Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ψάχνει μια πολιτική συμφωνία που θα την κρατήσει στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι συντηρητικοί είναι αυτοί που κερδίζουν τις ευρωεκλογές, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Politico.

Εν μέσω μιας ισχυρής ανόδου της υποστήριξης προς την ακροδεξιά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες από κάθε άλλη ομάδα στο Κοινοβούλιο, με την καταμέτρηση των ψήφων να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ηχηρό χαστούκι σε Ελλάδα και Ευρώπη – Το σοκ σε Γαλλία και Γερμανία

Εάν κερδίσει το χρίσμα για μια δεύτερη θητεία από τους ηγέτες της ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την υποστήριξη 361 ευρωβουλευτών στο νεοεκλεγέν Κοινοβούλιο. Αυτό θα απαιτήσει τη σύναψη συμμαχιών με άλλα κόμματα του κέντρου, της αριστεράς ή ακόμη και -ενδεχομένως- πιο δεξιά, σχολιάζει το Politico. Η ίδια δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι θα αναζητήσει πρώτα την υποστήριξη των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων, οι οποίοι την υποστήριξαν για την πρώτη της θητεία.

Αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί να ψάξει πέρα από αυτές τις ομάδες για να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειάζεται. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ορισμένες επισφαλείς επιλογές: Θα μπορούσε να αναζητήσει την υποστήριξη των Πρασίνων, αλλά τότε πιθανότατα θα αποξενωθεί από ορισμένους από τους συντηρητικούς του ΕΛΚ που αντιτίθενται στα βασικά μέτρα για το κλίμα της Πράσινης Συμφωνίας.

Αν επιλέξει να συνεχίσει να φλερτάρει τη σκληρή δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, της οποίας ηγείται η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι, η φον ντερ Λάιεν κινδυνεύει να απομακρύνει τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους.

Το κέντρο και η αριστερά είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε συμμαχία με σκληροπυρηνικούς δεξιούς, αφού η ακροδεξιά άφησε άφωνους τους κεντρώους ηγέτες στη Γαλλία και τη Γερμανία και σημείωσε σημαντικά κέρδη σε πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες της ΕΕ στις εκλογές, σημειώνει.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε την Κυριακή ότι «το κέντρο κρατάει». Δεδομένου ότι τα άκρα της αριστεράς και της δεξιάς κέρδισαν υποστήριξη, πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη για τα κόμματα του κέντρου».

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα «αγκάθια» και το παρασκήνιο

Στα χαρτιά, οι αριθμοί μέχρι στιγμής λειτουργούν υπέρ της, αναφέρει το Politico. Συνολικά, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και η Ανανεώστε την Ευρώπη προβλέπεται να φτάσουν τις 407 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία. Χρειάζεται μόνο 361 ψήφους για να εγκριθεί η υποψηφιότητά της.

Ωστόσο, δεν θα την υποστηρίξουν όλοι οι βουλευτές του ΕΛΚ, συμπεριλαμβανομένων των πιο σημαντικών Γάλλων πολιτικών του ΕΛΚ που τη θεωρούν σύμμαχο όχι πολιτικής τους οικογένειας, αλλά του αντιπάλου τους, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ειδικοί και κομματικοί αξιωματούχοι υποθέτουν ότι πάνω από το 10% των βουλευτών σε καθεμία από τις τρεις κεντρώες ομάδες -συμπεριλαμβανομένου του ΕΛΚ- είτε θα ταχθούν εναντίον της, είτε θα απέχουν.

Οι φρενήρεις παρασκηνιακές συναλλαγές είναι πιθανό να ξεκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς σύντομα, καθώς τα αποτελέσματα παγιώνονται. Η φον ντερ Λάιεν θα έχει την ευκαιρία να θέσει την υπόθεσή της απευθείας στους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας κατά τη σύνοδο κορυφής της G7 που αρχίζει στην Ιταλία την Πέμπτη.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και θα ακολουθήσει άλλη μια σύνοδος κορυφής στο τέλος του μήνα για να καταλήξουν σε συμφωνίες για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των προεδριών του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η φον ντερ Λάιεν θα είναι μια ασφαλής επιλογή εν μέσω πολιτικών αναταραχών και αναταραχών, προσθέτει το Politico.

Δεν είναι όμως μόνο τα κοινοβουλευτικά ποσοστά που θα καθορίσουν την τύχη της φον ντερ Λάιεν. Παραμένει ασαφές ποιον θα υποστηρίξουν οι 27 ηγέτες κρατών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως την προτιμώμενη επιλογή τους για την κορυφαία θέση. Παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Κοινοβούλιο, το ΕΛΚ εκπροσωπείται μόνο από 12 ηγέτες και κανένας από αυτούς δεν προέρχεται από παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία ή η Ισπανία.

Ποιοι θέλουν τη Μέτσολα στη θέση της

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ομάδας Ανανεώστε την Ευρώπη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας την Κυριακή, έθεσε την ιδέα της αντικατάστασης της φον ντερ Λάιεν με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία προέρχεται επίσης από το ΕΛΚ. «Πολλοί ευρωβουλευτές έκαναν εκστρατεία εναντίον της (φον ντερ Λάιεν)», δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ η Μέτσολα είναι «αρεστή σε όλους».

Ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών Νίκολας Σμιτ, από την άλλη πλευρά, έδωσε σήμα ότι η ομάδα του είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την φον ντερ Λάιεν για την εξεύρεση πλειοψηφίας. Δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα για εμάς τους σοσιαλδημοκράτες να έχουμε συνεργασία με εκείνους που θέλουν να διαλύσουν, που θέλουν να αποδυναμώσουν αυτή την Ευρώπη που έχουμε οικοδομήσει για αρκετές δεκαετίες», δήλωσε ο Σμιτ, ο οποίος είναι επίσης επίτροπος για ζητήματα εργασίας και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα