Στο ιστορικό χαμηλό των 359 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) μείωσε την παραγωγή φυσικού αερίου το 2023 ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom , από 412,94 bcm το 2022, με τη συνολική πτώση να διαμορφώνεται στο 13%.

Όπως ανέφερε η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της τη Δευτέρα, η παραγωγή φυσικού αερίου της μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο από τα 515 bcm του 2021 στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία, το 1989 από το Υπουργείο Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου.

Gazprom: Ισχυρό πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Η μυστική έκθεση

Ο γίγαντας φυσικού αερίου που ανήκει στο Κρεμλίνο, ενέγραψε καθαρές ζημίες 629 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (7 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, την πρώτη ετήσια απώλεια από το 1999, εν μέσω συρρίκνωσης του εμπορίου φυσικού αερίου με την Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια αγορά πωλήσεών της.

Ο Όμιλος Gazprom συνδυάζει τις επιχειρήσεις φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας στη Ρωσία αυξήθηκε πέρυσι κατά 6,6% σε 72,38 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Διαφοροποίηση

Η Gazprom, σε αντίθεση με τις εταιρείες πετρελαίου, απέτυχε να διαφοροποιήσει τις πωλήσεις της μακριά από την Ευρώπη μετά από μια μεγάλη κρίση στις σχέσεις με τη Δύση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η εταιρεία βρίσκεται σε επίπονες συνομιλίες με την Κίνα για περισσότερες πωλήσεις φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν απέδωσαν καρπούς προσκρούοντας σε αρκετά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και οι τιμές.

Η Gazprom έχει στραφεί στην εγχώρια αγορά χαμηλού κόστους, καθώς και σε γειτονικές πρώην σοβιετικές χώρες, όπως το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, οι οποίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τις ευρωπαϊκές αγορές υψηλού κόστους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια