Η Amazon έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για χειραγώγηση των μεθόδων αλλά και αντιγραφή προϊόντων άλλων κατασκευαστών και λιανοπωλητών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της. Πλέον όμως από τις θεωρητικές κατηγορίες, φαίνεται ότι περάσαμε στη σφαίρα της δικαστικές διένεξης, καθώς πρόσφατα κατατέθηκε μια τεράστια συλλογική αγωγή αποζημίωσης 1 δισεκατομμυρίου λιρών εναντίον του πολυενθικού γίγαντα από βρετανούς λιανοπωλητές.

Η αγωγή κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα για λογαριασμό εμπόρων λιανικής που πουλούσαν μέσω Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο για φερόμενη «κατάχρηση των δεδομένων τους και χειραγώγηση του Amazon Buy Box,μ με σκοπό η εταιρεία να ωφελήσει τη δική της εμπορική λειτουργία και να ωθήσει τα συνολικά έσοδα και κέρδη της».

Walmart: Η Amazon απειλεί την πρωτοκαθεδρία της στις πωλήσεις

Είναι η μεγαλύτερη συλλογική δράση που ξεκίνησε ποτέ από βρετανικούς λιανοπωλητές και πραγματοποιείται από τη Βρετανική Ένωση Ανεξάρτητων Λιανοπωλητών (BIRA) για λογαριασμό των εμπόρων λιανικής στο Competition Appeal Tribunal (CAT) στο Λονδίνο.

Χειραγώγηση δεδομένων και αντιγραφή προϊόντων

H BIRA ισχυρίζεται ότι από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα, η Amazon χρησιμοποίησε μη δημόσια δεδομένα που ανήκαν σε βρετανικούς λιανοπωλητές στην αγορά «σε συνδυασμό με χειραγώγηση του Amazon Buy Box, για να συμμετάσχει σε μια στρατηγική εισαγωγής προϊόντων που είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα από τις πωλήσεις και τα κέρδη, να εκτρέπονται από τους λιανοπωλητές προς την Amazon».

Η BIRA είπε ότι «τέτοιες εμπορικά πολύτιμες και εμπιστευτικές πληροφορίες βοηθούν την Amazon να αποφασίσει εάν θα εισέλθει σε ένα νέο τμήμα προϊόντων με βάση τα κέρδη και τις δυνατότητες πωλήσεών της, ποια στοιχεία του προϊόντος να αντιγράψει, πώς να τιμολογήσει ένα προϊόν και ποιους καταναλωτές θα στοχεύσει. Αυτές οι πληροφορίες σε συνδυασμό με το Buy Box σήμαιναν ότι η Amazon γνώριζε ότι μπορούσε να εισέλθει με επιτυχία και να αφαιρέσει κέρδη από τους λιανοπωλητές του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ελέγχεται από τις αρχές από το 2022

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά της Amazon και το 2022 η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) άνοιξε έρευνα, εγείροντας ανησυχίες ότι η πρόσβαση της Amazon σε «εμπορικά ευαίσθητα δεδομένα» που σχετίζονται με τρίτους λιανοπωλητές θα μπορούσε να της δώσει ένα πλεονέκτημα στο να αποφασίσει ποια προϊόντα θα πώληση και πώς να ορίσετε τις τιμές, σύμφωνα με το Reuters.

Η Amazon φέρεται να προσέφερε μια σειρά από δεσμεύσεις και συμφώνησε να διορίσει έναν ανεξάρτητο διαχειριστή, εγκεκριμένο από την CMA, για να παρακολουθεί τη συμμόρφωση της εταιρείας με τις δεσμεύσεις της στο μέλλον.

Σε σχέση με την τελευταία περίπτωση, εκπρόσωπος της Amazon είπε στον Guardian: «Δεν έχουμε δει αυτήν την καταγγελία, αλλά με βάση τα μέχρι στιγμής αναφορές είμαστε βέβαιοι ότι είναι αβάσιμη και ότι θα αποκαλυφθεί στη νομική διαδικασία.

«Περισσότερες από 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο πωλούν στο κατάστημα της Amazon, περισσότερες από τις μισές πωλήσεις φυσικών προϊόντων στο κατάστημά μας στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από ανεξάρτητους συνεργάτες πωλήσεων και το γεγονός είναι ότι πετυχαίνουμε μόνο όταν οι επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε έχουν επιτυχία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή