O CEO της Νokia, Pekka Lundmark, πραγματοποίησε μια… διαφορετική τηλεφωνική κλήση χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται “immersive audio and video”, η οποία βελτιώνει την ποιότητα μιας κλήσης με τρισδιάστατο (3D) ήχο, κάνοντας τις επικοινωνίες πιο ζωντανές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα.

«Σηματοδοτούμε το μέλλον των φωνητικών κλήσεων», είπε ο Lundmark, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην αίθουσα που φιλοξένησε την πρώτη κλήση 2G, το 1991.

Nokia: Προβλέπει ανάκαμψη στο β΄εξάμηνο του έτους

Οι τρέχουσες κλήσεις smartphone είναι μονοφωνικές που συμπιέζουν τα στοιχεία ήχου μεταξύ τους και ο ήχος ακούγεται πιο επίπεδος και λιγότερο λεπτομερής. Ωστόσο, η νέα τεχνολογία θα φέρει ήχο 3D όπου ο καλών θα ακούει τα πάντα σαν να ήταν στον ίδιο χώρο με το άτομο με το οποίο συνομιλεί.

Μεγάλο άλμα στις φωνητικές κλήσεις

«Είναι το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός στην εμπειρία ζωντανών φωνητικών κλήσεων από την εισαγωγή του μονοφωνικού ήχου τηλεφωνίας που χρησιμοποιείται σήμερα σε smartphone και υπολογιστές», δήλωσε η Jenni Lukander, πρόεδρος της Nokia Technologies.

Η κλήση πραγματοποιήθηκε με τον Stefan Lindström, Πρέσβη της Φινλανδίας για την Ψηφιοποίηση και τις Νέες Τεχνολογίες.

«Αυτό γίνεται πλέον τυποποιημένο… έτσι ώστε οι πάροχοι δικτύου, οι κατασκευαστές chipset, οι κατασκευαστές ακουστικών να μπορούν να αρχίσουν να το εφαρμόζουν στα προϊόντα τους», δήλωσε ο Lukander σε συνέντευξή του.

Η Nokia πραγματοποίησε την κλήση χρησιμοποιώντας ένα κανονικό smartphone μέσω δημόσιου δικτύου 5G.

Εκτός από τις καθηλωτικές κλήσεις από άτομο σε άτομο, ο 3D ήχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλήσεις διάσκεψης όπου οι φωνές των συμμετεχόντων μπορούν να διαχωριστούν με βάση τη χωρική τους θέση, δήλωσε ο Jyri Huopaniemi, επικεφαλής της έρευνας ήχου στη Nokia Technologies.

Η συντριπτική πλειοψηφία των smartphone διαθέτει τουλάχιστον δύο μικρόφωνα με τα οποία μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο τα χωρικά χαρακτηριστικά μιας κλήσης, ανέφεραν τα στελέχη.

Η τεχνολογία αποτελεί μέρος του επερχόμενου προηγμένου προτύπου 5G και η Nokia στοχεύει να αποκτήσει ευκαιρίες αδειοδότησης με την τεχνολογία που πιθανότατα θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να είναι ευρέως διαθέσιμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία