Η σπανιότητα του χρυσού ήταν πάντα αυτό που τον καθιστούσε πολύτιμο και προσδιόριζε το ύψος της τιμής του. Και, πλέον, υπάρχουν ενδείξει ότι ίσως να γίνει σπανιότερος καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί και να εξορυχθεί και άλλος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η βιομηχανία εξόρυξης χρυσού αγωνίζεται να διατηρήσει την ανάπτυξη της παραγωγής καθώς τα κοιτάσματα του κίτρινου μετάλλου γίνονται πιο δυσεύρετα, δήλωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Χρυσός: Ενισχύεται η τιμή του

«Είδαμε ρεκόρ παραγωγής από τα ορυχεία το πρώτο τρίμηνου 2024, αύξηση 4% σε ετήσια βάση. Αλλά ευρύτερα, σχετικά με την παραγωγή των ορυχείων είναι ότι, ουσιαστικά, σταθεροποιήθηκε γύρω στο 2016, ή στο 2018, και δεν έχουμε δει καμία αύξηση από τότε», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς του Παγκοσμίου Συμβουλίου, Τζον Ριντ.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη διεθνή εμπορική ένωση, η παραγωγή από τα ορυχεία αυξήθηκε μόνο κατά 0,5% το 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Το 2022, η ανάπτυξη ήταν 1,35% σε ετήσια βάση, το προηγούμενο έτος ήταν 2,7%, ενώ το 2020, η παγκόσμια παραγωγή χρυσού κατέγραψε την πρώτη πτώση σε μια δεκαετία, διολισθαίνοντας 1%.

«Νομίζω, συνοπτικά, ότι μετά από 10 χρόνια ταχείας ανάπτυξης από το 2008 περίπου, η βιομηχανία εξόρυξης αγωνίζεται να δείξει σταθερή άνοδο στην παραγωγή», δήλωσε ο Ρίντ.

Δεν βρίσκονται νέα κοιτάσματα

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν νέα κοιτάσματα χρυσού, καθώς πολλές περιοχές που πιθανά περιείχαν τέτοια κοιτάσματα έχουν ήδη εξερευνηθεί, διευκρίνισε.

Η μεγάλης κλίμακας εξόρυξη χρυσού απαιτεί ένταση κεφαλαίου και σημαντική εξερεύνηση και ανάπτυξη, ενώ χρειάζονται κατά μέσο όρο 10 έως 20 χρόνια πριν ένα ορυχείο είναι έτοιμο για παραγωγή, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξερεύνησης, η πιθανότητα μια ανακάλυψη να προχωρήσει στην δημιουργία ενός ορυχείου είναι χαμηλή, με μόνο το 10% περίπου των παγκόσμιων ευρημάτων χρυσού περιέχει αρκετό μέταλλο που να δικαιολογεί μια επένδυση εξόρυξης.

Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί περίπου 187.000 μετρικοί τόνοι χρυσού, με την πλειοψηφία να προέρχεται από την Κίνα, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία. Τα αποθέματα χρυσού που μπορούν να ανασκαφούν υπολογίζονται σε περίπου 57.000 τόνους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εμπόδιο η γραφειοκρατία και η έλλειψη υποδομών

Εκτός από τη διαδικασία εξεύρεσης κοιτασμάτων, οι κρατικές άδειες που γίνονται πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν και απαιτούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν έχουν κάνει την εξόρυξη ακόμη πιο δύσκολη, πρόσθεσε ο Ριντ. Η εξασφάλιση των αδειών που απαιτούνται για να μπορέσουν οι εταιρείες εξόρυξης να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Επιπλέον, πολλά έργα εξόρυξης σχεδιάζονται για απομακρυσμένες περιοχές που απαιτούν υποδομές όπως δρόμους, ρεύμα και νερό, με αποτέλεσμα πρόσθετο κόστος για την κατασκευή αυτών των ορυχείων και τη χρηματοδότηση των λειτουργιών, είπε ο Ριντ.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις χρυσό, να βγάλεις άδειες, να τον χρηματοδοτήσεις και να τον εξορύξεις», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Commodities |

Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου