Διάσημα σπίτια είναι προς πώληση και έχουν συνήθως υψηλότερη τιμή, σύμφωνα με τους μεσίτες πολυτελών ακινήτων.

Μεταξύ αυτών είναι σπίτια που φιλοξένησαν ή φιλοξενούν δημοφιλείς ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές όπως το «Home Alone» και το «Full House» ή ακίνητα που ανήκουν σε γνωστούς καλλιτέχνες, ηθοποιούς ή μουσικούς.

Σιγκαπούρη: Ο γιος του μεγιστάνα Τανγκ πουλά έπαυλη έναντι 62 εκατ. δολαρίων

Οι πλούσιοι αγοραστές που βλέπουν τα σπίτια ως συλλεκτικά αντικείμενα είναι γενικά πρόθυμοι να πληρώσουν οτιδήποτε, λένε οι μεσίτες.  Ωστόσο, αυτό το επιπλέον ποσό ασφάλιστρο είναι δύσκολο να υπολογιστεί ποσοτικά, καθώς ορισμένοι πλούσιοι αγοραστές θα πληρώσουν σχεδόν τα πάντα για να αποκτήσουν ένα κομμάτι της ποπ κουλτούρας, σύμφωνα με τους ειδικούς στα ακίνητα.

«Είναι σαν να έχεις έναν Πικάσο» ή ένα αυγό Fabergé, είπε ο Τομερ Φρίντμαν (Tomer Fridman), κτηματομεσίτης με έδρα το Λος Άντζελες, ο οποίος ειδικεύεται σε πολυτελή σπίτια και διασημότητες. «Αγοράζετε κάτι που είναι εξαιρετικά μοναδικό και κάτι που είναι πολύ σπάνιο», είπε.

Μεταξύ των πρόσφατων αξιοσημείωτων καταχωρίσεων: Το βικτοριανό σπίτι που απεικονίζεται στην κωμική σειρά «Full House» βγήκε στην αγορά την Πέμπτη στο Σαν Φρανσίσκο για 6,5 εκατομμύρια δολάρια. Τον περασμένο μήνα, το σπίτι της τιανίας «Home Alone» όπου πρωταγωνιστούσε ο Kevin McCallister,  εισήχθη για 5,25 εκατομμύρια δολάρια.

Το πρώτο σπίτι του  διάσημου Beatles, John Lennon και της συζύγου του Yoko Ono στη Νέα Υόρκη, μια διώροφη σοφίτα SoHo, κυκλοφόρησε επίσης στην αγορά για 5,5 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο.

Υψηλότερες τιμές

Οι τιμές των πολυτελών ακινήτων έφτασαν πρόσφατα σε υψηλό ρεκόρ, αναφέρει το CNBC. Οι πλούσιοι είναι σε μεγάλο βαθμό «απομονωμένοι» από τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, καθώς πολλοί μπορούν να αντέξουν οικονομικά να κάνουν συμφωνίες με μετρητά, σύμφωνα με ειδικούς στα ακίνητα.

Τα διάσημα σπίτια έχουν γενικά ακόμη υψηλότερες τιμές από τα αντίστοιχα της αγοράς, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ο Τζός Αλτμαν (Josh Altman), ένας κτηματομεσίτης πολυτελών ακινήτων στο Λος Άντζελες που εμφανίζεται στην εκπομπή Bravo «Million Dollar Listing», εκτιμά ότι το επιπλέον ποσό (premium) μπορεί να είναι ίσως 5% έως 10% εάν το σπίτι συνδέεται με μια διασημότητα.

Οπως εξηγεί, το «Home Alone» είναι «μία από τις πιο διάσημες ταινίες όλων των εποχών» και «Αυτό θα έχει σίγουρα ένα premium, κατά τη γνώμη μου», λέει ο Αλτμαν στους πελάτες του οποίου περιλαμβάνονται ο Justin Bieber, ο James Cameron, η Alicia Keys και η Britney Spears.

Η τελική τιμή σε τέτοια σπίτια γενικά δεν έχει σημασία για τους πλούσιους αγοραστές τους, λέει ο Τομερ Φρίντμαν, ο οποίος έχει πουλήσει ακίνητα που ανήκουν σε διασημότητες όπως η Μαίριλιν Μονρό (Marilyn Monroe) , ο Συλβέσετερ Σταλόνε (Sylvester Stallone) και η ΚάιΛι Τζένερ (Kylie Jenner).

Πολλοί βλέπουν το σπίτι ως συλλεκτικό αντικείμενο και κάνουν μια «συναισθηματική αγορά», υποστηρίζει ο Τομερ Φρίντμαν.

Τα όρια του αγοραστή

Ομοίως, το σπίτι ενός σούπερ σταρ δεν θα έχει τόση τιμή εάν δεν είναι ενημερωμένο και έτοιμο.

Για παράδειγμα, ο Κάνιε Γουέστ (Kanye West) —ο ράπερ που τώρα λέγετα Ye — αγόρασε ένα αρχοντικό στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια για 57,3 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε να πουλήσει το σπίτι, το οποίο κατέστρεψε και το άφησε ερειπωμένο.

Πέρυσι το σπίτι βγήκε στην αγορά για 53 εκατομμύρια δολάρια, αλλά πρόσφατα μείωσε την τιμή στα 39 εκατομμύρια δολάρια.

Τελικά, όμως, η αξία ενός σπιτιού – είτε πρόκειται για ένα διάσημο κτήμα είτε για ένα παραδοσιακό μπανγκαλόου – είναι στο μάτι του θεατή.

«Στο τέλος της ημέρας, ένα σπίτι αξίζει όσα το άτομο είναι διατεθειμένο να πληρώσει για αυτό», λέει η Αμάντα Πέντλετον (Amanda Pendleton) ειδικός σε θέματα ακινήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή