«Τα χειρότερα έχουν περάσει» διακήρυξε ο τσάρος της τουρκικής οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού για το Μάιο ο οποίος ξεπέρασε σε ετήσια βάση το 75%. Με την υπόσχεση και την εφαρμογή για πιο «ορθολογικές», όπως τις χαρακτηρίζει, πολιτικές για προϋπολογισμό και επιτόκια, το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία έχει έναν βασικό στόχο: Να πείσει ξανά περισσότερους επενδυτές να αγοράσουν λίρες Τουρκίας και μάλιστα για μακροπρόθεσμη διάρκεια, στηρίζοντας τις προσπάθειες της Άγκυρας για περισσότερα έσοδα σε σκληρό συνάλλαγμα.
Για να πετύχει τους στόχους του και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα της χώρας έχουν προχωρήσει σε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.
Τουρκία: Ο πληθωρισμός αυξήθηκε πάνω από το αναμενόμενο – Έφτασε στο 75,5%
Από 8,5% που ήταν πέρσι τέτοια εποχή, το βασικό επιτόκιο για ρέπος μιας εβδομάδας έχει φτάσει πλέον στο 50%. Υπεύθυνοι για αυτό είναι τόσο ο Σιμσέκ, όσο και η προηγούμενη επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, που αύξησε τα επιτόκια από το 8,5% μέχρι το 45%. Στη συνέχεια ο διάδοχός της, Φατίχ Καραχάν, πήρε τη σκυτάλη και τα πήγε στο 50%.
Πρόκειται για σημαντική αλλαγή πλεύσης για την κεντρική τράπεζα της χώρας αφού μέχρι τις περσινές γενικές εκλογές ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τασσόταν κατά των αυξήσεων των επιτοκίων παρά το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, ακολουθώντας αντισυμβατική πολιτική για πολιτικούς κυρίως λόγους.
Ο Καραχάν έχει δεσμευτεί ότι ύψιστη προτεραιότητά του είναι να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, δεσμευόμενος να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν οι τιμές αυξηθούν.
Επίσης ο Σιμσέκ, ο οποίος θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής της Άγκυρας, έχει προχωρήσει σε μειώσεις δαπανών στον δημόσιο τομέα για να ανακοπούν οι αυξήσεις στις τιμές.
Οι ελπίδες και εκτιμήσεις της Τουρκίας για υποχώρηση του πληθωρισμού μέχρι τα τέλη του έτους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως φιλόδοξες. Η κεντρική τράπεζα κάνει λόγο για υποχώρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 38% με διεθνείς αναλυτές να κάνουν πρόβλεψη για τα επίπεδα του 44% περίπου.
Τα μηνύματα
Μέχρι τώρα οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στις συντονισμένες προσπάθειες αυτές από το οικονομικό επιτελείο και έχουν αρχίσει να ξαναβάζουν χρήματα στη χώρα. Οι εισροές δολαρίων έχουν βελτιώσει τη θέση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ως προς τα συναλλαγματικά αποθέματα κατά 49 δις δολάρια από το Μάρτιο και μετά, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs που παρουσίασε το Bloomberg.
Αναλυτές ξένων τραπεζών συνιστούν σε πελάτες τους πλέον να αγοράζουν κρατικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης (3 και 6 μηνών) διάρκειας Τουρκίας σε λίρες, τα οποία έχουν αποδόσεις της τάξης του 40%. Ο Σιμσέκ πιστεύει ότι μια μεγαλύτερη στροφή σε τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας είναι θέμα χρόνου.
Οι εισροές επενδύσεων χαρτοφυλακίου σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία έχουν ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Μαρτίου, ποσό που είναι σχεδόν τριπλάσιο από τους πέντε μήνες πριν την περίοδο αυτή, δείχνουν στοιχεία τραπεζών που επικαλείται το Bloomberg.
Η λίρα Τουρκίας εξακολουθεί να παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά απέναντι στο δολάριο, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 32,44 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Πρόκειται για υποχώρηση κατά 8% φέτος. Ο Σιμσέκ από την πλευρά του λέει ότι με τη διοχέτευση των έξτρα αυτών κεφαλαίων στα αποθέματα αποφεύγεται μια απότομη ενίσχυση του εθνικού νομίσματος που θα μπορούσε να βλάψει τις τουρκικές εξαγωγές. «Έχουμε κατακλυστεί από εισροές» κεφαλαίων, ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Σιμσέκ σε πρόσφατη συνέντευξή του από την Άγκυρα.
«Ο συνδυασμός υγιών πολιτικών και διαρθρωτικού μετασχηματισμού είναι μια καλή αφήγηση που μας δίνει τη δυνατότητα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», είπε ο Σίμσεκ.
Latest News
Κατρακυλά η δημοτικότητα του Μακρόν στη Γαλλία - Ο Μπαϊρού προσπαθεί να μη γίνει Μπαρνιέ
Η Γαλλία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση με τα οικονομικά της - Οι επόμενες κινήσεις Μπαϊρού
Το Ιράν αναζητά «θεραπεία - σοκ» μετά τα πλήγματα - Το δίλημμα με Τραμπ και πυρηνικά
Το Ιράν είναι πιο αδύναμο και πιο ευάλωτο από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, αφού υπέστη μια σειρά από μεγάλα πλήγματα.
Νέα εποχή στις σχέσης Κίνας - Σερβίας - Ξεκίνησαν οι πτήσεις Σαγκάη - Βελιγράδι
Το δρομολόγιο Σαγκάη - Βελιγράδι θα εκτελείται από την Air Serbia δύο φορές την εβδομάδα συνδέοντας απευθείας Σερβία και Κίνα
«Αντάρτικο» από τους υπαλλήλους της JP Morgan για την επιστροφή στο γραφείο
Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, είναι ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής στο γραφείο
Nippon Steel - U.S. Steel παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για την εξαγορά
Ο αμερικανός πρόεδρος μπλόκαρε την προγραμματισμένη εξαγορά της U.S. Steel από τη Nippon Steel για λόγους εθνικής ασφάλειας
Το παγκόσμιο ράλι τιμών στα ακίνητα στο Ντουμπάι δείχνει σημάδια πίεσης
Σχεδόν το 1/5 των κατοικιών στο Ντουμπάι εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 εκατ. δολάρια σε αξία, σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων Knight Frank
Μικρότερες διακοπές ρεύματος στην Yπερδνειστερία - Σε 3 απο 8 ώρες οι διακοπές του ηλεκτρικού
Η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι δεν θα στείλει φυσικό αέριο στη Μολδαβία, επικαλούμενη «οφειλές της Μολδαβίας ύψους 709 εκατομμυρίων δολαρίων»
Τι ψάχνουν στην Ευρώπη τα ιδιωτικά κεφάλαια [γραφήματα]
Η συνολική αξία των μεγάλων συμφωνιών με ιδιωτικά κεφάλαια στην Ευρώπη αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο κόσμο το 2024
«Φρενίτιδα» για ξένα προϊόντα στις ΗΠΑ - Τρέχουν να προλάβουν τους δασμούς Τραμπ
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ προγραμματίζουν αγορές αγαθών καθώς φοβούνται τις αυξήσεις που θα προκαλέσουν οι δασμοί
Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων
Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις