Με σημαντικές απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με το γαλλικό χρηματιστήριο να κλυδωνίζεται, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκάλεσαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,65%, με όλους τους κλάδους του να είναι στο “κόκκινο”. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,67% στις 8.189 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,78% στις 18.413 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,24% στις 7.822 μονάδες.

Πέφτει το ευρώ

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στο 1,0751 δολ., ενώ έναντι της στερλίνας υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών στις 84,60 πένες. Η ενίσχυση του πολιτικού ρίσκου στην Ευρώπη, λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, είναι πιθανό να προσθέσει νέα πίεση στο κοινό νόμισμα μετά τη συντριβή κυβερνητικών κομμάτων και συνασπισμών.

Στο επίκεντρο οι γαλλικές τράπεζες

Οι γαλλικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων, με την BNP Paribas και τη Societe Generale να χάνουν πάνω από 6%.

Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στα επόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Τετάρτη, καθώς και στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Και τα δύο έρχονται μετά από μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, η οποία αποκάλυψε ότι οι προσλήψεις και η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκαν τον Μάιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά αποτυπώνει το σενάριο ότι η Fed δεν χρειάζεται να βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια, αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΕ δείχνουν ότι τα ακροδεξιά κόμματα θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής τα επόμενα πέντε χρόνια, προβληματίζοντας τους επενδυτές, ενώ το εκλογικό “δράμα” στην ΕΕ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, αφού υπέστη βαριά ήττα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές