H Drops Smart Hubs δημιουργεί ένα δίκτυο από βάσεις σε όλη την Ελλάδα, γνωστών και ως «droneports», με στόχο την υποστήριξη των λειτουργιών των drones. Αυτές οι προηγμένες υποδομές λειτουργούν ως κεντρικοί σταθμοί για την απογείωση, την προσγείωση, την φόρτιση και στάθμευση των drones, διευκολύνοντας μια σειρά από υπηρεσίες σε τομείς όπως delivery, πυροπροστασία, security, επιθεώρηση υποδομών, πολιτική προστασία, γεωργία κ.ά. Στόχος είναι όχι μόνο η διασύνδεση απομακρυσμένων περιοχών αλλά και η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθιστώντας τις υπηρεσίες drone πιο προσιτές και αποτελεσματικές.

Startups: «Πλάθοντας» το μέλλον με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην πρώτη γραμμή

«Το έναυσμα για τη δημιουργία της Drops Smart Hubs δόθηκε από την  επιθυμία του συνιδρυτή μας, του κ. Νίκου Ιωάννου, ο οποίος είναι ο  ιδρυτής και εκείνη την περίοδο ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της  delivery.gr, να υλοποιήσει μια πρωτοποριακή για την εποχή υπηρεσία  delivery με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους ή αλλιώς drone. Αυτή η αρχική κίνηση οδήγησε στη συγκρότηση της ιδρυτικής μας  ομάδας. Αναγνωρίζοντας το κενό που υπάρχει όσον αφορά την έλλειψη υποδομών  για την υποστήριξη των επιχειρήσεων με drone (drone operations), η  αρχική ιδέα της αποστολής αγαθών με drone ζυμώθηκε και εξελίχθηκε σε  αυτό που σήμερα είναι η Drops», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» η Φραγκίσκα Τσιούτσιου, CEO της Drops Smart Hubs.

Συνδετικός κρίκος

«H Drops γίνεται ο συνδετικός κρίκος (integrator) που  συνδέει τους παρόχους drone (drone operators) με εταιρείες και  οργανισμούς (providers) που επιθυμούν να ενσωματώσουν αυτές τις  τεχνολογίες στις λειτουργίες τους, βελτιώνοντας την προσφορά και την ποιότητα των υπηρεσιών τους», σημειώνει.

«Eπιχειρησιακή αποδοτικότητα και συνδεσιμότητα απομακρυσμένων περιοχών»

«Η Drops, με τη δημιουργία του δικτύου droneports σε στρατηγικές  τοποθεσίες, εξασφαλίζει την επιχειρησιακή αποδοτικότητα και συνδεσιμότητα απομακρυσμένων περιοχών, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τη γρήγορη ανάπτυξη απαραίτητη για ευαίσθητες σε χρόνο εργασίες.  Γνωρίζοντας ότι διαφορετικού τύπου drones χρησιμοποιούνται για  διαφορετικές εργασίες, ήταν αυτονόητο ότι η υποδομή θα πρέπει να  εξυπηρετεί πολλαπλούς τύπους drone (agnostic), προκειμένου να είναι  αποτελεσματική η δράση μας ως integrator.  Έτσι δύναται να εξυπηρετηθούν τομείς όπως μεταφορά αγαθών και  φαρμάκων, πολιτική προστασία, επιθεώρηση υποδομών, security,  γεωργία, VIP services, κ.ά», αναφέρει.

Από τα logistics μέχρι την γεωργία

«Για παράδειγμα, στον τομέα των logistics, η χρήση drones βελτιώνει σημαντικά την ταχύτητα και την αποδοτικότητα στην διανομή αγαθών, ειδικά σε περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν με παραδοσιακά  μέσα. Σε επείγοντα περιστατικά όπως φυσικές καταστροφές ή έκτακτες  ανάγκες, η ταχεία ανταπόκριση είναι πολύτιμη. Άλλοι τομείς που επωφελούνται είναι οι κατασκευές και υποδομές, όπου τα drones χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση και συντήρηση έργων, παρέχοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και μειώνοντας τον κίνδυνο εργασίας  καθώς και η γεωργία και περιβαλλοντική παρακολούθηση», εξηγεί.

«Πτήσεις» προς Βαλκάνια

Ποια τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας; «Τα μελλοντικά μας σχέδια αφορούν τόσο την επέκταση μας σε άλλες  χώρες με προτίμηση στις Βαλκανικές περιοχές, όσο και την ενσωμάτωση  επιπλέον τρόπων μεταφοράς στον τομέα των μη επανδρωμένων  οχημάτων, όπως τα οδικά οχήματα», υποστηρίζει.

Συνεχής εξέλιξη αλλά και γραφειοκρατία

Προοδεύει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας;

«Η ελληνική αγορά startups βρίσκεται σε έναν δρόμο συνεχούς εξέλιξης, με  την αναζωπύρωση των επενδύσεων να ενισχύει την επιχειρηματικότητα  και να δημιουργεί μία ελπιδοφόρα κατάσταση. Στα πλαίσια αυτά, τα τελευταία έτη καταγράφεται μια εντυπωσιακή ροή κεφαλαίων στις νεοφυείς εταιρείες, με επενδυτές να εντοπίζουν και να  στηρίζουν την καινοτομία, την πρωτοπορία και το δυναμικό του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.

Ωστόσο, προκλήσεις όπως η γραφειοκρατία και η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση συγκριτικά με άλλες χώρες μπορεί να αποτελέσουν  πρόβλημα, ιδιαίτερα σε νεοσύστατους κλάδους.

Προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω το οικοσύστημα, θα πρέπει να  εστιάσει στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, στην  ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και τη δημιουργία νέων  χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων», επισημαίνει.

Συναρπαστική διαδρομή

Γιατί ένας νέος να μπει στην αρένα των startups; «Η ίδρυση μιας νεοφυούς επιχείρησης αποτελεί μια συναρπαστική διαδρομή, γεμάτη προκλήσεις και ευκαιρίες για ανάπτυξη. Για τους νέους επιχειρηματίες, η δυνατότητα να σχεδιάσουν το δικό τους  επαγγελματικό μονοπάτι, να αποκτήσουν αυτονομία και να υλοποιήσουν  τις ιδέες τους, αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

Μέσα από τη δημιουργία μιας startup, δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν δεξιότητες σε τομείς όπως η διαχείριση, η επίλυση προβλημάτων και η  λήψη αποφάσεων, συμβάλλοντας στην προσωπική ανάπτυξη. Ωστόσο, παρά τις μεγάλες δυνατότητες, η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. Βασικοί πυλώνες για μια επιτυχημένη πορεία είναι η δημιουργία μιας  ικανής ομάδας, η οποία με ευελιξία δύναται να προσαρμόσει εύστοχα την  κατεύθυνση της εταιρείας δημιουργώντας και αναπτύσσοντας την  αντίστοιχη στρατηγική, παράλληλα με την επιμονή και το πάθος για την υλοποίηση του οράματος», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups