Την άτυπη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε η Γερμανία, ώστε να διαθέσει δισεκατομμύρια ευρώ σε εργοστάσια που τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο για να μπορεί να σταθεροποιεί το δίκτυο όταν δεν επαρκούν οι προμήθειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Όπως αναφέρουν στο Reuters πηγές, που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία με τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για το πρόγραμμα των 10 γιγαβάτ (GW). Ωστόσο, ορισμένες λεπτομέρειες για την επίσημη έγκριση πρόκειται καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν κυβερνητικές και εταιρικές πηγές.

Και πρόσθεσαν ότι η γερμανική κυβέρνηση εξασφάλισε μια συμφωνία σε ένα σύνολο όρων που θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου καθώς εξελίσσεται το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο είναι γνωστό ως Εθνική Στρατηγική Σταθμών Ηλεκτρισμού.

Το Βερολίνο αναμένει να λάβει ένα έγγραφο της ΕΕ που θα περιγράφει την άτυπη συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές.

Η πράσινη μετάβαση

Η Γερμανία μεταβαίνει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας διακόψει την πυρηνική ενέργεια και επιδιώκει να καταργήσει σταδιακά την ηλεκτρική ενέργεια που κινείται με άνθρακα. Ωστόσο, παράλληλα θέλει να παράσχει κρατική υποστήριξη σε σταθμούς φυσικού αερίου που στηρίζουν το δίκτυο κατά τη διάρκεια αιχμής της  ζήτησης και χαμηλών ποσοτήτων ασταθούς προσφοράς από αιολική και ηλιακή ενέργεια .

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να μπορούν να λειτουργούν και με πράσινο υδρογόνο, αλλά η μετάβαση στο νέο καύσιμο πιθανότατα θα γίνει μεταξύ 2035 και 2040.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας δεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία και είπε ότι έχει σημειωθεί πολύ καλή πρόοδος στις συνομιλίες με την ΕΕ.

Εποικοδομητικές συζητήσεις

Η Επιτροπή της ΕΕ δήλωσε ότι βρίσκεται σε στενές και εποικοδομητικές συζητήσεις με τις γερμανικές αρχές, αλλά δεν θα σχολιάσει περαιτέρω λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα.

Το κράτος προγραμματίζει διαγωνισμό για συμβάσεις για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η RWE, η EnBW και η Uniper για την κατασκευή και λειτουργία των μονάδων. Οι συμβάσεις θα βασίζονται σε οικονομικές ανταμοιβές για παραμονή σε αυτό που είναι γνωστό ως αγορά δυναμικότητας.

Οι αντίστροφες δημοπρασίες θα σχεδιαστούν για την ανάθεση συμβάσεων σε εταιρείες που συμφωνούν στις χαμηλότερες επιδοτήσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι πλησιάζει σε συμφωνία μετά από καθυστερημένες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Σημεία κολλήματος περιελάμβαναν την αβεβαιότητα για το πότε τα εργοστάσια θα στραφούν από φυσικό αέριο σε υδρογόνο, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια