
Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας αναδείχθηκε πρώτο στις ευρωεκλογές της Κυριακής, συγκεντρώνοντας 22 έδρες από τις 61 που αναλογούσαν στη χώρα και καταφέροντας πλήγμα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, όπως αναφέρει το Reuters. Το κόμμα του του Φεϊχό συγκέντρωσε το 32,4% σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, έναντι 30,2% του Σάντσεζ.
Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, κέρδισαν 20 έδρες μετά από μια εκστρατεία κατά την οποία η αντιπολίτευση επικεντρώθηκε στις κατηγορίες για διαφθορά κατά της συζύγου του πρωθυπουργού και σε έναν νόμο περί αμνηστίας για τους Καταλανούς ηγέτες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, ο οποίος ψηφίστηκε μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Το ακροδεξιό Vox τερμάτισε τρίτο με έξι βουλευτές, από τους τέσσερις που είχε στην προηγούμενη θητεία και ποσοστό 10,4%.
Ηχηρό χαστούκι σε Ελλάδα και Ευρώπη – Το σοκ σε Γαλλία και Γερμανία
Στην Ιταλία, τα πρώτα αποτελέσματα από τα exit poll να δίνουν την πρωτιά στο κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από exit poll του καναλιού RAI το κόμμα της συγκεντρώνει από 26-30%, βρισκόμενο άνετα μπροστά από το δεύτερο Δημοκρατικό Κόμμα που συγκεντρώνει από 21%-25%.
Την τρίτη θέση κατέλαβε το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με 10%-14%, την τέταρτη το Φόρτσα Ιτάλια του Αντόνιο Ταγιάνι και την πέμπτη θέση καταλαμβάνει η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι με 8%-10%.
Στη Γαλλία τα exit poll φέρνουν την παράταξη της Λεπέν στο 32% και του Μακρόν μόλις στο 15,2%.Αναπόφευκτα τέθηκε θέμα εκπροσώπησης στη χώρα και ο Εμανουέλ Μακρόν προς τιμή του σήκωσε το γάντι και ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης προκηρύσσοντας βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου.
Από τη μεριά της η Μαρίν Λεπέν η οποία περίμενε χρόνια αυτή τη στιγμή, απάντησε ότι δεν μπορεί παρά να χαιρετίσει την απόφαση του Γάλλου προέδρου και… προειδοποίησε ότι «είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε εξουσία» για να προσθέσει ότι είναι «πραγματικό συναίσθημα να βλέπει αυτή την ωραία λαϊκή δύναμη να ανορθώνεται σε όλη τη χώρα».
Στην άλλη μεγάλη δύναμη της ΕΕ, τη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε 17 από τις 96 έδρες της χώρας, ενώ και το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία (FPÖ) της Αυστρίας ήταν στην κορυφή των αποτελεσμάτων της χώρας κερδίζοντας έξι από τις 20 έδρες της χώρας, σύμφωνα με τα exit poll.
Συνολικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στις κάλπες των ευρωπαϊκών κρατών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνουν τις γκρίζες προβλέψεις για σημαντική ακροδεξιά στροφή του εκλογικού σώματος στην Ευρώπη στο φόντο της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν πολλοί λαοί στη Γηραιά Ήπειρο.


Latest News

Ανησυχία στην ΕΕ από την γκάφα των υπουργών του Τραμπ - Τι σημαίνει η «top secret» διαρροή
Αμερικανός δημοσιογράφος βρέθηκε αναπάντεχα προσκεκλημένος σε απόρρητη διαδικτυακή συζήτηση - Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες

Το μήνυμα Μαρινάκη για την 25η Μαρτίου
Το μήνυμα που έστειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε όλους τους Έλληνες για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

Δίνει ο Ερντογάν το... «δαχτυλίδι» στον Ιμάμογλου;
Οι εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσει η υπόθεση Ιμάμογλου και οι επιπτώσεις της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ισχυρή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας: Το μήνυμα Ρούμπιο
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη νέα συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα - Δημιουργούμε ευκαιρίες για συνεργασία» - Το μήνυμα Τραμπ
Στο μήνυμα Τραμπ γίνεται αναφορά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς

Παρέλαση με αφρικανική σκόνη και τοπικές βροχές – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Αφρικανική σκόνη, συννεφιά και τοπικές βροχές έχει ο καιρός σήμερα 25 Μαρτίου – Για πιθανώς έντονες βροχές το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, προειδοποιεί η ΕΜΥ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στην Αθήνα η στρατιωτική θα γίνει ως είθισται την Τρίτη, ανήμερα της Εθνικής Επετείου

Γκάφα ολκής από υπουργούς του Τραμπ - Αποκάλυπταν απόρρητες πληροφορίες σε δημοσιογράφο μέσω μηνυμάτων
Αμερικανός δημοσιογράφος βρέθηκε αναπάντεχα προσκεκλημένος σε απόρρητη διαδικτυακή συζήτηση κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ, δίχως να το… γνωρίζουν και οι ίδιοι.

Οι πολιτικοί και ο θαυμαστός κόσμος των κοινωνικών δικτύων
Η άνοδος και η πτώση των πολιτικών στον αδηφάγο κόσμο των social media – Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την εικόνα του και, κυρίως, από το παρελθόν του

Οι εξελίξεις με Ιμάμογλου βάζουν «στον πάγο» το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
Η προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου αλλάζει τα δεδομένα - Οι ηγέτες της Ευρώπης τηρούν εκκωφαντική σιωπή