Η ώρα του ανασχηματισμού;

Οι εκλογές τελείωσαν. Το αποτέλεσμα είναι κακό για τη Νέα Δημοκρατία – κι όχι μόνο, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία – και πλέον όλη η έρπουσα φημολογία κάνει λόγο για την ανάγκη εντυπωσιακών κινήσεων από την πλευρά του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι ο λόγος είναι προφανές, οι κινήσεις πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να απωθήσουν από την μνήμη των πολιτών το κακό εκλογικό αποτέλεσμα.

Τώρα όχι αργότερα!

Ετσι, λοιπόν, η συζήτηση έχει αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από την αναγκαιότητα ενός μεγάλου και σαρωτικού ανασχηματισμού. Τώρα φυσικά κι όχι στα τέλη του Αυγούστου!

Ο κ. Κώστας Σκρέκας

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ακρίβεια ήταν ένα από τα βασικά θέματα που στοίχισε στη Νέα Δημοκρατία, τότε τίθεται στο «μάτι του κυκλώνα» ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας. Εν είδη Ιφιγένειας για να φυσήξει … ούριος άνεμος! Ομως χωρίς να αποκλείω αυτό το ενδεχόμενο – δεν διαθέτω το κληρονομικό χάρισμα… – δεν το θεωρώ σίγουρο.
Θα παραμείνει;

Δεδομένου ότι ο «καθοδηγητής» του κ. Σκρέκα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου – είναι ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος – ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στήριξε όλο το πακέτο των παρεμβάσεων στη αγορά. Και μάλιστα – με την ευγενική συμβουλή του κ. Σκέρτσου στάλθηκε και η επιστολή για το … «παλούκωμα» των πολυεθνικών στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δηλαδή ο κ. Σκρέκας μπορεί να αισθάνεται ασφαλής;

Ουδείς!

Νομίζω πως όταν ανοίγει ένας σαρωτικός ανασχηματισμός – εκτός από ορισμένες περιπτώσεις – ουδείς μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Διότι εκτός από την βούληση του πρωθυπουργού να μείνει ή να φύγει κάποιος, υπάρχουν κι οι καραμπόλες! Που είναι πιο επικίνδυνες….

——

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Το επόμενοι μεγάλο στοίχημα της αγοράς αλλά και της κυβέρνησης είναι το placement της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Να σας θυμίσω ότι έχει απομείνει ένα «πακέτο» μετοχών 18% υπό την κατοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μέγαρο Μαξίμου

Οι κάλπες για τις ευρωεκλογές έκλεισαν και πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου καλούνται να λάβουν αποφάσεις. «Πότε θα πατηθεί το κουμπί;», είναι το μέγα ερώτημα που απασχολεί τους συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και το οικονομικό επιτελείο, όπως μου έλεγε καλά πληροφορημένη πηγή μου.

Σενάρια

Δύο είναι τα σενάρια, σύμφωνα πάντα με τον άνθρωπο μου: Το πρώτο να αρχίσει η διάθεση του 18% τις επόμενες ημέρες και πριν αρχίσουν οι διακοπές του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Και το δεύτερο σενάριο δείχνει τον Σεπτέμβριο, πριν τις αμερικανικές εκλογές. Το αποτέλεσμα τους είναι αβέβαιο ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στις κεφαλαιαγορές.

Attica Bank

Πάντως, υπάρχουν κι εκείνοι που εμφανίζονται προβληματισμένοι για το timing του placement της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Και αυτό αναμένονται εξελίξεις και με την υπόθεση της Attica Bank – και τη συγχώνευση της με την Παγκρήτια Τράπεζα. Εκεί, σχεδιάζεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το ΤΧΣ να ελέγχει το 72,5%.

Ο προβληματισμός λοιπόν έχει να κάνει με το αν η χρονική σύμπτωση των δύο επενδυτικών κινήσεων σε Εθνική και Attica Bank διαθέτει επαρκή επενδυτικά κεφάλαια.

Εδώ, άλλες πηγές υποστηρίζουν πώς είναι διαφορετικά τα επενδυτικά κεφάλαια που προσελκύει η μία τράπεζα και διαφορετικά εκείνα που μπορεί να τραβήξει η δεύτερη τράπεζα.

Χρηματιστήριο

Και για να κλείσω με το placement της Εθνικής Τράπεζας, έχω να σας πω ότι οι αναλυτές βλέπουν ένα πολύ θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Και συνεπώς, όπως λένε, αν το κουμπί πατηθεί τώρα το placement θα στεφθεί με επιτυχία.

Όλα αυτά τα ζυγίζει το Μέγαρο Μαξίμου και θα δούμε που θα καταλήξει…

Σύμφωνα με αναλυτές πάντως, το κλίμα στο Χρηματιστήριο σήμερα είναι υποστηρικτικό του εγχειρήματος, και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει η κυβέρνηση.

Από το φθινόπωρο κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις συνθήκες διεθνώς. Αυτά θα βάλουν κάτω εκεί στην κυβέρνηση και θα αποφασίσουν….

Μερίσματα

Να μείνω λίγο ακόμη στις τράπεζες και να σας πω ότι μέσα στην εβδομάδα σταδιακά η μία μετά την άλλη θα ανακοινώνουν τις ημερομηνίες των έκτακτων γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους.

Στις ΕΓΣ οι μέτοχοι αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως στις διοικήσεις των τραπεζών για τη διανομή των μερισμάτων.

Μετά από 16 χρόνια, οι μέτοχοι θα δουν το φως το αληθινό… Να σημειώσω ότι οι συστημικές τράπεζες θα μοιράσουν συνολικά 814 εκατ. ευρώ. Και αν συνυπολογιστεί και η επαναγορά των ιδίων μετοχών της Alpha Bank, τότε η συνολική ανταμοιβή των μετόχων θα διαμορφωθεί στα 875 εκατ. ευρώ.

Να σας θυμίσω ότι και η μη συστημική Optima Bank θα διανείμει μέρισμα 32 εκατ. ευρώ!

—-

Ταμείο Ανάκαμψης

Και από το πανηγυρικό επενδυτικό κλίμα να σας προσγειώσω και στα ζόρια που αντιμετωπίζουν μεγάλες επιχειρήσεις με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όχι ακριβώς με τους πόρους του αλλά με τη γραφειοκρατία που συνοδεύει την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων όσων επιχειρήσεων δανειοδοτήθηκαν.

Τρόφιμα

Έμαθα ότι τρεις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων με επενδυτικά σχέδια τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, τα χουν βρει δύσκολα με την υλοποίηση των projects που αφορούν στην αύξηση της παραγωγικής τους δυναμικότητας.

Πήραν τραπεζικά δάνεια με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους κλπ. αλλά η υλοποίηση των projects κολλά σε αδειοδοτήσεις, διοικητικές αποφάσεις και ό,τι έχει να κάνει γενικώς με τη γραφειοκρατία του δημοσίου.

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι ταχέως αναπτυσσόμενες και με εξωστρεφή δραστηριότητα. Και δεν ξέρω αν ακούει κανείς εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά επειδή υπάρχουν και τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, μήπως πρέπει να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories