Η Apple αποκάλυψε τη δική της τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που φέρει την ονομασία Apple Intelligence, η οποία πρόκειται να ενσωματωθεί στη σουίτα εφαρμογών της. Στόχος της εταιρείας του Κουπερτίνο να φέρει μία σοβαρή αντιπρόταση παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης για τους καταναλώτές απέναντι στη Microsoft που έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου της WWDC 2024 ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα τροφοδοτήσει νέα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο και εικόνες και να έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης και ανάλυσης πληροφοριών σε όλο το φάσμα των εφαρμογών της.

Τι περιμένει να «ακούσει» η αγορά από την Apple

Η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει συνεργασία και με την OpenAI με ενσωμάτωση του ChatGPT που θα είναι διαθέσιμη εντός του έτους και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες λειτουργίες AI, προσθέτοντας ότι η πρόσβαση στο chatbot θα μπορούσε να είναι δωρεάν και ότι οι πληροφορίες των χρηστών δεν θα καταγράφονται.

Ο επικεφαλής λογισμικού της Apple, Craig Federighi, παρουσιάζοντας την ενσωμάτωση του ChatGPT, είπε: «Θέλουμε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτά τα εξωτερικά μοντέλα χωρίς να χρειάζεται να μεταπηδάτε μεταξύ διαφορετικών εργαλείων».

Η εταιρεία αναβάθμισε επίσης το Siri με τεχνολογία δημιουργικής AI για να δώσει στον επί χρόνια φωνητικό βοηθό τη δυνατότητα να ελέγχει μεμονωμένες λειτουργίες εφαρμογών. Αυτό σημαίνει ότι το Siri μπορεί πλέον να διαγράφει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να επεξεργάζεται εικόνες για χρήστες iPhone – λειτουργίες που είχαν αποδειχθεί δύσκολες στο παρελθόν, καθώς ο βοηθός πρέπει να κατανοήσει τις ακριβείς προθέσεις του χρήστη καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής.

People attend the annual developer conference event at Apple’s headquarters in Cupertino, California, U.S., June 10, 2024. REUTERS/Carlos Barria

Η Apple ξεκίνησε την εκδήλωση προσφέροντας λεπτομέρειες για το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα για τη μάσκα μικτής πραγματικότητας Vision Pro και το iPhone. Σύμφωνα με την εταιρεία, το iOS 18, το νέο λειτουργικό σύστημα για την κορυφαία σε πωλήσεις συσκευή της Apple, κάνει την αρχική οθόνη του iPhone πιο προσαρμόσιμη και περιλαμβάνει βελτιωμένες εκδόσεις των εσωτερικών εφαρμογών του.

Το νέο λογισμικό θα συνοδεύεται επίσης με λειτουργία για «κλείδωμα μιας εφαρμογής» που θα βοηθά τους χρήστες να προστατεύουν ευαίσθητες πληροφορίες. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να κλειδώνουν συγκεκριμένες εφαρμογές και να διατηρούν τα δεδομένα πιο αυστηρά ελεγχόμενα στο λειτουργικό σύστημα.

Η Apple είπε επίσης ότι θα ομαδοποιήσει τα μηνύματα στην εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αργότερα μέσα στο έτος, κατηγοριοποιώντας τα σε έναν κύριο φάκελο, έναν φάκελο συναλλαγών, έναν φάκελο προωθήσεων και άλλες πιο συγκεκριμένες ομαδοποιήσεις, για παράδειγμα επικοινωνίες από αεροπορική εταιρεία. Σημειώνεται ότι οι κατηγοριοποιήσεις αυτές είναι παρόμοιες με ένα παλιό πλέον χαρακτηριστικό στο Gmail της ανταγωνιστικής Google.

Η Apple δήλωσε ότι θα διαθέσει τη μάσκα μικτής πραγματικότητας Vision Pro σε οκτώ ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας. Το νέο λογισμικό VisionOS 2 για τη μάσκα θα χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για να δημιουργεί φωτογραφίες φυσικού βάθους και να συνοδεύεται από νέες χειρονομίες.

Τι περιμένει η αγορά

Η Apple χρησιμοποιεί το συνέδριο προγραμματιστών στα κεντρικά γραφεία της στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια κάθε χρόνο για να παρουσιάσει ενημερώσεις στις δικές της εφαρμογές και λειτουργικά συστήματα, καθώς και για να δείξει στους προγραμματιστές νέα εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιούν στις εφαρμογές τους.

Ωστόσο, φέτος, διακυβεύονται για την Apple περισσότερα από ό,τι σε προηγούμενες εκδηλώσεις, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι δεν έχασε τη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης από τη Microsoft παρόλο που μπορεί να έχει χάσει έδαφος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Apple χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στα παρασκήνια εδώ και χρόνια για να τροφοδοτήσει λειτουργίες στις συσκευές της, όπως την ικανότητα των ρολογιών της να ανιχνεύουν ατυχήματα και πτώσεις. Ωστόσο, ήταν απρόθυμη να πει πώς αυτή η τεχνολογία ενισχύει τη λειτουργικότητα στις συσκευές της, όπως έκανε η Microsoft με τη βοήθεια της πρώιμης επένδυσης στην OpenAI.

Η Microsoft ξεπέρασε την Apple ως η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε κεφαλαιοποίηση τον Ιανουάριο, και οι μετοχές της Apple έπεσαν πίσω από αυτές άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας φέτος. Η Nvidia την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε για λίγο την Apple ως η δεύτερη εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, υπογραμμίζοντας για ορισμένους επενδυτές μια αλλαγή ισχύος στον τεχνολογικό κόσμο.

Ο Σαμ Άλτμαν, CEO της OpenAI, παρακολουθεί το ετήσιο συνέδριο WWDC2024 στο αρχηγείο της Apple, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια. REUTERS/Carlos Barria

Μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στον μήνα η Apple αποκάλυψε ένα νέο τσιπ εστιασμένο στην τεχνητή νοημοσύνη στα πιο πρόσφατα μοντέλα iPad Pro της και οι αναλυτές αναμένουν ότι η εταιρεία θα προσφέρει λεπτομέρειες στους προγραμματιστές για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες του τσιπ για να υποστηρίξουν όλο το νέο υπολογιστικό AI.

Η εταιρεία μπορεί επίσης να αρχίσει να μιλά για τις δικές της δυνατότητες cloud computing εν μέσω αναφορών ότι η Apple σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τα δικά της τσιπ σε κέντρα δεδομένων για πρώτη φορά.

Χρησιμοποιώντας τα δικά της τσιπ για υπηρεσίες cloud, η Apple μπορεί να αναπτύξει προηγμένες λειτουργίες AI που οι συσκευές δεν μπορούν να χειριστούν μόνες τους, χωρίς να απαιτούν ακριβούς επεξεργαστές από τη Nvidia. Η προσέγγιση διατηρεί επίσης πολλά από τα χαρακτηριστικά απορρήτου και ασφάλειας της Apple που ενσωματώνονται στο σχεδιασμό των εσωτερικών τσιπ της.

Το συνέδριο WWDC θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη