Τελείωσε η  20ετή περίοδος που οι χρεοκοπίες των εταιρειών βρισκόταν σε  χαμηλά επίπεδα, καθώς τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον αριθμό των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους, επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank AG.

Στο μέλλον, τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών θα αυξηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, έγραψαν αναλυτές του γερμανικού δανειστή σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ακόμη και αν μια μεγάλη άνοδος μπορεί να αποφευχθεί.

Deutsche Bank: Η Fed…και όχι η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ΕΚΤ

«Για 40 χρόνια, σχεδόν όλοι οι δανειολήπτες σταθερού επιτοκίου σε ολόκληρη την οικονομία μπορούσαν να επαναχρηματοδοτήσουν το δάνειο τους με χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι είχαν πετύχει προηγουμένως», γράφουν στην ετήσια έρευνα της γερμανικής τράπεζας.«Αυτό άλλαξε μετά το 2022, αλλά ο πλήρης αντίκτυπος θα μπορούσε να αργήσει να γίνει αισθητός. Υπάρχει ίσως μια αναλογία « του βατράχου που βράζει», όπου η αγορά δεν το αντιλαμβάνεται, μέχρι να το κάνει»

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζιτών να αυξήσουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις έχουν δυσκολέψει τη ζωή πολλών πιο ριψοκίνδυνων εταιρειών, οι οποίες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για τα δάνειά τους. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των χρεοκοπιών σε όλο τον κόσμο, μετά από χρόνια συνθηκών εύκολου χρήματος, όταν πολύ λίγες εταιρείες δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Πολλοί ελπίζουν ότι οι αγορές θα επιστρέψουν στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων, αλλά ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank, αμφιβάλλουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι το ίδιο ήρεμα.

Οι λήξεις των δανείων

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα είναι ο αριθμός των λήξεων τα επόμενα χρόνια για δανειολήπτες χαμηλότερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το 20% των δανείων sub-BB θα λήξουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Στην περσινή έκδοση της έκθεσης της Deutsche Bank, οι αναλυτές προέβλεψαν αύξηση των γεγονότων αδυναμίας πληρωμής που τροφοδοτήθηκαν από την ύφεση των ΗΠΑ.

Το 2023 «νομίζαμε ότι θα δούμε έναν αυξημένο κύκλο χρεοκοπίας το 2024 λόγω της ύφεσης των ΗΠΑ», έγραψαν οι αναλυτές στη φετινή έκδοση της έκθεσης.

«Ενώ αλλάξαμε την άποψή μας για το τελευταίο στις αρχές του 2024 λόγω μιας πιο αισιόδοξης προοπτικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, το επιχείρημα για ένα διαρθρωτικά υψηλότερο επίπεδο για τις χρεοκοπίες εξακολουθεί να ισχύει τα επόμενα λίγα χρόνια, μετά από 20 χρόνια που ήταν εξαιρετικά χαμηλό; Νομίζουμε ότι ισχύει.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή