![Τουρκία: Το μεγάλο στοίχημα για πληθωρισμό, επιτόκια και λίρα από το δεξί χέρι του Ερντογάν [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/TurkeyCentralBank.jpeg)
«Τα χειρότερα έχουν περάσει» διακήρυξε ο τσάρος της τουρκικής οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού για το Μάιο ο οποίος ξεπέρασε σε ετήσια βάση το 75%. Με την υπόσχεση και την εφαρμογή για πιο «ορθολογικές», όπως τις χαρακτηρίζει, πολιτικές για προϋπολογισμό και επιτόκια, το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία έχει έναν βασικό στόχο: Να πείσει ξανά περισσότερους επενδυτές να αγοράσουν λίρες Τουρκίας και μάλιστα για μακροπρόθεσμη διάρκεια, στηρίζοντας τις προσπάθειες της Άγκυρας για περισσότερα έσοδα σε σκληρό συνάλλαγμα.
Για να πετύχει τους στόχους του και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα της χώρας έχουν προχωρήσει σε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.
Τουρκία: Ο πληθωρισμός αυξήθηκε πάνω από το αναμενόμενο – Έφτασε στο 75,5%
Από 8,5% που ήταν πέρσι τέτοια εποχή, το βασικό επιτόκιο για ρέπος μιας εβδομάδας έχει φτάσει πλέον στο 50%. Υπεύθυνοι για αυτό είναι τόσο ο Σιμσέκ, όσο και η προηγούμενη επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, που αύξησε τα επιτόκια από το 8,5% μέχρι το 45%. Στη συνέχεια ο διάδοχός της, Φατίχ Καραχάν, πήρε τη σκυτάλη και τα πήγε στο 50%.
Πρόκειται για σημαντική αλλαγή πλεύσης για την κεντρική τράπεζα της χώρας αφού μέχρι τις περσινές γενικές εκλογές ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τασσόταν κατά των αυξήσεων των επιτοκίων παρά το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, ακολουθώντας αντισυμβατική πολιτική για πολιτικούς κυρίως λόγους.
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/10_06_ot_Erdogan24.png)
Ο Καραχάν έχει δεσμευτεί ότι ύψιστη προτεραιότητά του είναι να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, δεσμευόμενος να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν οι τιμές αυξηθούν.
Επίσης ο Σιμσέκ, ο οποίος θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής της Άγκυρας, έχει προχωρήσει σε μειώσεις δαπανών στον δημόσιο τομέα για να ανακοπούν οι αυξήσεις στις τιμές.
Οι ελπίδες και εκτιμήσεις της Τουρκίας για υποχώρηση του πληθωρισμού μέχρι τα τέλη του έτους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως φιλόδοξες. Η κεντρική τράπεζα κάνει λόγο για υποχώρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 38% με διεθνείς αναλυτές να κάνουν πρόβλεψη για τα επίπεδα του 44% περίπου.
Τα μηνύματα
Μέχρι τώρα οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στις συντονισμένες προσπάθειες αυτές από το οικονομικό επιτελείο και έχουν αρχίσει να ξαναβάζουν χρήματα στη χώρα. Οι εισροές δολαρίων έχουν βελτιώσει τη θέση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ως προς τα συναλλαγματικά αποθέματα κατά 49 δις δολάρια από το Μάρτιο και μετά, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs που παρουσίασε το Bloomberg.
Αναλυτές ξένων τραπεζών συνιστούν σε πελάτες τους πλέον να αγοράζουν κρατικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης (3 και 6 μηνών) διάρκειας Τουρκίας σε λίρες, τα οποία έχουν αποδόσεις της τάξης του 40%. Ο Σιμσέκ πιστεύει ότι μια μεγαλύτερη στροφή σε τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας είναι θέμα χρόνου.
Οι εισροές επενδύσεων χαρτοφυλακίου σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία έχουν ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Μαρτίου, ποσό που είναι σχεδόν τριπλάσιο από τους πέντε μήνες πριν την περίοδο αυτή, δείχνουν στοιχεία τραπεζών που επικαλείται το Bloomberg.
Η λίρα Τουρκίας εξακολουθεί να παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά απέναντι στο δολάριο, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 32,44 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Πρόκειται για υποχώρηση κατά 8% φέτος. Ο Σιμσέκ από την πλευρά του λέει ότι με τη διοχέτευση των έξτρα αυτών κεφαλαίων στα αποθέματα αποφεύγεται μια απότομη ενίσχυση του εθνικού νομίσματος που θα μπορούσε να βλάψει τις τουρκικές εξαγωγές. «Έχουμε κατακλυστεί από εισροές» κεφαλαίων, ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Σιμσέκ σε πρόσφατη συνέντευξή του από την Άγκυρα.
«Ο συνδυασμός υγιών πολιτικών και διαρθρωτικού μετασχηματισμού είναι μια καλή αφήγηση που μας δίνει τη δυνατότητα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», είπε ο Σίμσεκ.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Orange: Βήματα για ευρωπαϊκή κυριαρχία αλλά και συνεργασία με τη Starlink](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_orange_Heydeman_Christel-600x352.png)
Θέλουμε ανεξαρτησία στους δορυφόρους αλλα συνεργαζόμαστε και με τη Starlink, λέει η CEO της Orange
Η Orange παρουσίασε για το 2024, έσοδα 40,2 δισ. ευρω και καθαρά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ - Εφτασε πλέον τα 160 εκατ. πελάτες σε Αφρική και Μέση Ανατολή
![Shein – Temu: Τι οδήγησε σε πτώση πωλήσεων – Ο ρόλος Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_temu_shein-600x352.png)
Τι οδήγησε σε πτώση πωλήσεων Shein και Temu - Ο ρόλος Τραμπ
Τι συνέβη με το ψυχολογικό όριο των Αμερικανών στις online αγορές - Η κατάργηση του de minimis για Shein - Temu
![Unilever: Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Captureεξω1-600x444.png)
Η Ben & Jerry’s μπαίνει σε τρία... χρηματιστήρια - Το σχέδιο της Unilever
Δεν κάλυψε τις προσδοκίες σε πωλήσεις η Unilever - Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s
![Porsche: Σχέδιο 1.900 απολύσεων έως το 2029](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/Porsche-600x338.jpeg)
«Γκάζι» πατά η Porsche για 1.900 απολύσεις έως το 2029
Οι θέσεις εργασίας στην Porsche εξακολουθούν να είναι διασφαλισμένες μέχρι το 2030, ενώ θα ανακοινωθεί σχέδιο εθελούσιων αποχωρήσεων
![Δείκτης Τιμών Παραγωγού: Υψηλότερα από το αναμενόμενο στις ΗΠΑ τον Ιανούαριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/plithorismos-600x328.jpg)
«Τσίμπησε» και ο πληθωρισμός χονδρικής των ΗΠΑ τον Ιανούαριο
Η αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας
![Shiseido: «Βουτιά» για τον ιαπωνικό κολοσσό – Ποιους παρασέρνει στα… βαθιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_Shiseido_Uotani_Masahiko-600x352.png)
«Βουτιά» για τη Shiseido - Ποιους παρασέρνει στα... βαθιά
Ποια είναι τα σχέδια ανάκτησης κερδοφορίας για την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο - Τα brands της Shiseido
![Bloomberg: Πόσο θα κοστίσουν στην Ευρώπη οι σχεδιασμοί Τραμπ για την Ουκρανία – Τα 3 σενάρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ukraine_talks-600x352.png)
Πόσο θα κοστίσει στην Ευρώπη η ειρήνη Τραμπ στην Ουκρανία - Τα 3 σενάρια
Το καλύτερο, το χειρότερο και το βασικό σενάριο για το κόστος που θα κληθεί να επωμιστεί η ΕΕ - Η ανάλυση του Bloomberg
![Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/revees-600x400.jpg)
Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας
Η αύξηση του ΑΕΠ της Βρετανίας τροφοδοτήθηκε από τις δημόσιες δαπάνες
![Commerzbank: Μειώνει κατά 3.900 τις θέσεις εργασίας – Η ανανεωμένη στρατηγική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/orlopp-600x389.jpg)
Commerzbank: Μειώνει κατά 3.900 τις θέσεις εργασίας – Η ανανεωμένη στρατηγική
Το σχέδιο της Commerzbank για να αποθαρρύνει την UnitCredit
![Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την οικονομία της Ευρώπης η ειρήνη στην Ουκρανία – Τα 2 σενάρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/eu-ukraine-600x400.jpg)
Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη η ειρήνη στην Ουκρανία - Τα 2 σενάρια της Goldman
Τι αναφέρει η Goldman Sachs για τις επιδράσεις της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία - Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη