Ισχυρές αποδεικνύονται οι άμυνες στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μάλιστα, με τη βοήθεια αρκετών «μεγάλων» έχει απορροφήσει τις πιέσεις και παλεύει προκειμένου να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο. Και όλα αυτά την ώρα που οι κλυδωνισμοί στις ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν ότι θα υπάρξει μια περίοδος αβεβαιότητας στο πολιτικό μέτωπο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,07% στις 1.457,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 47,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.539,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 0,05% στις 1.295,43 μονάδες.

Σε εξέλιξη το πολιτικό risk off

Μπορεί το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών να ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο, εντούτοις αυτό που έχει επηρεάσει σήμερα το επενδυτικό συναίσθημα στη Γηραιά Ήπειρο είναι οι πολιτικές εξελίξεις που προκλήθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γαλλία.

Η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρόεδρο Emmanuel Macron ήταν για πρώτη φορά του τρέχοντος αιώνα, ενώ το timing θεωρείται από αρκετούς αναλυτές ως ριψοκίνδυνο, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην πρόθεση ψήφου των Γάλλων. Εκτός και αν το διακύβευμα αλλάξει, άρα αλλάξει και η εκλογική συμπεριφορά, διασφαλίζοντας ότι η γραμμή πολιτικής της Γαλλίας δεν γίνει πεδίο λαϊκιστικών αποφάσεων.

Οι γαλλικές αναταράξεις δείχνουν προς το παρόν να ελέγχονται για τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές της Ευρώπης, ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο καταφέρνει μέχρι τώρα να διατηρεί την επαφή του με τις 1.450 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,85%, με όλους τους κλάδους του να είναι στο “κόκκινο”. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,32% στις 8.219 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,50% στις 18.464 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,55% στις 7.878 μονάδες.

Από τη μεριά του, το ΧΑ δείχνει όχι μόνο να κρατά την πρώτη και κοντινή στήριξη των 1.445 μονάδων, καθώς η απώλεια της θα φέρει τον γενικό δείκτη στην κύρια στήριξη των 1.423 μονάδων, αλλά και να προσπαθεί να γυρίσει θετικό. Στον FTSE 25 η κοντινή στήριξη είναι στις 3.497 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός, που είναι και ο οδηγός της αγοράς, έχει στις 1.268 μονάδες κοντινή στήριξη, με τις 1.228 μονάδες να είναι η κύρια.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Cenergy και Aegean είναι οι μοναδικές στον FTSE 25 που έχουν απομείνει με απώλειες άνω του 1%, ενώ υπό έλεγχο έχουν θέσει τις πιέσεις τους οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Quest, Autohellas, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Εθνική, Λάμδα και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, ο Σαράντη σημειώνει άλμα 2,30%, με τις ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank να κινούνται με άνοδο 1,20% και 1,02% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται και οι Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών