![Γερμανία: Πράσινο φως από την Κομισιόν για στήριξη των μονάδων φυσικού αερίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/naturalgas.png)
Την άτυπη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε η Γερμανία, ώστε να διαθέσει δισεκατομμύρια ευρώ σε εργοστάσια που τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο για να μπορεί να σταθεροποιεί το δίκτυο όταν δεν επαρκούν οι προμήθειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Όπως αναφέρουν στο Reuters πηγές, που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία με τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για το πρόγραμμα των 10 γιγαβάτ (GW). Ωστόσο, ορισμένες λεπτομέρειες για την επίσημη έγκριση πρόκειται καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν κυβερνητικές και εταιρικές πηγές.
Και πρόσθεσαν ότι η γερμανική κυβέρνηση εξασφάλισε μια συμφωνία σε ένα σύνολο όρων που θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου καθώς εξελίσσεται το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο είναι γνωστό ως Εθνική Στρατηγική Σταθμών Ηλεκτρισμού.
Το Βερολίνο αναμένει να λάβει ένα έγγραφο της ΕΕ που θα περιγράφει την άτυπη συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές.
Η πράσινη μετάβαση
Η Γερμανία μεταβαίνει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας διακόψει την πυρηνική ενέργεια και επιδιώκει να καταργήσει σταδιακά την ηλεκτρική ενέργεια που κινείται με άνθρακα. Ωστόσο, παράλληλα θέλει να παράσχει κρατική υποστήριξη σε σταθμούς φυσικού αερίου που στηρίζουν το δίκτυο κατά τη διάρκεια αιχμής της ζήτησης και χαμηλών ποσοτήτων ασταθούς προσφοράς από αιολική και ηλιακή ενέργεια .
Η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να μπορούν να λειτουργούν και με πράσινο υδρογόνο, αλλά η μετάβαση στο νέο καύσιμο πιθανότατα θα γίνει μεταξύ 2035 και 2040.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας δεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία και είπε ότι έχει σημειωθεί πολύ καλή πρόοδος στις συνομιλίες με την ΕΕ.
Εποικοδομητικές συζητήσεις
Η Επιτροπή της ΕΕ δήλωσε ότι βρίσκεται σε στενές και εποικοδομητικές συζητήσεις με τις γερμανικές αρχές, αλλά δεν θα σχολιάσει περαιτέρω λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα.
Το κράτος προγραμματίζει διαγωνισμό για συμβάσεις για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η RWE, η EnBW και η Uniper για την κατασκευή και λειτουργία των μονάδων. Οι συμβάσεις θα βασίζονται σε οικονομικές ανταμοιβές για παραμονή σε αυτό που είναι γνωστό ως αγορά δυναμικότητας.
Οι αντίστροφες δημοπρασίες θα σχεδιαστούν για την ανάθεση συμβάσεων σε εταιρείες που συμφωνούν στις χαμηλότερες επιδοτήσεις.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι πλησιάζει σε συμφωνία μετά από καθυστερημένες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Σημεία κολλήματος περιελάμβαναν την αβεβαιότητα για το πότε τα εργοστάσια θα στραφούν από φυσικό αέριο σε υδρογόνο, πρόσθεσε.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο