Το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην μειώσει τα επιτόκια για λίγο διάστημα, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Bundesban, Γιοαχίμ Νάγκελ, εξηγώντας ότι θα πρέπει να εστιάσει στο πόσο γρήγορα υποχωρεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί εν μέσω της ακόμα υψηλής αβεβαιότητας γύρω από την οικονομία και την εξέλιξη των πληθωριστικών πιέσεων, τόνισε το γεράκι της ΕΚΤ σε ομιλία του στη Λειψία. Επανέλαβε το μάντρα της ΕΚΤ ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει δεδομένων και θα εξετάζονται σε κάθε συνεδρίαση.

Χολτσμαν: Μια διαφοροποίηση της ΕΚΤ από τη Fed θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό

«Μιλώντας μεταφορικά: δεν μας βλέπω στην κορυφή του βουνού από την οποία αναπόφευκτα θα κατέβουμε» είπε γλαφυρά. «Μάλλον, μας βλέπω στην κορυφογραμμή όπου πρέπει ακόμα να βρούμε το σωστό σημείο για μια περαιτέρω κατάβαση».

Πολυφωνία για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Μετά την ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια το ερώτημα είναι οι επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβαίνουν σε δηλώσεις, τις οποίες παρακολουθούν στενά οι αγορές και οι οικονομολόγοι. Ο Ιρλανδός  κεντρικός τραπεζίτης Γκάμπριελ Μακλούφ, πρότεινε η ΕΚΤ χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της.

Ο  Σλοβάκος ομόλογος του, Πήτερ Καζμίτ υποστήριξε  ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη νικήσει το «θηρίο του πληθωρισμού», τονίζοντας ότι η συνάντηση του Σεπτεμβρίου θα είναι κομβικής σημασίας για να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού. Ο Λετονός Μάρτιν Κάζακς εκτιμά ότι η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα επανέλθει.

Οι πληθωριστικές πιέσεις επιταχύνθηκαν πρόσφατα και η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε στην αρχή του έτους, προσφέροντας ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση τους επόμενους μήνες.

Η επιφυλακτικότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να δεσμευτούν για περαιτέρω δράση ακολουθεί τη διαμάχη γύρω από την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ από τότε που αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η μείωση συνοδεύτηκε από αναθεώρηση προς τα πάνω του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για  φέτος και το επόμενο έτος  σε 2,5% και 2,2% κατά μέσο όρο, αντίστοιχα.

Ο Νάγκελ πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί σταδιακά προς τον στόχο της ΕΚΤ και θα φτάσει στο 2% μέχρι το τέλος του 2025  παρόλο που αυτό είναι αργότερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή