Στον απόηχο του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, η αγορά περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Μαΐου. Και ειδικά στον τομέα των τροφίμων, τα οποία επιβαρύνουν υπέρογκα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αρκετοί επιχειρηματίες εκτιμούν πως θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, μετά από ένα μεγάλο διάστημα «υψηλών πτήσεων».

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,1% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο

Όπως λένε, οι τιμές βασικών συντελεστών του κόστους, όπως η ενέργεια και οι πρώτες ύλες -με κάποιες εξαιρέσεις όπως το κακάο – παρουσιάζουν σαφή σημάδια εξομάλυνσης σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποφύγουν νέο κύκλο ανατιμήσεων.

Επικαλούνται μάλιστα τα πρόσφατα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 2,3% το Μάιο, από 3,2% τον Απρίλιο καθώς επίσης και την  πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η οποία δείχνει πως «για πρώτη φορά οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Μάιο ήταν μειωμένες κατά-1,25% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Κάτι που έσπευσε να χαιρετίσει και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, υποστηρίζοντας πως τα μέτρα για την ακρίβεια αποδίδουν καρπούς, αφού η Ελλάδα πλέον με βάση την Eurostat έχει τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στις χώρες της Ευρωζώνης. Έσπευσε ωστόσο να τονίσει πως «η μάχη για την αναχαίτιση της ακρίβειας συνεχίζεται».

Το «φρένο» στις ανατιμήσεις…

Παράγοντες της αγοράς πάντως δηλώνουν απαισιόδοξοι για ευρεία αποκλιμάκωση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του ομίλου METRO και προέδρου της ΕΣΕ (Ενωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας), Αριστοτέλη Παντελιάδη, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πως οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι ακριβές.

«Απλά μπήκε επιτέλους φρένο στις ανατιμήσεις», είπε χαρακτηριστικά προχωρώντας και σε μία μάλλον δυσοίωνη πρόβλεψη ότι οι τιμές σε ευρεία κλίμακα προϊόντων δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουν απ’ τα σημερινά επίπεδα καθώς όπως εξήγησε έχουν αυξηθεί πολλά κόστη πέραν των πρώτων υλών, όπως είναι το μισθολογικό κόστος, το κόστος ανακαίνισης ή κατασκευής νέων καταστημάτων και τα ενοίκια.

…αλλά ακρίβεια μακράς διαρκείας

Παρόμοια εκτίμηση εξέφρασε λίγες ημέρες νωρίτερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Βέττα θα πρέπει να προετοιμαστούμε και στην Ελλάδα για μακράς διάρκεια πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια λόγω της επίδρασης που ασκούν οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις αλλά και λόγω της αύξησης της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά.

«Η προσφορά αυξάνεται, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό, γιατί υπάρχουν αβεβαιότητες, ενώ το κόστος – λόγω και της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση – είναι υπαρκτό ως κύριος επιβαρυντικός παράγοντας. Επομένως οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων δεν θα αποκλιμακωθούν. Είναι κάτι που θα πρέπει να το συνηθίσουμε γιατί η ζήτηση θα αυξάνεται περισσότερο από την προσφορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άρση των μέτρων και μείωση του ΦΠΑ

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και του οργανωμένου λιανεμπορίου επιμένουν να ζητούν άρση των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους αλλά και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη τροφίμων.

Πρόκειται για δύο παράγοντες που όπως λένε, λειτουργούν ως τροχοπέδη στην υποχώρηση του πληθωρισμού. Τα μεν πρώτα, όπως λένε, έχουν αρχίσει να εμποδίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και υπονομεύουν την προσπάθεια των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε έξτρα παροχές και εκπτώσεις ενώ ο υψηλός ΦΠΑ συντηρεί την ακρίβεια στα ράφια και η έστω και προσωρινή αποκλιμάκωση θα βοηθούσε να πέσουν αισθητά οι τιμές.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο μείωση του ΦΠΑ, υποστηρίζοντας πως εκτός του ότι θα θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομία θα αποδειχθεί και αναποτελεσματικό. Επιπλέον, κορυφαίοι υπουργοί κατηγόρησαν ευθέως τους επιχειρηματίες ότι θα «τσεπώσουν» τη διαφορά, αδιαφορώντας για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την ακρίβεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία