Το κρατικό επενδυτικό ταμείο των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νορβηγίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα καταψηφίσει την πρόταση της Tesla για την αμοιβή μαμούθ 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ίλον Μασκ, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στους μετόχους την επόμενη εβδομάδα.

Το νορβηγικό fund είναι ο όγδοος μεγαλύτερος μέτοχος της Tesla, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Νορβηγία: Οι μετοχές τεχνολογίας εκτόξευσαν σε ρεκόρ τα κέρδη του κρατικού επενδυτικού ταμείου

Η αμοιβή του Μασκ, η μεγαλύτερη για έναν διευθύνοντα σύμβουλο στις ΗΠΑ, εγκρίθηκε το 2018, αλλά ακυρώθηκε από έναν δικαστή του Ντέλαγουερ νωρίτερα αυτό το έτος, ο οποίος αποφάνθηκε ότι το ποσό αυτό θα ήταν άδικο για τους μετόχους, χαρακτηρίζοντάς το «ακατανόητο».

Το fund εκτιμά «τη σημαντική αξία που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία του κ. Μασκ από την ημερομηνία χορήγησης το 2018». Ωστόσο, «παραμένουμε ανήσυχοι για το συνολικό μέγεθος της αμοιβής, τη δομή που λαμβάνει υπόψη τους παράγοντες ενεργοποίησης απόδοσης, την αραίωση και την έλλειψη μετριασμού του κινδύνου βασικού προσώπου», δήλωσε η Norges Bank Investment Management (NBIM), ο διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Το 2018, το ταμείο είχε καταψηφίσει το πακέτο.

«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε εποικοδομητικό διάλογο με την Tesla για αυτό και άλλα θέματα», πρόσθεσε η NBIM.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο κατέχει μερίδιο 0,98% αξίας 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τα στοιχεία του αμοιβαίου κεφαλαίου, έχει επικρίνει τις υπερβολικές αμοιβές του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Απαντώντας, σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Μασκ είπε ότι η απόφαση του ταμείου «δεν είναι καλή», προσθέτοντας ότι εάν το ταμείο ερευνούσε πραγματικά τις προθέσεις των μετόχων θα ανακάλυπτε «τη συντριπτική υποστήριξη υπέρ» της χορήγησης της αμοιβής.

Πέρυσι, το νορβηγικό ταμείο καταψήφισε περισσότερα από τα μισά πακέτα αμοιβών των CEO των ΗΠΑ άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιώντας ότι δεν ευθυγραμμίζονται με τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για τους μετόχους.

Συνδικάτα

Το ταμείο είπε επίσης ότι θα ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης μετόχων που καλεί την Tesla να υιοθετήσει μια πολιτική ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και συλλογικών διαπραγματεύσεων, μια νίκη για τα εργατικά συνδικάτα που επιδιώκουν να διεκδικήσουν την επιρροή τους στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η κρίσιμη ψηφοφορία έρχεται σε μια περίοδο που η Tesla συνεχίζει να αντιμετωπίζει εργατικές διαφορές στη Σουηδία, με τους μηχανικούς της να απεργούν από τις 27 Οκτωβρίου, σε μια από τις μεγαλύτερες εργατικές διαμάχες της χώρας.

Το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο κατέχει το 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών στον κόσμο, υποστήριξε επίσης το 2022 μια πρόταση μετόχων που καλούσε την Tesla να υιοθετήσει μια πολιτική σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο παραγωγός ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει αντιδράσεις στη σκανδιναβική χερσόνησο από συνδικάτα και ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία λόγω της άρνησής της να αποδεχθεί το αίτημα από τους Σουηδούς μηχανικούς της για συλλογικά δικαιώματα διαπραγμάτευσης που καλύπτουν μισθούς και άλλους όρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή