Υπό δικαστική διαχείριση τέθηκε τη Δευτέρα,  μια ιταλική θυγατρική του γαλλικού κολοσσού πολυτελείας LVMH που κατασκευάζει τσάντες με το σήμα Dior, καθώς μια έρευνα ισχυρίστηκε ότι είχε αναθέσει εργασίες σε κινεζικές εταιρείες που κακομεταχειρίζονταν τους εργαζόμενους.

Αυτή είναι η τρίτη τέτοια απόφαση φέτος από το δικαστήριο του Μιλάνου που είναι αρμόδιο για τα προληπτικά μέτρα.

Louis Vuitton: Υψηλό αξίωμα και για το τέταρτο παιδί του Μπερνάρ Αρνό – Ποιος θα τον διαδεχτεί

Σε μια άλλη περίπτωση τον Απρίλιο το ίδιο δικαστηριο διόρισε επίτροπο για να διοικήσει μια εταιρεία που ανήκει στον όμιλο μόδας Giorgio Armani επειδή «απέτυχε υπαίτια» να επιβλέπει επαρκώς τους προμηθευτές της.

Οι έρευνες έρχονται εν μέσω αυξημένου ελέγχου των καταναλωτών και των επενδυτών για τις αλυσίδες εφοδιασμού των εταιρειών ειδών πολυτελείας. Για να μειώσουν τους κινδύνους φήμης τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες μόδας έχουν περιορίσει τον αριθμό των υπεργολάβων και έχουν εσωτερικεύσει την παραγωγή, πλήττοντας για παράδειγμα τη βιομηχανία δερμάτινων ειδών της Τοσκάνης.

Μικροί κατασκευαστές

Η Ιταλία φιλοξενεί χιλιάδες μικρούς κατασκευαστές που καλύπτουν το 50-55% της παγκόσμιας παραγωγής πολυτελών ενδυμάτων και δερμάτινων ειδών, υπολόγισε η εταιρεία συμβούλων Bain.

Το δικαστήριο του Μιλάνου διέταξε να τεθεί η «Manufacturers Dior SRL» υπό δικαστική διαχείριση για ένα έτος, όπως προκύπτει από αντίγραφο της απόφασης που είδε το Reuters. Η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η έρευνα για τη Dior επικεντρώθηκε σε τέσσερις Κινέζους προμηθευτές που απασχολούσαν 32 εργαζόμενους, δύο εκ των οποίων ήταν παράνομοι μετανάστες, ενώ άλλοι επτά εργάζονταν χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα.

Το προσωπικό ζούσε και εργαζόταν «σε συνθήκες υγιεινής που είναι κάτω από το ελάχιστο που απαιτεί μια ηθική προσέγγιση», αναφέρεται στο έγγραφο.

Οι μετοχές της LVMH υποχώρησαν στην είδηση της απόφασης του δικαστηρίου και σημείωσαν χαμηλό επίπεδο συνεδρίασης.

Η Dior είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μόδας της LVMH. Η Christian Dior SE είναι μια ξεχωριστή, εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία χαρτοφυλακίου που ελέγχεται από τη γαλλική οικογένεια Arnault, η οποία κατέχει το 42% των μετοχών της LVMH.

Εργαζόμενοι σε 24ωρη διαθεσιμότητα !

Στην 34σέλιδη απόφαση, οι δικαστές ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να κοιμούνται στο χώρο εργασίας προκειμένου να έχουν «ανθρώπινο δυναμικό διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο».

Τα δεδομένα που χαρτογραφούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έδειξαν «απρόσκοπτους κύκλους παραγωγής μέρα-νύχτα, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών».

Επιπλέον, οι συσκευές ασφαλείας είχαν αφαιρεθεί από τα μηχανήματα για να μπορούν να λειτουργούν ταχύτερα, σύμφωνα με το έγγραφο.

Αυτό επέτρεψε στους εργολάβους να συγκρατήσουν το κόστος και να χρεώνουν τον Dior μόλις 53 ευρώ για την προμήθεια μιας τσάντας, αναφέρει το έγγραφο, αναφέροντας ως παράδειγμα το μοντέλο Dior PO312YKY, το οποίο ο οίκος μόδας διέθετε στη συνέχεια στα καταστήματα προς 2.600 ευρώ.

Η μονάδα Dior δεν έλαβε «τα κατάλληλα μέτρα για τον έλεγχο των πραγματικών συνθηκών εργασίας ή των τεχνικών δυνατοτήτων των εργολαβικών εταιρειών», προστίθεται.

Οι ιδιοκτήτες των εργολαβικών και υπεργολαβικών εταιρειών ερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου για εκμετάλλευση των εργαζομένων και απασχόληση ανθρώπων εκτός βιβλίων, ενώ η ίδια η Dior δεν αντιμετωπίζει καμία ποινική έρευνα.

Η έρευνα για την Armani αποκάλυψε επίσης ότι στους προμηθευτές της ιταλικής μάρκας μόδας περιλαμβάνονταν Κινέζοι κατασκευαστές που παραβίαζαν τους νόμους για την προστασία των εργαζομένων. Ο όμιλος Armani δήλωσε τότε ότι πάντα προσπαθούσε να «ελαχιστοποιήσει τις καταχρήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή