Έκλεισαν πριν από λίγο οι κάλπες στην Ιταλία με πρώτα αποτελέσματα από τα exit poll για τις ευρωεκλογές να δίνουν την πρωτιά στο κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από exit poll του καναλιού RAI το κόμμα της συγκεντρώνει από 26-30%, βρισκόμενο άνετα μπροστά από το δεύτερο Δημοκρατικό Κόμμα που συγκεντρώνει από 21%-25%.

Την τρίτη θέση κατέλαβε το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με 10%-14%, την τέταρτη το Φόρτσα Ιτάλια του Αντόνιο Ταγιάνι και την πέμπτη θέση καταλαμβάνει η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι με 8%-10%.

Ακροδεξιό τσουνάμι σαρώνει την ΕΕ – Λεπέν και Κραχ ηγούνται της ακραίας συντηρητικής στροφής

Τα υπερσυντηρητικά και εθνικιστικά κόμματα εκτιμάται ότι κέρδισαν τουλάχιστον 33 από τις 174 έδρες που ήταν διαθέσιμες στην Αυστρία, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ολλανδία, σύμφωνα με επίσημα exit poll από αυτές τις χώρες, από 19 έδρες στις τελευταίες εκλογές του 2019.

Η άνοδος, σε βάρος των φιλελεύθερων και των πράσινων κομμάτων, εάν θα αντικατοπτριστεί στο τελικό αποτέλεσμα για ολόκληρη την ήπειρο, θα περιπλέξει την προσπάθεια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Η Μελόνι αναμένεται να αποτελέσει ένα βαρόμετρο στην εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν αφού ισχυρά κυβερνώντα κόμματα όπως αυτό του Σολτς και του Μακρόν υπέστησαν βαριές ήττες.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε 17 από τις 96 έδρες της χώρας και το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία (FPÖ) της Αυστρίας ήταν στην κορυφή των αποτελεσμάτων της χώρας κερδίζοντας έξι από τις 20 έδρες της χώρας, σύμφωνα με τα exit poll. Στη Γαλλία, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κέρδισε με 32,4% των ψήφων, ενώ το κόμμα του Μακρόν υποχώρησε σε 15,2%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει το Ifop.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος