Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας αναδείχθηκε πρώτο στις ευρωεκλογές της Κυριακής, συγκεντρώνοντας 22 έδρες από τις 61 που αναλογούσαν στη χώρα και καταφέροντας πλήγμα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, όπως αναφέρει το Reuters. Το κόμμα του του Φεϊχό συγκέντρωσε το 32,4% σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, έναντι 30,2% του Σάντσεζ.

Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, κέρδισαν 20 έδρες μετά από μια εκστρατεία κατά την οποία η αντιπολίτευση επικεντρώθηκε στις κατηγορίες για διαφθορά κατά της συζύγου του πρωθυπουργού και σε έναν νόμο περί αμνηστίας για τους Καταλανούς ηγέτες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, ο οποίος ψηφίστηκε μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Το ακροδεξιό Vox τερμάτισε τρίτο με έξι βουλευτές, από τους τέσσερις που είχε στην προηγούμενη θητεία και ποσοστό 10,4%.

Ηχηρό χαστούκι σε Ελλάδα και Ευρώπη – Το σοκ σε Γαλλία και Γερμανία

Στην Ιταλία, τα πρώτα αποτελέσματα από τα exit poll να δίνουν την πρωτιά στο κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από exit poll του καναλιού RAI το κόμμα της συγκεντρώνει από 26-30%, βρισκόμενο άνετα μπροστά από το δεύτερο Δημοκρατικό Κόμμα που συγκεντρώνει από 21%-25%.

Την τρίτη θέση κατέλαβε το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με 10%-14%, την τέταρτη το Φόρτσα Ιτάλια του Αντόνιο Ταγιάνι και την πέμπτη θέση καταλαμβάνει η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι με 8%-10%.

Στη Γαλλία τα exit poll φέρνουν την παράταξη της Λεπέν στο 32% και του Μακρόν μόλις στο 15,2%.Αναπόφευκτα τέθηκε θέμα εκπροσώπησης στη χώρα και ο Εμανουέλ Μακρόν προς τιμή του σήκωσε το γάντι και ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης προκηρύσσοντας βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου.

Από τη μεριά της η Μαρίν Λεπέν η οποία περίμενε χρόνια αυτή τη στιγμή, απάντησε ότι δεν μπορεί παρά να χαιρετίσει την απόφαση του Γάλλου προέδρου και… προειδοποίησε ότι «είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε εξουσία» για να προσθέσει ότι είναι «πραγματικό συναίσθημα να βλέπει αυτή την ωραία λαϊκή δύναμη να ανορθώνεται σε όλη τη χώρα».

Στην άλλη μεγάλη δύναμη της ΕΕ, τη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε 17 από τις 96 έδρες της χώρας, ενώ και το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία (FPÖ) της Αυστρίας ήταν στην κορυφή των αποτελεσμάτων της χώρας κερδίζοντας έξι από τις 20 έδρες της χώρας, σύμφωνα με τα exit poll.

Συνολικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στις κάλπες των ευρωπαϊκών κρατών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνουν τις γκρίζες προβλέψεις για σημαντική ακροδεξιά στροφή του εκλογικού σώματος στην Ευρώπη στο φόντο της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν πολλοί λαοί στη Γηραιά Ήπειρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΕΗ: Συλλογή προϊόντων Ηλεκτρικός Πολιτισμός από το ιστορικό αρχείο στο πράσινο αύριο
Επικαιρότητα |

ΔΕΗ: Συλλογή προϊόντων Ηλεκτρικός Πολιτισμός από το ιστορικό αρχείο στο πράσινο αύριο

H συλλογή Ηλεκτρικός Πολιτισμός είναι εμπνευσμένη από τη μεγάλη ιστορία και κληρονομιά της ΔΕΗ, που είναι παράλληλες και συνυφασμένες με τον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας και την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.