Κινηθήκαμε αρνητικοί απλά επειδή ..έπρεπε. Από ευγένεια.

Στον αρνητικό βηματισμό των περισσοτέρων ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων κινήθηκε και το ελληνικό.

Χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία διάθεση για πανικό ή εκτεταμένες ρευστοποιήσεις. Με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης βγήκαν ευκταίες υποστηρικτικές αγορές.

Προφανώς, η επικράτηση ή ισχυροποίηση ακροδεξιών παρατάξεων θολώνει λίγο την -έως πρότινος- καλή εικόνα στις χρηματαγορές.

Και με γνώμονα το ότι οι επενδυτές μισούν αφενός την πολιτική αστάθεια (βλ. Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία), αφετέρου καθεστώτα που δεν έχουν φιλικές διαθέσεις στα χρηματικά κεφάλαια, είναι λογικό να εμφανίζονται πιέσεις στα ταμπλό.

Η Ελλάς δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα, τουναντίον. Το κυβερνών κόμμα επικράτησε, έστω και με εντυπωσιακή αποχή, και εξαιρώντας σενάρια για ανασχηματισμό, δεν μπορούμε να πούμε κάτι αρνητικό.

Επομένως, η γενικότερη εικόνα δεν έχει αλλάξει, παρά το πισωπάτημα στο Χρηματιστήριο.

Και αυτό, μόνο στις πρώτες ώρες, καθώς το τελευταίο δίωρο οι ρόλοι αντιστράφηκαν.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον όμιλο ΓΕΚ, καθώς το πολυαναμενόμενο deal της ΤΕΝΕΡΓ φθάνει στο τέλος του.

Και άσχετα με το τελικό τίμημα ή τους όρους, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ρευστότητα στο ταμπλό, καθώς θα απεγκλωβιστούν σημαντικά κεφάλαια που τόσους μήνες περίμεναν κάποια λύση. Επίσης, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα ωφεληθεί, κάτι που έχει εν μέρει προεξοφληθεί τόσο διάστημα, με τη μετοχή να επιμένει στα ιστορικά της υψηλά, ενώ μια κατοχύρωση των 17 ευρώ θα δώσει ανοδική συνέχιση και ..δώρο άλλα 3 ευρώ, τουλάχιστον.

Βεβαίως, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι εν ευθέτω χρόνω, η ΤΕΝΕΡΓ θα απέλθει από τον 25άρη, και η πρώτη υποψήφια είναι η Intrakat, που ούτως ή άλλως είναι επιθετικά ανοδική. Και οι εισροές που θα αναμένονται ενδέχεται να δώσουν επιπλέον ώθηση στον τίτλο.

Ένα ακόμα χαρτί της μεσαίας που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η ΙΝΤΕΚ, ισχυρή στο ταμπλό και με επιχειρηματικές εξελίξεις που μόνο θετικά μπορεί κάποιος να μεταφράσει (βλ. εξαγορές).

Η ζώνη των 6 ευρώ είναι στήριξη, με επόμενη στάση τα 5,40.

Το επίπεδο των 6,80-6,90 συνιστά ενδιαφέρουσα στήριξη για τη ΠΕΡΦ, με στόχο τουλάχιστον τα 7,80 και νέα ιστορικά υψηλά.

ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΑΡΑΙΓ, CENER, TITC, ΟΛΠ, ΚΡΙ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ στην πρώτη γραμμή της επενδυτικής προτίμησης. Η τελευταία αντέδρασε άμεσα, δείχνοντας την αξία της και βγαίνοντας πάλι σε πολυετή υψηλά.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, οι αψιμαχίες επικεντρώθηκαν στο επίπεδο των 1445 μονάδων, που αποτελεί και διαγραμματικά βραχυπρόθεσμη στήριξη, με τον άξονα περιστροφής να βρίσκεται στις 1420, όπου και οριοθετείται η ισχύουσα μεσοπρόθεσμη τάση. Προς το παρόν, η τάση συνεχίζεται με στόχο τις 1540 μονάδες, ενώ η κατοχύρωση των 1290 μονάδων του ΔΤΡ έχει ανοίξει τον δρόμο για τις 1340.

 

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής