Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών βρίσκεται σήμερα η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου, μετά την απόφαση του προέδρου Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Marine Lepen.

Το επιτόκιο αναφοράς αυξήθηκε έως και εννέα μονάδες βάσης σήμερα, στο 3,19%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2023. Επίσης, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σχεδόν 2%, με τις γαλλικές τράπεζες να πέφτουν απότομα μετά το πολιτικό σοκ.

Ευρωαγορές: Γραμμή… Μαζινό έναντι των γαλλικών αναταράξεων – Αντέχει το ΧΑ

Υπενθυμίζεται εδώ ότι την περασμένη εβδομάδα η αξιολόγηση της χώρας μειώθηκε κατά μία βαθμίδα από την S&P Global Ratings, καθώς ο οίκος αξιολόγησης αύξησε την εκτίμηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο S&P μείωσε την αξιολόγηση της Γαλλίας σε AA- από AA, λέγοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2023 ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι είχε προβλέψει προηγουμένως, στο 5,5% του ΑΕΠ, έναντι του 4,9% που είχε εκτιμήσει η χώρα τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι αποτέλεσμα χαμηλότερων φορολογικών εσόδων από το αναμενόμενο, ενώ οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ παρέμειναν οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κατά την άποψή μας, το ιστορικό δημοσιονομικής εξυγίανσης της Γαλλίας τις τελευταίες δεκαετίες ήταν αδύναμο», ανέφερε η S&P. «Ο πολιτικός κατακερματισμός αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές που αυξάνουν το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετωπίζουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Χρέος

Ο πιο σημαντικός νέος αριθμός στην υποβάθμιση του S&P είναι ότι προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2027, το οποίο είναι μεγαλύτερο από τον αναθεωρημένο στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος 2,9% στην ενημέρωση του Προγράμματος Σταθερότητας για το 2024 και σημαντικά πάνω από το 3% της ΕΕ απαίτηση.

Ο λόγος χρέους της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας προς το ΑΕΠ έχει γίνει ο τρίτος υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ μετά από αυτόν της Ελλάδας και της Ιταλίας, ανέφερε η S&P.

Ο Fitch είχε υποβαθμίσει τη Γαλλία σε AA- τον Απρίλιο του 2023. Ο Moody’s βαθμολογεί τη Γαλλία ως Aa2, που είναι το ισοδύναμο του AA.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Citi, δεν αναμένουν από τον S&P να μειώσει περαιτέρω την αξιολόγηση της Γαλλίας, αλλά η Moody’s μπορεί τώρα να μειώσει την αξιολόγησή της κατά μία βαθμίδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές