Μετά τη χθεσινή συντριπτική ήττα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε μια ύστατη προσπάθεια να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, σχολιάζει το Bloomberg στον απόηχο των πιο συνταρακτικών γεγονότων των ευρωεκλογών του 2ο24.

Ενώ η θέση του Μακρόν ως αρχηγού του κράτους δεν θα επηρεαστεί άμεσα από την επικείμενη ψηφοφορία καθώς θα τη διατηρήσει μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027, η ικανότητά του να προωθήσει νομοθετικό έργο, η εξουσία να επιλέξει έναν ομοϊδεάτη πρωθυπουργό και η αξιοπιστία του πολιτικού του σχεδίου θα τεθούν όλα υπό αμφισβήτηση στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση της 30ής Ιουνίου. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου.

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Γαλλία – Πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου προανήγγειλε ο Μακρόν

Να σημειωθεί πως η δραματική απάντηση του Μακρόν στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αποτελούν και την πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα που η Εθνοσυνέλευση βλέπει τη θητεία της να κόβεται πριν το προβλεπόμενο τέλος της.

Η τελευταία φορά που η Γαλλία διεξήγαγε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ήταν το 1997, όταν ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ προκήρυξε πρόωρη ψηφοφορία, αναζητώντας υποστήριξη για τις αλλαγές που απαιτούνταν για την ένταξη στο ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Σιράκ έχασε την πλειοψηφία του και αναγκάστηκε να ορίσει πρωθυπουργό τον επικεφαλής του αντίπαλου Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι αγορές αντέδρασαν πτωτικά. Το ευρώ σημείωσε πτώση έως και 0,5% στα 1,0748 δολάρια, την πιο χαμηλή τιμή του εδώ και ένα μήνα, βάζοντας τέλος σε ένα ράλι σχεδόν 2% από τα μέσα Απριλίου, καθώς οι traders συνυπολόγισαν τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για φέτος.

Τα γαλλικά ομόλογα υποχώρησαν στο άνοιγμα με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου να διευρύνεται σε περισσότερες από 52 μονάδες βάσης, επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στα μέσα Απριλίου. Ο χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 της Γαλλίας σημείωσε πτώση 2,2% στις πρώτες ημερήσιες συναλλαγές.

Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τον Μακρόν

«Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι δεν συνέβη τίποτα», δήλωσε ο Μακρόν. «Η άνοδος των εθνικιστών και των δημαγωγών αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για την Ευρώπη μας και για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Η απόφαση του Μακρόν επηρεάστηκε από την εμπειρία του στις εκδηλώσεις μνήμης της D-Day στη Νορμανδία την περασμένη εβδομάδα, όταν κάποιοι από τους παρευρισκόμενους που συνάντησε του είπαν ότι η πολιτική ζωή έχει γίνει πολύ «επιθετική», αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ανθρώπους που έχουν γνώση των όσων σκέφτεται ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Μακρόν βλέπει τις βουλευτικές εκλογές ως μια ευκαιρία να αλλάξει αυτό το κλίμα και να αποκαταστήσει μια ισχυρότερη, μετριοπαθή πλειοψηφία, πρόσθεσαν άτομα από τον κύκλο του Γάλλου προέδρου.

Οι επερχόμενες εκλογές προσφέρουν στη Λεπέν, την πιο ανθεκτική προσωπικότητα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, την ευκαιρία να αποκτήσει τα πρώτα ισχυρά πατήματά της στην εξουσία. Εάν ο Εθνικός Συναγερμός επιβεβαιώσει τη θέση του ως το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, θα μπορούσε να έχει ρόλο-κλειδί στον διορισμό του επόμενου πρωθυπουργού, αν και οι διαπραγματεύσεις προβλέπονται δύσκολες.

Άτομα που βρίσκονται κοντά στον στενό κύκλο του Μακρόν επέμειναν ότι δεν υπάρχει ανησυχία για το αν η Λε Πεν θα καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, επειδή τα ακροδεξιά κόμματα εξακολουθούν να μην φτάνουν το 40% και πρόσθεσαν ότι θα δεν ήταν τόσο προβληματικό για τον Μακρόν να κυβερνήσει μαζί με έναν πρωθυπουργό από ένα άλλο κυρίαρχο κόμμα.

Αλλά οι εκλογές φέρνουν μερικές νευρικές εβδομάδες για τους συμμάχους του Μακρόν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και μάλιστα για οποιονδήποτε έχει συμφέρον να διατηρήσει η Γαλλία μια λειτουργική κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να προωθήσει την πολιτική της. Εάν ο Εθνικός Συναγερμός και άλλα ακροδεξιά κόμματα επαναλάβουν τις επιδόσεις τους στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν θα μπορούσε να αναγκαστεί να ορίσει έναν πρωθυπουργό με ριζικά διαφορετικές πολιτικές απόψεις από αυτές που έχει ο ίδιος, αναφορικά με την ΕΕ, τη Γαλλία και τον ρόλο της στον κόσμο.

Σε αναζήτηση απάντησης η Ευρώπη

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να πασχίζει να σταθμίσει την απάντησή της σε μια πληθώρα προκλήσεων, από την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία έως την κλιματική αλλαγή και την επιδείνωση των εμπορικών της σχέσεων με την Κίνα και τις ΗΠΑ, το εκλογικό αποτέλεσμα αναδεικνύει την αυξανόμενη απόρριψη της κυρίαρχης πολιτικής και άφησε την αξιοπιστία των δύο σημαντικότερων ηγετών του μπλοκ στα τάρταρα.

Στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς έλαβαν μόλις το 14% των ψήφων, το χειρότερο αποτέλεσμα που είχαν ποτέ σε ευρωπαϊκές εκλογές, σύμφωνα με τις προβλέψεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Το CDU/CSU ήρθε πρώτο με 30%, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία ήταν σε καλό δρόμο για να τερματίσει δεύτερη με 16%, μπροστά από το SPD. Το κόμμα της Λε Πεν κατέλαβε το 32% των ψήφων, ενώ μια αντίπαλη ακροδεξιά ομάδα κέρδισε περίπου 5% και με τον Μακρόν να παίρνει μόλις 15%.

Οι τρεις κυρίαρχες ομάδες της ΕΕ θα έχουν μια άνετη πλειοψηφία. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να λάβει 191 έδρες, οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες 135 και οι Φιλελεύθεροι 83. Οι δύο ακροδεξιές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου αναμένεται ότι θα έχουν περίπου 128.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα