«Ενώ είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μεταφραστεί η χθεσινή ψηφοφορία σε συγκεκριμένη πολιτική δράση, προς το παρόν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών φαίνεται να υποδηλώνουν συνέχεια για το μπλοκ». Αυτό αναφέρει η UBS σε ένα πρώτο της σχόλιο για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία.

Η ελβετική τράπεζα αναφέρει ότι το αποτέλεσμα κινήθηκε σε γενικές γραμμές εντός του εύρους των προβλέψεων των δημοσκοπήσεων: τα δεξιά κόμματα ήταν οι κύριοι ωφελούμενοι των εκλογών, παρότι τα κέρδη δεν ήταν τόσο έντονα όπως υποδείκνυαν ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Ευρωεκλογές 2024: Τα 4+1 συμπεράσματα της κάλπης – Τι αλλάζει στην ΕΕ

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η UBS, το πολιτικό κέντρο υπό την ηγεσία του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στάθηκε στη θέση του και διατήρησε την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι η εν ενεργεία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει καλές πιθανότητες να διατηρήσει τη θέση της, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι ακόμη προκαθορισμένο. Αυτό που θα πρέπει επίσης να παραμείνει ανεπηρέαστο από την ψηφοφορία είναι οι αναδυόμενες προτεραιότητες των ηγετών της ΕΕ για άμυνα και ανταγωνιστικότητα, με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες να βρίσκουν πιθανώς λιγότερη έλξη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Εκπομπές άνθρακα

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η στροφή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τα δεξιά θα μπορούσε να επιδεινώσει ορισμένες από αυτές τις τάσεις, για παράδειγμα να ωθήσει τη συζήτηση πολιτικής προς μια πιο ευέλικτη προσέγγιση σε ζητήματα όπως η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.

Ωστόσο, οι κακές επιδόσεις στις εκλογές ήταν αιτία πολιτικής αμηχανίας για ορισμένους εξέχοντες εθνικούς ηγέτες. Στη Γερμανία, το κυβερνών SPD υστερεί της δεξιάς Alternative für Deutschland (AfD) στην τρίτη θέση, καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμά του σε εθνικές εκλογές με μόλις 14% των ψήφων. Στη Γαλλία, το κόμμα της Αναγέννησης του Προέδρου Μακρόν τα πήγε οριακά καλύτερα με 15%, λιγότερο από το ήμισυ του 31% της υποστήριξης που κέρδισε η δεξιά συνέλευση National (RN).

Για τον Μακρόν, το πλήγμα στα διαπιστευτήριά του υπέρ της ΕΕ ήταν αρκετά επώδυνο για να επιφέρει την κύρια έκπληξη αυτού του εκλογικού Σαββατοκύριακου: Το γαλλικό κοινοβούλιο διαλύθηκε, με τον πρώτο γύρο των πρόωρων εκλογών να έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου.

Η Γαλλία ξανά στις κάλπες

Η απόφαση φαίνεται ότι αιφνιδίασε την πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος επί του παρόντος ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση, μπορεί να εικάζει ότι οι ψηφοφόροι είναι απίθανο να δώσουν στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν την ίδια υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο, όπου ένα σύστημα ψηφοφορίας δύο σταδίων ανεβάζει τον πήχη για τα κόμματα στο περιθώριο του πολιτικού φάσματος (η δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου). Και με τα κόμματα της αριστεράς να είναι απίθανο να τρέξουν με ενιαίο βηματισμό, ο πρόεδρος Μακρόν μπορεί να ελπίζει να ξαναχτίσει μια κεντροδεξιά πλειοψηφία μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την UBS, η έλλειψη προβλέψεων για τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες καθιστά αυτό ένα στοίχημα και όχι μια υπολογισμένη κίνηση.

Με νέα δυναμική από την ευρωπαϊκή ψηφοφορία, το RN μπορεί να είναι σε θέση να ξεπεράσει το τρέχον ποσοστό του, το 15% των 577 εδρών στην Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, η απόλυτη πλειοψηφία θα ήταν ένας υψηλός πήχης. Η UBS πιστεύει ότι το πιο πιθανό σενάριο φαίνεται να είναι ένα άλλο εύθραυστο κοινοβούλιο που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Μακρόν.

Ο κύριος κίνδυνος είναι να εμφανιστεί ένα πλειοψηφικό μπλοκ εκτός του συνασπισμού του Μακρόν, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να επιλέξει έναν πρωθυπουργό από τη νέα πλειοψηφία (ένας αστερισμός γνωστός ως συγκατοίκηση, μια φράση που μπορεί να ακούμε συχνότερα τις επόμενες εβδομάδες). Σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα διοικεί τη χώρα ενώ ο ρόλος του προέδρου θα περιοριστεί στις εξωτερικές υποθέσεις, την άμυνα και τη δικαιοσύνη. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την εφαρμογή των απαιτούμενων δημοσιονομικών μέτρων για να τεθεί ξανά υπό έλεγχο ο προϋπολογισμός, ο οποίος από το επόμενο έτος θα πρέπει επίσης να συμμορφωθεί ξανά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

«Ωστόσο, δεν θα περιμέναμε να πραγματοποιηθούν άμεσα υποβαθμίσεις αξιολόγησης, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης πιθανότατα θα περιμένουν συγκεκριμένες αποφάσεις πολιτικής πριν ενεργήσουν» αναφέρει η UBS.

Τι ακολουθεί για την ευρωπαϊκή πολιτική;

Σαφώς, οι γαλλικές εκλογές θα είναι το σημαντικό γεγονός που πρέπει να παρακολουθήσουμε τις επόμενες εβδομάδες, τονίζουν οι αναλυτές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλα γεγονότα θα πρέπει να παραβλεφθούν.

Σε επίπεδο ΕΕ, η κύρια προτεραιότητα θα είναι ο σχηματισμός της Επιτροπής και η επιβεβαίωση του προγράμματος εργασίας της. Ο επικεφαλής της Κομισιόν πιθανότατα θα διοριστεί στα τέλη Ιουνίου από τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ —όταν θα καθορίσουν επίσης τις στρατηγικές τους προτεραιότητες— και θα επιβεβαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την πρώτη του σύνοδο τον Ιούλιο.

Μεταξύ των «Big Four» ευρωπαϊκών χωρών, τόσο οι πολιτειακές όσο και οι γενικές εκλογές στη Γερμανία είναι το επόμενο κύριο γεγονός, με τις γενικές εκλογές να πρέπει να προγραμματιστούν το αργότερο στις 26 Οκτωβρίου 2025. Θα ακολουθήσει ένα πολυσύχναστο ημερολόγιο το 2027 με εκλογές στη Γαλλία , Ισπανία και Ιταλία.

«Έτσι, ενώ είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μεταφραστεί η χθεσινή ψηφοφορία σε συγκεκριμένη πολιτική δράση, προς το παρόν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών φαίνεται να υποδηλώνουν συνέχεια πολιτικής για το μπλοκ» καταλήγει η ανάλυση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή