προς το BI και είπε ότι δεν αντικαθιστά τον Μπάι ή το Ένραϊτ. Ένας εκπρόσωπος της Google είπε στο Forbes ότι αντ’ αυτού, η εταιρεία θα αναδιαρθρώσει την πολιτική της για το απόρρητο ώστε να συμπεριλάβει πολλές ομάδες.

«Εξελίσσουμε τακτικά το νομικό, ρυθμιστικό έργο και το έργο συμμόρφωσης καθώς λανσάρουμε και διαθέτουμε καινοτόμες υπηρεσίες που συμμορφώνονται με έναν αυξανόμενο αριθμό διασταυρούμενων υποχρεώσεων και προσδοκιών», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο BI. «Οι τελευταίες αλλαγές μας θα αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς σε ολόκληρη την εταιρεία».

Οι πολιτικές απορρήτου της Google υπό έλεγχο

Τη Δευτέρα, η 404 Media απέκτησε ένα αντίγραφο μιας εσωτερικής βάσης δεδομένων της Google που διέρρευσε. Σε αυτό εμφανίζονται χιλιάδες περιστατικά που σχετίζονται με το απόρρητο από το 2013 έως το 2018. Τα περιστατικά περιελάμβαναν ένα στο οποίο μια υπηρεσία ομιλίας της Google κατέγραψε τον ήχο περίπου 1.000 παιδιών επί περίπου μία ώρα, ανέφερε η έκθεση.

Ένας εκπρόσωπος της Google είπε στο BI ότι όλα τα περιστατικά είχαν ελεγχθεί και επιλυθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν ιδιωτικές πληροφορίες είχαν διαγραφεί.

Η Google προσπάθησε να βελτιώσει το απόρρητο των χρηστών με μια πρωτοβουλία για την εξάλειψη των cookies τρίτων στο πρόγραμμα περιήγησής της Chrome.

Η εταιρεία είπε επίσης στο BI ότι τα νέα της διαρροής και η ανακοίνωση των αποχωρήσεων των Ένραϊτ και Μπάι δεν είχαν σχέση.

Ανκατατάξεις και η ανάγκη προστασίας απορρήτου από ΑΙ εφαρμογές της Google

Κέιτ Σάρλετ

Όλως περιέργως, μια μέρα πριν την ανακοίνωση της αποχώρησης των Ένραϊτ και Μπάι, στις 4 Ιουνίου, η Google κυκλοφόρησε ένα νέο έγγραφο πολιτικής απορρήτου με τίτλο «Generative AI and Privacy», υπογραμμίζοντας την κρίσιμη ανάγκη για προστασία του απορρήτου στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από την Παγκόσμια Διευθύντρια Πολιτικής Ασφάλειας Απορρήτου και Ασφάλειας της Google, Κέιτ Σάρλετ, περιγράφει την προσέγγιση της εταιρείας για την εξ αρχής ενσωμάτωση των διασφαλίσεων απορρήτου σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως αναφέρει η Σάρλετ στο blog.google: «… για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές της [ΑΙ], πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με ισχυρές προστασίες απορρήτου».

Το πλαίσιο της Google τονίζει τη σημασία της ελαχιστοποίησης της χρήσης προσωπικών δεδομένων κατά την εκπαίδευση μοντέλων και τη διασφάλιση ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης παρέχουν ουσιαστική διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Σάρλετ στο παρελθόν υπήρξε Αναπληρώτρια Βοηθός Υπουργός Άμυνας για την πολιτική στον κυβερνοχώρο και διευθύντρια στρατηγικού σχεδιασμού στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία